Strada Mihai Bravu, făcută praf/ Doar o ploaie mai lipseşte până la mocirlă

Strada Mihai Bravu, făcută praf/ Doar o ploaie mai lipseşte până la mocirlă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cei peste o mie de vizitatori care trec zilnic pragul Bibliotecii judeţene „V. A. Urechia ”, unii – elevi, studenţi – fiind chiar foarte dependenţi de documentele oferite de bibliotecă pentru orele de şcoală, pentru educaţia lor, vor fi puşi în situaţia Anei lui Manole, de a înfrunta natura dură, de îndată ce va cădea prima ploicică! Căci strada Mihai Bravu este cu totul îngropată în praf galben, de câteva degete, şi brăzdată, pe ambele părţi, de şanţuri lungi, la fel ca şi surata sa str. Al. I. Cuza, de altfel. Pe Mihai Bravu nu s-a lăsat însă vreo trecere pentru pietoni, praful ocupând toată suprafaţa, cu mici excepţii din loc în loc pe centrul străzii, unde lucrează însă utilaje grele de care trebuie să ne păzim. Este de mirare, la o firmă performantă, să vezi un şantier ca prin anii ´50! Nu s-au pus măcar nişte pietre în loc de trotuar, pe care să călcăm la vremea nămolului gros, căci acum ne scuturăm de praf şi ne trece. Iar trecerile peste şanţuri, pe podeţe improvizate din scândură, sunt rare.

Fără răspuns

De la managerul bibliotecii, prof. dr. Zanfir Ilie, aflăm că s-au făcut demersuri pe lângă firma care execută lucrările, pentru a se permite accesul la bibliotecă, dar că nu s-a primit de la conducerea acesteia nici răspuns scris, nici verbal. Astfel, printr-o adresă din 5 august, urmată de alta în 7 septembrie, către firma S.C. TANCRAD S.R.L., cea care execută lucrarea, instituţia de cultură adresa întâi „rugămintea de a găsi o soluţie pentru facilitarea accesului cu mijloace proprii în incinta instituţiei pe toată perioada de desfăşurare a lucrării de modernizare a străzii”, iar în a doua adresă se solicita, tot politicos, „cale de acces atât pietonal, cât şi auto” pentru maşinile instituţiei, dar şi pentru o eventuală intervenţie, din afară, a pompierilor sau în alte situaţii de urgenţă”. Managerul bibliotecii avusese o intervenţie şi către Primărie şi către primar, pe 13 octombrie, cu „o rugăminte, nu un protest, aceea de a vă deplasa specialiştii în domeniu, la faţa locului, pentru a analiza în detaliu posibilitatea de renunţare/ stagnare a operaţiunilor de defrişare a teilor, tei cu care Galaţiul se identifică pe harta ţării şi nu numai”. La care directorul Zanfir a fost asigurat că vor fi plantaţi arbori deja dezvoltaţi, cu diametru mare. Până atunci, fără umbră, strada cheală s-a umplut de praf… Şi observăm că şi pavajul parcării din latura dreaptă a Bisericii Catolice a fost afectat, bănuim că de utilajele grele care au trecut cu ocazia lucrărilor.

Aniversare… asediată

În prezent, bibliotecarii de aici se pregătesc pentru aniversarea instituţiei care, iată, va împlini 125 de ani de existenţă, bucurându-se de o „zestre” de peste 850.000 de unităţi, printre care carte veche, nouă, colecţii speciale, periodice etc., având peste 44.000 utilizatori pe an! Consiliul Editorial al bibliotecii pregăteşte surprize, cum ar fi albumul cu gravurile lui Rembrandt din colecţiile speciale ale bibliotecii, care este aproape finalizat, însă cea mai veche şi prestigioasă instituţie de cultură gălăţeană rămâne în continuare mai asediată cu tranşee decât pe vremea războaielor mondiale. 

