REPORTAJ în zona bisericii "Sf. Mina". "Cel mai frumos CARTIER a ajuns cel mai ponosit!" (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

REPORTAJ în zona bisericii "Sf. Mina". "Cel mai frumos CARTIER a ajuns cel mai ponosit!" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Locuiesc în cartierul acesta de 50 de ani şi vreau să spun că a îmbătrânit odată cu mine. Înainte, aici era cea mai bună piaţă din oraş, aveam cele mai bune magazine, nu exista produs pe care să vrei să îl cumperi şi să nu îl găseşti la noi în cartier. Pe vremuri, era cel mai frumos cartier al oraşului. Acum, au mai rămas doar amintirile …”.

Aşa a început discuţia noastră cu Ghiţă Ovidenie, un pensionar care a trăit pe viu epoca de aur a zonei, dar care a fost şi martor la decăderea ei. Străzile cu linie de tramvai arată ca după război, deşi nu mai circulă demult tramvaie pe ele, câinii şi gunoaiele sunt parte integrantă din peisaj, iar parcurile şi locurile de relaxare sunt precum acul în carul cu fân.

Nu sunt mijloace de transport spre zonele de interes

Odată cu începerea reparaţiilor pe strazile Basarabiei şi Traian, oamenilor din zonă li s-a tăiat, practic, accesul la piaţa centrală. „Autobuzul care ne duce cel mai aproape de piaţă este autobuzul 11, dar şi acela ne lasă la o ceva distanţă. Acum, să zicem că mai e cum mai e, dar la iarnă ce vom face? Vor fi zăpezi, va fi frig, noi suntem bătrâni şi nu putem merge distanţe mari pe jos”, ne-a spus Constantin Miron.

Când plouă, mersul pe lângă biserica "Sf. Mina" reprezintă o adevarată provocare. Lipsa asfaltului şi prezenţa gropilor fac ca orice ploaie să transforme zona într-o mlaştină fără ierburi, dar cu pietre.

„Dacă tot nu mai avem tramvai prin zonă, de ce nu se investesc nişte fonduri europene şi în străzile noastre? Să se scoată linia de tramvai, să se toarne asfalt şi poate aşa nu vom mai avea probleme cu gropile şi cu apa care se adună la fiecare ploaie”, ne-a spus şi Chirilă Istrati.

Şi nu doar de starea carosabilului se plâng cei din zonă. Copacii din cartier sunt uscaţi şi pun în pericol integritatea celor care trec prin zonă, mai ales când vântul se înteţeşte. Iarba de pe margini nu este tăiată decât foarte rar, motiv pentru care creşte destul de mult şi strică aspectul unei zone şi aşa inestetice.

Gunoaiele au pus stăpânire pe cartier

În preajma punctelor de colectare a deşeurilor, prezenţa câinilor şi a celor care caută sticle de plastic sau alte lucruri prin containere duce la împrăştierea acestora. Oricât de mult s-ar chinui unii cetăţeni să strângă, mereu vine cineva şi aruncă gunoiul, fără să îi pese de curăţenie. „Poate că ar trebui să li se dea amenzi celor care nu păstrează curăţenia, ca să se civilizeze. Măcar aşa am intra şi noi în pas cu lumea occidentală”, ne-a spus Ghiţă Ovidenie. Mai mult decât atât, domnul Ovidenie îi blamează şi pe cei care au animale de casă şi nu strâng din urma lor. „Am fost în Germania şi am văzut oameni cu câini pe stradă, dar ei aveau punguţă, făraş şi, în cazul în care animalul îşi făcea nevoile, omul strângea, că aşa e civilizat. Ştiu că şi la noi e lege pentru asta, dar nu o respectă nimeni.”, ne-a mai spus cetăţeanul.

