Condamnate să nu poată avea al doilea copil

Condamnate să nu poată avea al doilea copil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maternităţile au rămas fără vaccin anti D * Nevaccinate, lăuzele cu Rh negativ riscă probleme majore în cazul unei a doua sarcini * Organismul lor ar „lupta” împotriva fătului, putându-i provoca boli grave şi chiar moartea * De ce cartea de identitate nu are precizate grupa sanguină şi Rh-ul ? *

Nici maternităţile gălăţene nu mai dispun de vaccinul Rho GAM anti D necesar pentru a fi administrat femeilor cu RH negativ, care nasc, avortează sau sunt supuse unei întreruperi de sarcină. În mod normal, stocurile de vaccin erau asigurate printr-un Program Naţional derulat de Ministerul Sănătăţii.

Dr. Elisabeta Şerban, medic primar, şeful secţiei Obstetrică Ginecologie II, ne-a declarat: „Da, este adevărat că nu mai dispunem de acest vaccin. Am înţeles că au fost unele dificultăţi legate de importul lui. Noi foloseam cam 6-7 doze lunar. Vaccinul trebuie administrat în primele 72 de ore după naştere, precum şi în caz de avort spontan, sarcină extrauterină şi chiar întrerupere de sarcină. Trecerea hematiilor fetale (globulelor roşii ale fătului) în sângele mamei cu alt Rh face ca organismul acesteia să genereze anticorpi împotriva fătului”.

„Fără administrarea acestui vaccin, la următoare sarcină, viaţa fetusului şi chiar a mamei este pusă în pericol. Sistemul imunitar al mamei distruge hematiile următorului făt, provocându-i acestuia o anemie severă, icterul hemolitic al nou-născutului şi chiar moartea intrauterină”.

Criza vaccinului Rho GAM anti D (imunoglobulină), care afectează toate maternităţile din ţară, nu e generată de lipsa finanţării pentru importul acestuia, ci  de producător care şi-a întrerupt activitatea din cauza unor lucrări la linia de fabricaţie. Ţările care n-au comandat cantităţi suficiente pentru asigurarea stocurilor tampon se confruntă în prezent cu lipsa vaccinului.

Potrivit statisticilor, cam 15 la sută din populaţia României are Rh negativ.

Cu ani în urmă, vaccinul anti D (denumirea prescurtată a produsului) era distribuit prin centrele de transfuzie sanguină, adică acolo unde se fac analizele specifice pentru determinarea Rh-ului. Atunci când li se făceau analizele pentru a fi înscrise pe buletin grupa sanguină şi Rh-ul, femeile cu Rh negativ erau instruite ce trebuie să facă pentru a nu avea probleme atunci când rămân însărcinate. Sistemul era foarte util.

Actualele cărţile de identitate nu conţin informaţii privind grupa sanguină şi Rh-ul, ceea ce este foarte rău. Multe tinere nu ştiu că au RH negativ şi află abia în timpul sarcinii.

Vaccinul anti D nu se găseşte de regulă în farmacii şi oricum este scump, preţul acestuia fiind de aproximativ 500 de lei.

În legătură cu penuria de vaccin anti D, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat în urmă cu două zile că au fost importate 200.000 de doze pentru a căror utilizare se aşteaptă avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi că în cel mult două săptămâni toate maternităţile vor fi aprovizionate. Răstimp în care câteva zeci de românce vor fi condamnate să nu mai poată avea al doilea copil…

Citit 1470 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.