REPORTAJ/ TAXE de oraş pe mizeria unui cătun (FOTO)

REPORTAJ/ TAXE de oraş pe mizeria unui cătun (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Generalul Eremia Grigorescu a văzut lumina zilei în Golăşei la mijlocul secolului XIX * Satul de atunci este acum cartierul cel mai sărac din Târgu Bujor * Oamenii de aici nu au nici apă curentă, nici canalizare şi nici şcoală sau grădiniţă


În cartierul Golăşei poţi ajunge uşor, odată ce ai coborât în gara de la Târgu Bujor. După câteva sute de metri de drum, la intersecţia cu Drumul judeţean 242B, traversezi liniile de tren din partea dreaptă şi ai ajuns deja în cea mai văduvită porţiune a oraşului. Locuitorii din Golăşei trăiesc de când se ştiu în sărăcie şi în condiţii care mai degrabă amintesc de un cătun pierdut între dealuri. Chiar dacă plătesc taxe ca restul orăşenilor, golăşeii nu au parte din niciunul dintre avantajele traiului urban. Până şi numele cartierului este sugestiv, trimiţându-te cu gândul la sărăcie şi lipsuri.

Scapă cine poate

Sterian Popov are 69 de ani şi locuieşte în Golăşei din 1975. L-am întâlnit pe strada principală din cartier. Tocmai mergea la Primărie să plătească impozitele, după ce cu o zi înainte primise pensia. "E mai rău ca atunci când am venit aici. Măcar înainte de '89 fiecare gard şi bordură erau la locul lor. Acum nu mai ştii cum construieşte fiecare. Am fost dimineaţă la Primărie şi am aflat că impozitul s-a mărit faţă de anul trecut. Pentru că nu aveam destui bani la mine, m-am întors acasă să mai iau. Mă uit că în cartier au rămas mai mult bătrânii. Mulţi tineri au plecat din ţară, care unde a văzut. Eu am trei fete şi doi băieţi, toţi plecaţi. Aici ce să facă?", se întreabă Sterian Popov.

"Multe de spus, puţine de văzut"

Ceva se mişcă totuşi în Golăşei. Din vara lui 2014, echipe de muncitori şi utilaje au început lucrul în cartier. Prima oară au săpat şanţurile pentru canalizare. La câteva zile după ce au terminat lucrarea şi au acoperit, oamenii spun că alte echipe de muncitori şi-au făcut apariţia, săpând exact în locurile în care fusese acoperit. De data aceasta pentru conductele de apă. "Despre Golăşei sunt multe de spus, dar puţine de văzut. Au zis că lucrările sunt gata în doi ani. Dar la cum se mişcă muncitorii, nu cred. Doi muncesc, iar alţi şase stau cu mâinile în buzunar şi se uită. Nici locuri de muncă nu prea găseşti aici. Te ia în perioada de probă, te ţine până aproape de final, apoi îţi dă cu şutul fără să te plătească. Am 48 de ani şi mi-e greu să găsesc ceva de lucru acum. Şi fata mea e plecată din ţară", spune Ionel Lascu.

Fără şcoală şi grădiniţă

Copiii care totuşi mai locuiesc în Golăşei trebuie să meargă în centrul oraşului Târgu Bujor la şcoală sau grădiniţă. În 1870, în satul Golăşei de atunci funcţiona o "Şcoală de băieţi". "Când ninge sau plouă mai mult, copiii nu mai pot merge la şcoală. Era aici şi un chioşc de ziare, dar şi pe ăla l-au desfiinţat. Mă întreb atunci prin ce suntem noi orăşeni? Doar pentru că plătim impozite mai mari?", mai spune Sterian Popov.

Orăşeni cu WC-uri în curte

După topirea ultimei zăpezi, apa a îmbibat atât de tare pământul încât WC-urile săpate în curţi au dat pe dinafară, spun oamenii. "Canalele de scurgere trebuiau desfundate pentru ca apa să poată trece mai departe. Aşa, vecinii care locuiesc la baza dealului au mereu astfel de probleme", se plânge un bătrân care nu a vrut să fie fotografiat.

Ilie Coţoi locuieşte de când se ştie pe strada Recoltei la numărul 23. Bărbatul spune că strada a avut odată şi trotuare. Acum asfaltul se termină brusc în canalele de scurgere înfundate cu noroi. "E prea multă umezeală aici. Am igrasie în casă şi ştiu că şi vecinii se plâng de aceleaşi probleme. Nu e de stat aici. Am doi copii plecaţi în afară. Toţi tinerii sunt plecaţi prin străini".

Am mers pe strada principală până la ieşirea din cartier. Pe drum am întâlnit două ambulanţe care treceau cu greu printre gropile din asfalt. Pe restul uliţelor înguste din cartier, maşinile nu încap însă să treacă una pe lângă alta. Nici curăţenia nu este la ea acasă în Golăşei. Exact lângă tomberoanele goale de gunoi, sticle, bidoane şi resturi de haine sunt aruncate în iarbă.

