* Invenţia unui cercetător de la Universitatea „Dunărea de Jos” ar putea reduce cheltuielile combinatului ArcelorMittal Galaţi cu sute de mii de lei pe lună * Invenţia sa poate fi aplicată şi vehiculelor blindate *
Un tânăr cadru didactic de la Facultatea de Mecanică, Universitatea „Dunărea de Jos”, revoluţionează sudarea la rece, prin inventarea unui procedeu nou „prin presare pe suprafeţe zimţate”.
Pentru această invenţie, brevetată recent, şef lucrări dr. ing. Bogdan Georgescu a primit medalia de aur la a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică, precum şi aprecierile tuturor participanţilor la acest eveniment. Chiar dacă, pentru necunoscători, invenţia sa nu pare a fi spectaculoasă, trebuie spus că în lumea ştiinţifică a fost primită excelent, întrucât are aplicaţii concrete.
„În mod clasic, sudarea la rece se face cu forţe şi cu grade de deformare foarte mari. Prin acest nou procedeu, forţele scad de peste zece ori, iar deformarea este foarte mică. Astfel, această tehnologie poate fi aplicată la locul faptei, direct pe teren, nu e nevoie să duci piesele într-un atelier. Prin acest procedeu se pot suda două metale diferite, care ar fi imposibil de sudat prin alt procedeu. De exemplu plumb şi aluminiu”, ne explică, pe scurt, în termeni accesibili, tânărul cercetător de la Universitatea „Dunărea de Jos”.
Economie de sute de mii de lei
Invenţia sa ar putea fi folosită în nenumărate domenii, însă primul la care s-a gândit Bogdan Georgescu este cel electroenergetic. „De când există energia electrică avem şi problema oxidului de aluminiu, care are rezistenţă electrică foarte mare. La contactul mecanic al aluminiului în staţiile electrice această rezistenţă electrică dăunează. Prin acest tip de sudură se elimină practic rezistenţa de contact. Prin urmare nu se vor mai înregistra pierderi, care se situează în jurul valorii de 0,5 la sută din puterea vehiculată”.
„Poate că acest procent nu vă spune mare lucru, însă ca să demonstrez că e importantă eliminarea acestei pierderi am făcut un studiu. De exemplu, la nivelul combinatului siderurgic din Galaţi, dacă s-ar aplica această tehnologie fie şi numai în staţiile de transport şi distribuţie, s-ar face o economie de 130.000 de lei pe lună. Iar eu am făcut calculul la preţul de 1500 de lei pe KW, cât plătea combinatul gălăţean în 2006”, a mai declarat şef lucrări dr. Bogdan Georgescu.
Aşadar, prin simpla achiziţie a unei tehnologii noi, şefii ArcelorMittal ar face o economie de 130 de salarii minime, adică 130 de oameni nu ar mai fi daţi afară.
Pentru vehicule blindate
Alte posibile aplicaţii ale invenţiei ar fi în blindajele pentru armată. Conform calculelor teoretice ale cercetătorului Bogdan Georgescu, un blindaj obţinut prin sudarea mai multor metale ar fi mult mai eficient şi, în plus, ar scădea greutatea vehiculului blindat cu aproximativ o treime.
„Vreau să verific şi practic această teorie, însă ar trebui să trag cu puşca în aceste metale într-un poligon. Până atunci nu mă pot pronunţa sută la sută, însă calculele mele îmi arată că un astfel de blindaj ar fi mult mai eficient”, a mai spus Bogdan Georgescu.
Greutăţile pe care le întâmpină în dezvoltarea acestor tehnologii sunt, însă, mult mai multe. Cel mai mare impediment e cel de natură financiară.
„Dacă nevastă-mea ar şti câţi bani am băgat în chestia asta aş avea probleme cu mâncarea caldă. Am tocat jumătate de tonă de neferos la mine în garaj”, a apreciat tânărul cadru didactic de la Facultatea de Mecanică.
Acesta are şi un sfat pentru firmele româneşti care folosesc astfel de tehnologii. „Ar trebui să se gândească mai mult la cercetare. Ne-am dezvolta mai mult şi mai repede. Avem în ţară multe creiere, care sunt, din păcate, nefolosite”, a conchis Bogdan Georgescu.
Comentariu foto: Şef lucrări dr. ing. Bogdan Georgescu revoluţionează sudarea la rece