Citeşte şi: "Piaţa Energiei", cartierul în care speranţa tinde spre zero (FOTO)

Unii oameni nici măcar nu mai ajung până la locurile special amenajate pentru deşeuri, ci scapă de ele în canalizările descoperite. „În spatele blocului R2, vin foarte mulţi care aruncă gunoaiele în canalizare, că e descoperită. Au mai încercat unii să o acopere, dar de ce nu vin cei care se ocupă de asta să o repare?”, ne-a spus Chirilă Istrati.

Chioşcuri părăsite

Pe trotuarele din cartier încă se mai găsesc chioşcuri abandonate, cu geamuri sparte sau cu gratii rupte, care constituie, în opinia cititorilor care au stat de vorbă cu noi, un pericol pentru copii, dar şi pentru ceilalţi oameni din zonă. "Când nepoţii mei ies afară, la joacă, nu pot să stau cu ochii pe ei tot timpul. Copilul e curios, explorează. Ar trebui să fie scoase chioşcurile astea de aici, aşa cum s-a făcut şi în centru sau la gară, deoarece oricine se poate tăia sau lovi în preajma lor. E foarte multă sticlă spartă pe acolo sau fiare ruginite, iar dacă te tai în ele te poţi infecta”, ne-a mai spus Constantin Miron.

O altă doleanţă a oamenilor din zonă ţine de îngrijirea copacilor. „Dacă s-au uscat, de ce nu îi taie cu totul, să îi scoată din rădăcină şi să planteze alţii în loc? Sau, dacă au unele crengi mai uscate, de ce nu îi cosmetizează? Oare noi nu avem aceleaşi drepturi precum cei din centru, unde am văzut că s-a făcut treaba asta?”, ne-a spus, indignat, Emil Calapod.

 

 

Şi numărul tot mai mare al barurilor din zonă reprezintă o problemă. Consumatorii de alcool le pun, se pare, mari probleme oamenilor liniştiţi, căutând mereu sămânţă de scandal. „În ultimii ani, s-au construit o mulţime de bodegi în cartier. De parcă toţi am fi nişte beţivi. De ce nu se face o covrigărie sau o gogoşerie, sau chiar o cofetărie cu preţuri pentru toată lumea, unde să poţi merge cu familia, să stai liniştit? Când eram eu tânăr, existau foarte multe astfel de localuri. Astăzi, le număr pe degetele de la o mână în tot oraşul!”, ne-a mai spus Ghiţă Ovidenie.

Lipsa parcurilor, o problemă care poate fi rezolvată

„Pe terenul acesta unde a fost parcarea pentru camioane nu se poate face un părculeţ? Nu e nevoie de cine ştie ce, la urma urmei. Doar câteva băncuţe, nişte leagăne, un tobogan şi ceva spaţiu verde. Cred că se pot investi uşor şi repede nişte fonduri în aşa ceva”, ne-a spus Emil Calapod.

Iar terenul respectiv nu este singurul unde poate fi amenajat un loc de joacă pentru cei mici. „În spatele cimitirului, unde a fost poligonul, ar putea fi amenajat un parc de dimensiuni mari, unde să se poată relaxa atât copiii, cât şi bătrânii. În Ţiglina şi în alte zone s-a putut amenaja un loc unde pensionarii să poate merge să joace şah sau table sau să poată să se întâlnească doar ca să mai stea de vorbă”, ne-a spus şi Ghiţă Ovidenie.

Terenul în cauză a devenit, dintr-un loc unde tinerii învăţau, pe vremuri, să conducă, o adevărată pădure în plin oraş. Copacii din jurul cimitirului, dar şi iarba care a ajuns, în unele locuri, la peste un metru înălţime, fac zona să semene mai mult cu pădurea de la Gârboavele, decât cu un cartier cândva semeţ.