Puţină istorie

I-am întrebat pe locuitorii din Golăşei de la ce vine numele cartierului. Toţi au ridicat iniţial din umeri, pentru ca mai apoi să spună că probabil face referire la condiţiile precare de trai ale locuitorilor de aici. Totuşi, de acest cartier se leagă numele unuia dintre cei mai importanţi români, generalul Eremia Grigorescu. "Eroul de la Mărăşeşti" s-a născut în satul Golăşei, în anul 1863. Primii şase ani ai copilăriei şi i-a petrecut aici. La intrarea în Golăşei se află încă o clădire care a adăpostit Primăria. În cartier există şi o biserică, "Adormirea Maicii Domnului", construită în 1896. Terenul şi banii necesari ridicării bisericii au fost donaţi de Lascăr Catargiu, prim ministru al României pe perioada a patru mandate. Istoria e bogată, prezentul - sărăntoc.

Citeşte şi: REPORTAJ în zona bisericii "Sf. Mina". "Cel mai frumos CARTIER a ajuns cel mai ponosit!" (FOTO)

Citit 2415 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 10:23

11 comentarii

 • postat de comuna tg bujor
  Vineri, 06 Februarie 2015 18:08
  5.13.148.***
  multa lume a schimbat subiectul articolului spre cele gunoaie. cosuri de gunoi sunt doar pe strada principala a orasului (str eremia grigorescu). in aceste conditii bunul simt spune sa arunci gunoiul in primul loc special amenajat care in mare parte inseamna sa le duci acasa. dar acasa te trezesti cu problema ca nu iti este ridicat gunoiul desi platesti o taxa anuala. alta probema este ca avem un oras cu multi oameni la prestatii sociale dar mizerie tot exista :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Vineri, 06 Februarie 2015 14:21
  89.36.74.***
  sa faci o scoala pt 10,20 copii e cam aberant,dar multumim de grija si idei,dle jurnalist:))cu asa idei,mai bn lasa-ne.de doi ani se misca treaba in sensul bun,bujorenii apreciaza..carcotasii au alta treaba :D ...e prima data de la revolutie,cand se incearca cv pt orasul nostru..si culmea,merge:))bravo primarului care depunde eforturi si care a demonstrat ca daca vrei,poti!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gheorghe
  Vineri, 06 Februarie 2015 13:32
  66.249.93.***
  Afară e vopsit gardul,
  Înăuntru leopardul.

  Cam asta e situația în tg.bujor.
  Pleacă ai voștri, vin ai noștri. Și tot așa.
  Se încearcă ceva dar mai multe se strică.

  Sa-ți fie rușine Victor Viorel Ponta
  0
  0
  Raportează
 • postat de tarzan
  Joi, 05 Februarie 2015 23:28
  176.223.27.***
  Cu siguranta se vor reface drumurile dupa ce se vor termina lucrarile , insa oamenii astia cred ca asteapta sa vina primaru sa le arate unde se arunca gunoiul. trebuie sa ne civilizam !
  0
  3
  Raportează
 • postat de targul din targ
  Joi, 05 Februarie 2015 18:34
  5.13.148.***
  oras cu 8000 de locuitori. oras in care mare parte din populatie trebuie sa mearga cu cizme. oras in care depozitele de lemne sunt in interior iar camioanele de tonaj ridicat degradeaza asfaltul. oras cu nume de targ dar fara targ :)
  0
  2
  Raportează
 • postat de arhimede
  Joi, 05 Februarie 2015 17:04
  81.12.150.***
  Fotografiile spun TOTUL
  comentariile sunt de prisos.
  2
  3
  Raportează
 • postat de denisa
  Joi, 05 Februarie 2015 16:51
  176.223.23.***
  Lasati rautatile deoparte si pune-ti mana la munca, nu aruncati gunoaiele peste tot!
  Oricum , oamenii sunt nerecunoscatori, oricat demult realizeaza primarul pentru orasul nostru, ei tot sunt nemultumiti!
  1
  5
  Raportează
 • postat de cristina emilia
  Joi, 05 Februarie 2015 16:17
  89.136.173.***
  daca oamenii au inca veceul in curte nu i vina primarului! peturile nu s puse de primar. institutiile de invatamant nu le a desfiintat primarul ci ministrul invatamantului-lucru de altfel binevenit.pentru cati copii trebuiesc suportate costurile gradinitei si a scolilii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ROMANIA TARA NOASTRA
  Joi, 05 Februarie 2015 15:31
  89.121.206.***
  Halal reportaj!!!!!Saracia este peste tot in tara noastra insa ca de obicei se exagereaza si se incearca a se pune intr-o lumina proasta oraselul nostru.... ati gasit gropile din satul Golasei ca fiind ceva extraordinar de grav ...insa pe cele din MUNICIPIUL GALATI nu le vedeti ...si totusi la noi se fac lucrari pentru apa si canalizare ....asta ati uitat sa subliniati!!!!
  Cat despre taxele pentru anul acesta , eu am fost si am platit si nu am constatat nici o diferenta , cred ca e bn sa nu dezinformati poporul cu minciuni ...
  Mai scrieti si despre lucurile frumoase care se intampla in orasul nostru i!!!!
  4
  8
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 05 Februarie 2015 15:09
  5.13.154.***
  va meritati soarta.Nu stiati ce primar va alegeti.
  5
  1
  Raportează
 • postat de cineva
  Joi, 05 Februarie 2015 11:32
  92.87.201.***
  bidoanele alea si gunoaiele nu au ajuns singure acolo... lasa ca nici oamenii nu sunt gospodari, asteapta numai sa le faca altii.
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.