Lacul Partidului dăinuie la Vânători

Lacul Partidului dăinuie la Vânători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimii 20 de ani, Lacul Vânători a schimbat cel puţin cinci administratori * De la duşuri subacvatice la ... lumina lumânării *  Ofertă de nerefuzat! *

„Păi de ce îi spunea Lacul Partidului, nu vă daţi seama? Nu intra oricine acolo, era doar pentru ştabi. Aşa cum era şi la Pădurea Gârboavele. Oamenii muncii nu intrau acolo, trebuia să ai aprobare de la şefii de partid. Zătun sau Vlădeşti? Habar n-am. Cred că Vlădeştiul exista, dar era al comunei. Nu aveau gălăţenii unde să se ducă. Plaja „Dunărea” nu exista, era doar Plaja „Cocuţa”, care era peste Dunăre, dar era a Galaţiului. Apoi „Cocuţa” a trecut la Tulcea, dar nu s-a mai amenajat nimic”, îmi povesteşte, în două-trei cuvinte, şoferul de taxi pe care l-am întrebat despre ce locuri de agrement erau înainte de ’89 în Galaţi.

Fac o scurtă trecere în revistă a obiectivelor din ziua de astăzi: Plaja „Dunărea” există, dar trece prin momente grele cu lucrările ISPA, Lacul Partidului… nu mai există, se numeşte Lacul Vânători, însă este neamenajat, Pădurea Gârboavele este deschisă, ce-i drept, publicului, însă, în afară de câteva grătare, mari amenajări nu sunt nici acolo, iar la Zătun şi Vlădeşti porţile sunt la fel de ferecate ca pe vremea Împuşcatului…

Cum, până la urmă, cel mai mare obiectiv de agrement din Galaţi este Lacul Vânători, am încercat să aflăm care a fost, până acum, viaţa sa şi ce se va întâmpla de acum încolo cu el.

De la Serviciul Administrarea Domeniului Public Galaţi am aflat că Lacul Partidului - aşa cum se numea odinioară - s-a „născut” acum 34 de ani. Mai exact, în 1974, când a avut loc construcţia barajului care a dus la formarea acumulării, în cadrul unor lucrări masive de îndiguire în zona Smârdan- Mălina. Lacul a fost gândit iniţial ca o amenajare piscicolă, însă ulterior conducerea de partid a amenajat un camping exclusivist, am aflat din datele puse la dispoziţie de şeful SADP, Eduard Grosu.

Lunga cale a administrării

Povestea se completează cu datele pe care le-am aflat de la Direcţia de Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. După 1989, faimosul IJGCL (Întreprinderea Judeţeană de Gospodărire Comunală Locală) s-a „spart” în cinci regii: RACRAL, RAZDIF, Regia de Salubrizare, Apă, Termoficare, RATU şi Regia Pieţe.

Povestea – pentru că documente concrete deocamdată nu au fost descoperite (ceea ce nu înseamnă că nu există!) – merge mai departe. În cadrul acestei organizări, Lacul Partidului a trecut de la IJGCL la Regia de Termoficare. Ce o fi căutat acolo, nu prea se ştie!.

În 1994 apare OG 69 care prevedea o nouă reorganizare a regiilor locale. Apar astfel, la Galaţi, Regia Autonomă de Transport Urban (RATU), Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public (RAADP), Societatea Comercială Salubritatea, Serviciul pentru administrarea cimitirelor şi Serviciul pentru administrarea zonelor de agrement.

Dacă RATU a rămas acelaşi lucru ca şi până în 1994, RAADP s-a format din comasarea altor regii: piaţa, gospodărire comunală, construcţii şi reparaţii… Deşi prin HCL 87/1994 (prin care se înfiinţează la Galaţi toate aceste regii), s-a înfiinţat şi un serviciu pentru administrarea zonelor de agrement, Lacul Vânători a trecut, totuşi, în administrarea RAADP, Divizia de Drumuri şi Zone Verzi.

După care, la doar câteva luni – două, mai exact – Lacul Vânători îşi schimbă din nou pălăria şi trece din administrarea RAADP în cea a Consiliului Local Galaţi.

După şapte ani, Lacul Vânători schimbă iar macazul şi trece din administrarea CL Galaţi în cea a Serviciului Public „Administrarea Domeniului Public” (cf. HCL 150/2001), unde a rămas până astăzi.    

Investiţii de domeniul fanteziei

Ca date tehnice dacă putem să spunem aşa, Lacul Vânători are următoarele caracteristici: o suprafaţă totală de 38,55 ha, din care luciu de apă 10,11 ha şi teren – 28,44 ha. Acestea fiind datele Direcţiei de Patrimoniu, din cadrul Primăriei.

La SADP însă, datele sunt puţin altfel: total - 42 de ha, din care 11 ha luciu de apă. Diferenţe nu foarte mari, dar totuşi… Suprafeţele exacte vor fi stabilite cât de curând, pentru că urmează măsurători exacte pentru întocmirea cărţii funciare a obiectivului…

Bărcile şi hidrobicicletele nu se folosesc

De la SADP am mai aflat cam ce s-a făcut la Lacul Vânători până acum: s-au dalat malurile din E şi S, s-a amenajat un ponton, cu bărci şi hidrobiciclete, s-au construit noi căsuţe de lemn, etc. Bărcile şi hidrobicicletele nu se folosesc din motive de securitate!

Din păcate, nici acum la 20 de ani de la revoluţie, Lacul Vânători nu are instalaţii de energie electrică, motiv pentru care doar temerarii rămân peste noapte acolo, la căsuţe, sau în corturi, la lumina lumânării. Motivul? Eternul buget insuficient.

Am mai aflat că eforturile municipalităţii pentru racordarea obiectivului la reţeaua de energie electrică datează din anul 2003. Suntem în 2009, dar ce contează?, eforturile continuă, se pare! Bine că măcar s-a reuşit realizarea unei reţele de alimentare cu apă din conducta din faţa Cimitirului evreiesc şi s-a făcut moderna “canalizare tip fosă septică”!

Şi când te gândeşti că prin 2000, în campania pentru alegeri locale, Eugen Durbacă vorbea de viitoare investiţii de domeniul fanteziei: pontoane de sticlă, pe sub care se puteau vedea cum înoată peştii, noaptea, printr-un sistem de iluminat şi chiar “duşuri subacvatice”... 

Aşadar, ce găsim la Lacul Vânători? O verandă “tip ciupercă, care, din păcate, în lipsa curentului electric, nu poate fi utilizată ca discotecă”. Nivelul apei e scăzut, că se dalează malul de V, dar nu-i bai!, aici scăldatul este interzis!  Avem în schimb tradiţionalele grătare, mese şi bănci metalice.

Ce se poate face aici? Păi, evident, grătar şi se poate pescui. Pentru aşa distracţie există şi tarife: acces - adulţi 3,5 lei/persoană, copii, studenti, pensionari - 2,5 lei/persoana şi pescuit 6,5 lei/două ore.  Pentru campare, taxa de amplasare este de 10,50 lei/12 ore, sau se pot inchiria căsuţele cu incredibilul preţ de 34,50 lei/ 24 ore!

Concluzia? Odinioară închis publicului, din motive de regim politic, Lacul Vânători este, astăzi, închis publicului, din motive de proastă administrare!              

Explicaţii foto:

1 - Grătar amenajat!

2 - Ciuperca în care se poate sta seara la lumina lumânării

3 - Pescuitul, singura distracţie

Citit 9628 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.