Curtea bisericii "Sf. Mina" - singura oază de relaxare

Cu donaţii, ajutor de la stat, dar şi cu un management bun, curtea bisericii "Sf. Mina" a devenit singurul parc veritabil al cartierului. Este singura zonă unde se pot relaxa atât cei bătrâni, cât şi cei tineri. Fie că este vorba despre şah, fotbal, o plimbare sau pur şi simplu stat pe o bancă, în linişte, „micul rai”, aşa cum îl mai numesc cei din zonă, le oferă relaxarea de care au nevoie. „Noroc că s-au investit nişte bani aici, abia mai avem şi noi unde să ieşim după-amiaza să ne destindem. Ori mai citesc, ori mai stau de vorbă cu soţia, nepoţii au unde să se joace. Însă mi-ar plăcea să văd în mai multe locuri aşa ceva.”, ne-a spus Constantin Miron.

Citeşte şi: Micro 16 - GHETOUL dintre cartiere, o insuliţă... Continentală (FOTO)

În lipsa unor locuri special amenajate, pensionarii socializează în faţa blocurilor, unde joacă table, discută despre politică sau îşi aduc, împreună, aminte de tinereţe. „Chiar dacă nu avem nimic amenajat, ne descurcăm, într-un fel sau altul, să mai ieşim cu prietenii vechi, să stăm de vorbă. Ar fi, însă, foarte bine dacă s-ar ţine cont şi de dorinţele noastre, că am muncit atâţia ani şi am cotizat mereu la stat”, ne.a mai spus domnul Ovidenie.

Lista cu probleme este foarte lungă, indiferent de cel care o face. Nostalgia trecutului îi năpădeşte pe toţi cei care au venit să stea de vorbă cu noi, la întâlnirea cu cititorii, pentru că soarta a făcut în aşa fel încât să îşi ducă viaţa într-un cartier care a imbătrânit în acelaşi timp cu ei. Până la rezolvare, problemele cartierului nu pot fi decât semnalate, în speranţa că cineva le va acorda atenţie.

Găştile de cartier pun probleme oricui

Liniştea pensionarilor de la blocurile din zonă este perturbată în fiecare noapte de câţiva tineri zgomotoşi şi puşi pe ceartă. Aceştia îşi petrec nopţile consumând băuturi alcoolice în scările blocurilor, şi nimeni nu se poate atinge de ei. „Înainte să ne punem interfon, veneau în fiecare seară în scară şi beau, înjurau, vorbeau tare. Ba chiar am descoperit, într-o dimineaţă, că unul din ei îşi făcuse nevoile în faţa uşii mele. E lipsă totală de respect!”, povesteşte Constantin Miron.

Nici poliţia nu intervine în astfel de cazuri, conform cetăţeanului. „Am sunat la 112 şi mi s-a spus că e democraţie şi că ei nu se pot atinge de tineri, atât timp cât nu se bat şi nu strică nimic. Dar eu ştiam că între orele 22:00 şi 6:00 trebuie să fie linişte, mai ales în bloc”, ne-a mai spus domnul Miron, a cărui listă de probleme este foarte lungă.

Citeşte şi: (FOTO) HAOSUL de pe strada Brăilei: MAŞINI parcate ca la TALCIOC în faţa Tribunalului

Chiar dacă au încercat să discute cu aceşti tineri, cei din zonă nu au putut rezolva nimic. În fiecare dimineaţă, se văd nevoiţi să strângă cutii de bere, coji de seminţe şi mucuri de ţigară din faţa scării, în condiţiile în care au îndurat, toată noaptea, zgomotele scandalagiilor. „Chiar mă întreba soţia mea dacă am ajuns femeia de serviciu a blocului, la cât de des mătur mizeria din faţă. Dar nu pot să stau cu mâinile în sân, nu am fost crescut aşa. Sper să se schimbe lucrurile în curând”, ne-a mai spus un cetăţean.

Haos pentru şoferi: Parcări sufocate, maşini părăsite

Oamenii care au venit să stea de vorbă cu noi s-au plâns, printre altele, şi de numărul mare de maşini din zonă. În anul în care primăria a decis să dărâme garajele, pentru a construi parcări sau parcuri, zona din jurul bisericii "Sf. Mina" pare să fie ignorată. Garajele încă sunt la locul lor, iar maşinile abandonate fac parte din peisajul cartierului.

