INCREDIBIL! Se întâmplă sub ochii autorităţilor: CUM a ajuns un plop să DĂRÂME o casă (FOTO)

INCREDIBIL! Se întâmplă sub ochii autorităţilor: CUM a ajuns un plop să DĂRÂME o casă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O bătrână  se roagă de zece ani de Primărie şi Gospodărie Urbană să taie copacul ce ameninţă să-i pună locuinţa la pământ


Administraţia locală, prin serviciile şi structurile sale, are printre obligaţii şi prevenirea unor pericole apărute din cauze naturale. În Galaţi, serviciile acestea par inutile câteodată. Un caz concret este cel al doamnei Ioana Pavel, în vârstă de 92 de ani, care locuieşte la casă, pe strada Brăilei nr. 14. Gălăţeanca se confruntă de zece ani cu o situaţie absurdă. Un plop, vechi de 58 de ani, aflat în curtea casei în care locuieşte, şi-a extins atât de mult rădăcinile încât ameninţă să-i dărâme locuinţa.

A sesizat autorităţile abilitate, dar, în zece ani, Gospodărire Urbană nu a venit să taie copacul care provoacă atâtea necazuri! Acum, o cameră întreagă stă să cadă din cauza copacului. Rădăcinile plopului au afectat într-atât camera, încât nepoţii bătrânei, pentru a opri vântul şi frigul, au ajuns să umple crăpăturile din zid cu spumă poliuretanică! Colac peste pupăză, plopul este atât de putred încât ameninţă să cadă cu totul peste ce a mai rămas din casă.

Birocraţia nu ţine de acoperiş

Rădăcinile copacului au început să afecteze casa doamnei Ioana Pavel în 2004. În acel an, pe 24 februarie, a făcut o sesizare scrisă către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Instituţia a verificat în teren situaţia şi şi-a dat avizul pentru tăiere. „Acordul nostru este justificat şi de faptul că, prin extinderea rădăcinilor, acest plop a produs degradări atât la trotuar, cât şi la imobil, prin apariţia de fisuri şi crăpături în pereţi, tavan, ce pot duce la prăbuşirea incintei din zona de sud a imobilului”, se arată în rezoluţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat că una din camerele imobilului (executat din cărămidă, dar destul de vechi) se poate prăbuşi.

Primăria municipiului Galaţi a răspuns, prin 2006, sesizărilor bătrânei, informând-o că arborele va fi tăiat după obţinerea acordului... Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Municipalitatea preciza însă că plopul va fi tăiat în luna decembrie 2006. Numai că plopul a rămas neatins, la locul lui.

Necazurile doamnei Ioana Pavel nu s-au oprit aici. Din cauza copacului care-i dărâma casa nu a reuşit nici să îşi facă asigurarea locuinţei. „Am încercat, dar cei de la societăţile de asigurări au refuzat când au văzut situaţia. Şi aveau dreptate să refuze”, ne-a spus doamna Pavel, arătându-ne crăpăturile din pereţii, tavanul şi podeaua camerei.

"Alpiniştii, bată-i vina!"

În disperare de cauză, unul dintre nepoţii doamnei Pavel, Cezar Gâscă, a adresat o sesizare şi ziarului "Viaţa liberă". Acesta ne-a explicat că, în timp ce casa se dărâmă, autorităţile se ascund în spatele birocraţiei. „Atunci când noi, nepoţii, am luat legătura şi am semnalat problema pentru a “n”-a oară, “autorităţile abilitate”, în speţă ADP-ul (care după cunoştinţele noastre ar trebui să se ocupe de tăiere), au zis că nu dispun de echipă de alpinişti pentru a realiza lucrarea. Arătându-ne bunăvoinţa de a plăti din bani proprii o echipă de alpinişti, ni s-a spus că nu se poate aşa ceva, fiindcă, la taiere, trebuie să asiste o echipă a “autorităţilor abilitate””, se arată în sesizarea domnului Gâscă. Şi uite-aşa, nu s-a mai întâmplat nimic!

Purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, ne-a spus că situaţia nu este singulară, că există cererea înregistrată, în schimb rămâne aceeaşi problemă: lipsa alpiniştilor. „Dacă am fi putut intra cu macaraua, totul ar fi fost simplu. Ne-am fi dus şi am fi tăiat copacul, în schimb acolo avem nevoie de alpinişti. Nu am avut niciodată echipă de alpinişti. Cu toate că am făcut licitaţii, nu s-a prezentat nimeni. Nu vrea nimeni, pentru că alpiniştii utilitari preferă să se ducă la izolaţii de blocuri, mai bănoase pentru ei. Oricum, vom trimite inginerul silvic acolo pentru a vedea situaţia din nou...”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană.

Aceasta a spus, totuşi, că dacă proprietara găseşte alpinişti utilitari care să facă treaba, societatea va fi de acord să supravegheze lucrarea. „Nu avem nimic împotrivă, numai că nu ştiu dacă îi va găsi”, a mai spus Daniela Stroia. Cum rămâne cu alpliniştii, rămâne de văzut. Cert este că, în cazul de faţă, administraţia publică a fost prinsă pe picior greşit. Dar poate că, măcar în ceasul al doisprezecelea, autorităţile vor reuşi să le dea cetăţenilor sprijinul de care au nevoie.

Citeşte şi: PRIMARUL EXPLICĂ de ce s-au TĂIAT TEII de pe FALEZĂ

Foto Nicoleta Onofrei şi Cezar Gâscă

Citit 2450 ori Ultima modificare Marți, 09 Decembrie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.