Strada Mihai Bravu, făcută praf/ Doar o ploaie mai lipseşte până la mocirlă

Strada Mihai Bravu, făcută praf/ Doar o ploaie mai lipseşte până la mocirlă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cei peste o mie de vizitatori care trec zilnic pragul Bibliotecii judeţene „V. A. Urechia ”, unii – elevi, studenţi – fiind chiar foarte dependenţi de documentele oferite de bibliotecă pentru orele de şcoală, pentru educaţia lor, vor fi puşi în situaţia Anei lui Manole, de a înfrunta natura dură, de îndată ce va cădea prima ploicică! Căci strada Mihai Bravu este cu totul îngropată în praf galben, de câteva degete, şi brăzdată, pe ambele părţi, de şanţuri lungi, la fel ca şi surata sa str. Al. I. Cuza, de altfel. Pe Mihai Bravu nu s-a lăsat însă vreo trecere pentru pietoni, praful ocupând toată suprafaţa, cu mici excepţii din loc în loc pe centrul străzii, unde lucrează însă utilaje grele de care trebuie să ne păzim. Este de mirare, la o firmă performantă, să vezi un şantier ca prin anii ´50! Nu s-au pus măcar nişte pietre în loc de trotuar, pe care să călcăm la vremea nămolului gros, căci acum ne scuturăm de praf şi ne trece. Iar trecerile peste şanţuri, pe podeţe improvizate din scândură, sunt rare.

Fără răspuns

De la managerul bibliotecii, prof. dr. Zanfir Ilie, aflăm că s-au făcut demersuri pe lângă firma care execută lucrările, pentru a se permite accesul la bibliotecă, dar că nu s-a primit de la conducerea acesteia nici răspuns scris, nici verbal. Astfel, printr-o adresă din 5 august, urmată de alta în 7 septembrie, către firma S.C. TANCRAD S.R.L., cea care execută lucrarea, instituţia de cultură adresa întâi „rugămintea de a găsi o soluţie pentru facilitarea accesului cu mijloace proprii în incinta instituţiei pe toată perioada de desfăşurare a lucrării de modernizare a străzii”, iar în a doua adresă se solicita, tot politicos, „cale de acces atât pietonal, cât şi auto” pentru maşinile instituţiei, dar şi pentru o eventuală intervenţie, din afară, a pompierilor sau în alte situaţii de urgenţă”. Managerul bibliotecii avusese o intervenţie şi către Primărie şi către primar, pe 13 octombrie, cu „o rugăminte, nu un protest, aceea de a vă deplasa specialiştii în domeniu, la faţa locului, pentru a analiza în detaliu posibilitatea de renunţare/ stagnare a operaţiunilor de defrişare a teilor, tei cu care Galaţiul se identifică pe harta ţării şi nu numai”. La care directorul Zanfir a fost asigurat că vor fi plantaţi arbori deja dezvoltaţi, cu diametru mare. Până atunci, fără umbră, strada cheală s-a umplut de praf… Şi observăm că şi pavajul parcării din latura dreaptă a Bisericii Catolice a fost afectat, bănuim că de utilajele grele care au trecut cu ocazia lucrărilor.

Aniversare… asediată

În prezent, bibliotecarii de aici se pregătesc pentru aniversarea instituţiei care, iată, va împlini 125 de ani de existenţă, bucurându-se de o „zestre” de peste 850.000 de unităţi, printre care carte veche, nouă, colecţii speciale, periodice etc., având peste 44.000 utilizatori pe an! Consiliul Editorial al bibliotecii pregăteşte surprize, cum ar fi albumul cu gravurile lui Rembrandt din colecţiile speciale ale bibliotecii, care este aproape finalizat, însă cea mai veche şi prestigioasă instituţie de cultură gălăţeană rămâne în continuare mai asediată cu tranşee decât pe vremea războaielor mondiale. 

Citit 2957 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.