Canalizări descoperite

Canalizările fără capac sau în jurul cărora s-a surpat asfaltul sunt o reală problemă nu doar pentru şoferi, ci şi pentru pietoni. Anumite porţiuni de drum nu mai sunt circulate de maşini, iar iarna, când zăpada acoperă gropile, locuitorii din zonă se tem pentru siguranţa personală.

Câinii fac legea peste tot

În fiecare cartier al Galaţiului există această problemă, însă în această zonă ea pare a fi mai acută decât în orice altă parte. Aproape că nu am găsit colţ de stradă unde să nu stea, întinşi pe trotuar, măcar doi, trei câini. Însă nu prezenţa lor îi deranjează pe locuitorii din cartier, ci faptul că sunt răi şi că atacă oamenii.

„Soţia mea are proteză la şold şi se deplasează foarte greu. Din cauza câinilor, care sar imediat pe oricine le iese în cale, trebuie să o aduc mereu cu maşina la biserică. E un drum de numai 200 de metri, dar îmi e frică pentru ea. Chiar nu poate nimeni să facă nimic?”, ni s-a plâns Ghiţă Ovidenie.

Citeşte şi: JUNGLA din Micro 13 B şi Micro 39 C - LOCURI DE PARCARE lipsă şi CÂINI COMUNITARI (FOTO)

Un alt cetăţean ne-a spus că nimeni nu curăţă de pe urma animalelor. „Ies din casă să îmi cumpăr ziarul şi văd peste tot, pe trotuar, numai materii fecale ale câinilor. Cei de la Ecosal de ce nu strâng, dacă tot dau cu mătura pe aici?”, se întreabă Chirilă Istrati, în vârstă de 59 de ani.

Locul de adunare al câinilor pare a fi fostul poligon din spatele Cimitirului Eternitatea. „Noi am mai făcut sesizări să vină să mai strângă din animale, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Eu zic că tot oamenii sunt de vină”, ne-a spus şi Constantin Miron, în vârstă de 70 de ani.

"Vrem să ne audă şi pe noi cineva!"

Oamenii care au vorbit cu noi încă mai speră ca situaţia cartierului să se remedieze.

Ghiţă Ovidenie: „Sper ca cineva de la primărie sau de la consiliul local să vadă plângerile şi doleanţele noastre şi să ţină cont de ele. Nu cred că cerem multe, dacă vrem nişte parcuri şi mai multă curăţenie în zonă. Noi suntem bătrâni, dar avem copii şi nepoţi şi vrem să se bucure şi ei de tinereţe într-un cartier frumos şi european.”

Emil Calapod: „Eu sper să vină cineva să ia toate chioşcurile astea care stau degeaba pe trotuar. Totodată, vreau să se facă ceva şi cu garajele. Sunt mult prea multe maşini parcate aiurea pe stradă, pe trotuare, iar pe locul pe care îl ocupă un garaj pot sta foarte uşor trei maşini. Ar fi timpul să ne aliniem cu standardele occidentului, dacă tot suntem în UE.”

Chirilă Istrate: „Poate ne aude cineva şi pe noi şi ne aduce transportul public mai aproape. Ne e greu să ajungem de aici, din cartier, până în piaţa centrală, mai ales că prea multe mijloace de transport nu sunt. Dacă s-ar ţine cont, n-ar mai fi nici autobuzele atât de aglomerate. Eu am 59 de ani şi am trăit să văd zona asta când era perfectă. Nu zic să fie ca atunci, nu cred că se mai poate, dar oricând se poate îmbunătăţi, cu paşi mici.”

Constantin Miron: „Lista mea  e foarte lungă, dar sper să se facă ceva cu găştile astea de cartier, care ne tulbură nopţile. Să li se facă spaţii speciale unde să poată să se relaxeze. Sper să se rezolve şi problema iluminatului public, pentru că multe becuri nu merg. Şi mai sper ca zona asta să fie mai curată, să se strângă gunoiul mai des. Cer doar respect, nimic mai mult!”

 

Citit 5810 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.