REPORTAJ/ TAXE de oraş pe mizeria unui cătun (FOTO)

REPORTAJ/ TAXE de oraş pe mizeria unui cătun (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Generalul Eremia Grigorescu a văzut lumina zilei în Golăşei la mijlocul secolului XIX * Satul de atunci este acum cartierul cel mai sărac din Târgu Bujor * Oamenii de aici nu au nici apă curentă, nici canalizare şi nici şcoală sau grădiniţă


În cartierul Golăşei poţi ajunge uşor, odată ce ai coborât în gara de la Târgu Bujor. După câteva sute de metri de drum, la intersecţia cu Drumul judeţean 242B, traversezi liniile de tren din partea dreaptă şi ai ajuns deja în cea mai văduvită porţiune a oraşului. Locuitorii din Golăşei trăiesc de când se ştiu în sărăcie şi în condiţii care mai degrabă amintesc de un cătun pierdut între dealuri. Chiar dacă plătesc taxe ca restul orăşenilor, golăşeii nu au parte din niciunul dintre avantajele traiului urban. Până şi numele cartierului este sugestiv, trimiţându-te cu gândul la sărăcie şi lipsuri.

Scapă cine poate

Sterian Popov are 69 de ani şi locuieşte în Golăşei din 1975. L-am întâlnit pe strada principală din cartier. Tocmai mergea la Primărie să plătească impozitele, după ce cu o zi înainte primise pensia. "E mai rău ca atunci când am venit aici. Măcar înainte de '89 fiecare gard şi bordură erau la locul lor. Acum nu mai ştii cum construieşte fiecare. Am fost dimineaţă la Primărie şi am aflat că impozitul s-a mărit faţă de anul trecut. Pentru că nu aveam destui bani la mine, m-am întors acasă să mai iau. Mă uit că în cartier au rămas mai mult bătrânii. Mulţi tineri au plecat din ţară, care unde a văzut. Eu am trei fete şi doi băieţi, toţi plecaţi. Aici ce să facă?", se întreabă Sterian Popov.

"Multe de spus, puţine de văzut"

Ceva se mişcă totuşi în Golăşei. Din vara lui 2014, echipe de muncitori şi utilaje au început lucrul în cartier. Prima oară au săpat şanţurile pentru canalizare. La câteva zile după ce au terminat lucrarea şi au acoperit, oamenii spun că alte echipe de muncitori şi-au făcut apariţia, săpând exact în locurile în care fusese acoperit. De data aceasta pentru conductele de apă. "Despre Golăşei sunt multe de spus, dar puţine de văzut. Au zis că lucrările sunt gata în doi ani. Dar la cum se mişcă muncitorii, nu cred. Doi muncesc, iar alţi şase stau cu mâinile în buzunar şi se uită. Nici locuri de muncă nu prea găseşti aici. Te ia în perioada de probă, te ţine până aproape de final, apoi îţi dă cu şutul fără să te plătească. Am 48 de ani şi mi-e greu să găsesc ceva de lucru acum. Şi fata mea e plecată din ţară", spune Ionel Lascu.

Fără şcoală şi grădiniţă

Copiii care totuşi mai locuiesc în Golăşei trebuie să meargă în centrul oraşului Târgu Bujor la şcoală sau grădiniţă. În 1870, în satul Golăşei de atunci funcţiona o "Şcoală de băieţi". "Când ninge sau plouă mai mult, copiii nu mai pot merge la şcoală. Era aici şi un chioşc de ziare, dar şi pe ăla l-au desfiinţat. Mă întreb atunci prin ce suntem noi orăşeni? Doar pentru că plătim impozite mai mari?", mai spune Sterian Popov.

Orăşeni cu WC-uri în curte

După topirea ultimei zăpezi, apa a îmbibat atât de tare pământul încât WC-urile săpate în curţi au dat pe dinafară, spun oamenii. "Canalele de scurgere trebuiau desfundate pentru ca apa să poată trece mai departe. Aşa, vecinii care locuiesc la baza dealului au mereu astfel de probleme", se plânge un bătrân care nu a vrut să fie fotografiat.

Ilie Coţoi locuieşte de când se ştie pe strada Recoltei la numărul 23. Bărbatul spune că strada a avut odată şi trotuare. Acum asfaltul se termină brusc în canalele de scurgere înfundate cu noroi. "E prea multă umezeală aici. Am igrasie în casă şi ştiu că şi vecinii se plâng de aceleaşi probleme. Nu e de stat aici. Am doi copii plecaţi în afară. Toţi tinerii sunt plecaţi prin străini".

Am mers pe strada principală până la ieşirea din cartier. Pe drum am întâlnit două ambulanţe care treceau cu greu printre gropile din asfalt. Pe restul uliţelor înguste din cartier, maşinile nu încap însă să treacă una pe lângă alta. Nici curăţenia nu este la ea acasă în Golăşei. Exact lângă tomberoanele goale de gunoi, sticle, bidoane şi resturi de haine sunt aruncate în iarbă.

Puţină istorie

I-am întrebat pe locuitorii din Golăşei de la ce vine numele cartierului. Toţi au ridicat iniţial din umeri, pentru ca mai apoi să spună că probabil face referire la condiţiile precare de trai ale locuitorilor de aici. Totuşi, de acest cartier se leagă numele unuia dintre cei mai importanţi români, generalul Eremia Grigorescu. "Eroul de la Mărăşeşti" s-a născut în satul Golăşei, în anul 1863. Primii şase ani ai copilăriei şi i-a petrecut aici. La intrarea în Golăşei se află încă o clădire care a adăpostit Primăria. În cartier există şi o biserică, "Adormirea Maicii Domnului", construită în 1896. Terenul şi banii necesari ridicării bisericii au fost donaţi de Lascăr Catargiu, prim ministru al României pe perioada a patru mandate. Istoria e bogată, prezentul - sărăntoc.

Citeşte şi: REPORTAJ în zona bisericii "Sf. Mina". "Cel mai frumos CARTIER a ajuns cel mai ponosit!" (FOTO)

Citit 2518 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.