Citit 2723 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 23:27

15 comentarii

 • postat de Ansa,
  Vineri, 11 Septembrie 2015 23:11
  79.116.108.***
  Stii tu ca HP bengescu sa plinbat pe su teiiii aia? S-au ca Cuza sau Jean Bart?
  Bai postacilor laa ca va rade dom Primae toti teii sii face parcari
  3
  4
  Raportează
 • postat de un punct de vedere
  Vineri, 11 Septembrie 2015 22:20
  5.13.232.***
  Buna seara!Observ ca daca cineva (galatean getbeget nu aciuati pe aici....) trage un semnal de alarma si scrie un articol pertinent se trezesc postacii (neobositii ce se prostitueaza pentru un pumn de arginti) care scriu numai aiureli si care culmea, gasesc si partizani la prostiile care le scriu .Cred ca de asta tara si orasul nostru are traiectoria pe care o are.Este simplu,sunt multi botanisti la prostii(prosteala). Sa fiti iubiti (de cine trtebuie)!
  12
  2
  Raportează
 • postat de @mickey mouse
  Vineri, 11 Septembrie 2015 15:26
  82.137.14.***
  Doamne fereste !!!! Unii cred ca nu sunteti sanatosi!!!!
  4
  15
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 11 Septembrie 2015 14:10
  89.136.184.***
  Daca se lucreaza in ritmul acesta,se va termina lurarea in 2020.Fara comentarii.
  15
  9
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Vineri, 11 Septembrie 2015 14:00
  79.116.99.***
  Lasati vrajeala cu modernizarea,aici e vorba de lucrari pe bani publici ce trebuie acordate anumitor firme,cu dedicatie speciala si parandarat. Este inadmisibil sa distrugi una din putinele strazi care mentineau farmecul vechiului Galati, sa scoti din radacini teii pe langa care s-au plimbat Cuza ,Jean Bart sau Hortensia Papadat Bengescu, sa faci sa dispara granitul indestructibil. Toate orasele din tara asta isi conserva strazile si cladirile vechi,in timp ce la Galati se distruge cu frenezie de amorul unor lucrari facute in bataie de joc drept modernizare. Apropos, de ce se modernizeaza numai strazile pe care exista linii de tramvai,v-ati intrebat?(Basarabiei,Traian,Mihai Bravu, Otelarilor,Frunzei) Si ati fost interesati sa aflati cam la ce patroni au ajuns banii? Mereu aceiasi!V-ati uitat la bordurile montate si vopsite in alb si rosu de actuala gasca in primele luni de mandat in ce hal arata? Astea sunt afaceri pe milioane de euro,bani publici, care ajung in buzunarele baietilor destepti.
  25
  14
  Raportează
 • postat de Zaz
  Vineri, 11 Septembrie 2015 13:17
  213.233.84.***
  Îmi place că toți scrieți același lucru și încercați să întoarceți ceea ce am scris. Repet, viorel, sunt pentru modernizarea întregului oraș, dar nu pentru a nu ține cont de nici o normă atunci când faci acest lucru. Nu am scris niciodata că nu este bine să se modernizeze, ci doar că acest lucru trebuie făcut cu atenție la ceea ce este în jur. Am dat și un exemplu de lucrare ok când am scris despre modul în care se lucrează la noua primărie. Dar nu e nimic. Fiecare înțelege ce vrea și cum vrea. Din cauză că toate șantierele au fost organizate cum au fost, iar lucrările făcute toate în bătaie de joc se surpă toate străzile acum, nu pentru că ne-am modernizat. Zi faină tuturor!
  22
  13
  Raportează
 • postat de Swartz
  Vineri, 11 Septembrie 2015 12:55
  5.13.251.***
  Asta este diferenta intre un ziarist roman si unul strain . In loc sa incurajeze primaria ,sa fie cat mai multe strazi care necesita canalizare si modernizare la stadiul de lucru cum este Mihai Bravu , ziaristul roman vine si agita spiritele prin diferite mijloace .Cel strain si aici vorbesc de tarile civilizate , nu va face niciodata acest lucru ci va incuraja si aplauda cand ceva rau se transforma intr-un lucru bun . Asta este adevaratul motiv de care cateodata se alege PRAFUL de tara asta .
  8
  19
  Raportează
 • postat de viorel
  Vineri, 11 Septembrie 2015 12:11
  5.13.204.***
  Stati linistiti si nu mai dati replici la toti desteptii sau mai bine zis ,care se cred destepti .Asta e menirea lor .Altceva nu stiu . Se dau mari dar tot in mocirla traiesc si vor trai .Nu le place civilizatia si curatenia . Si bine a punctat ADYtza74 .....ZAZ tu cand iti faci curatenie in casa , daca iti faci , crezi ca nu deranjezi pe nimeni in jurul tau ? Daca asta crezi , inseamna ca esti .......tare.....!Hai pa !
  5
  22
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 11 Septembrie 2015 11:18
  79.116.99.***
  Daca te apuci de curatenie si ceva modificari in casa cam faci mizerie la inceput cu rasul peretilor ,schimbatul unui geam sau unei usi ,pregatit pardoseli pentru parchet sau gresie e.t.c. Dupa ce termini cu molozul innoiesti.Asa ca la o strada unde nu s-a facut nimic de cand e ea ,mai ales canalizari , se cam face deranj.
  6
  21
  Raportează
 • postat de Zaz
  Vineri, 11 Septembrie 2015 11:09
  213.233.84.***
  Pentru comentariul 6, în primul rând dacă scrii integral folosind Caps Lock nu demonstrezi nimic altceva în afară de faptul că nu știi să folosești corespunzător acea funcție. Nu mai contează ce semnifică asta în mediul online. Doi: unde am scris că nu accept faptul că modernizarea presupune sacrificii? Am scris că nu e normal să nu existe niște plase care să rețină praful. Trei: nu cred că am susținut în postarea mea că x sau y a făcut sau face treabă mai multă, ca să poți spune că susțin pe cineva. Patru: Germania S-A reconstruit (cu s-a scris dezlegat și nu legat că nu suntem toți analfabeți) din ruine, exemplu care in contextul ăsta este extrem de prost ales și nu își are rostul pentru că România/Galațiul nu vin după un război de peste cinci ani și nici bombardamente nu cred să fi fost în țara noastră în ultima vreme. Cinci: faptul că folosești pluralul când spui "nu mai vrem" înseamnă că ori nu știi când el trebuie folosit, ori că reprezinți vreun grup care te-a desemnat ca trompetă. În oricare caz, nu ai înțeles nimic din postarea mea, după cum am și demonstrat și nu pot decât să mă amuz de zgomotul lipsit de conținut pe care îl faci. Zi bună!
  20
  10
  Raportează
 • postat de @@@ZAZ
  Vineri, 11 Septembrie 2015 10:39
  5.13.154.***
  GALATIUL ESTE IN SITUATIA ASTA TOCMAI DIN CAUZA CELOR CA TINE , CARE NU ACCEPTA CA A MODERNIZA CEVA ,INSEAMNA SI NISTE SACRIFICII (PRAF SI MIZERIE) SI CREDE CA ORICE OPINIE , ALTA DECAT A LUI ESTE PLATITA DE CINEVA CU CEVA . ASTA ESTE O MENTALITAE BOLNAVA DE CARE GREU VOM SCAPA .SI PROBABIL CEI CARE GANDESC ASA , CHIAR ASA PROCEDEAZA ,PENTRU CA ALTFEL NU-MI EXPLIC DE UNDE GANDIREA ASTA ?!!? IAR CA SA MA INTORC LA SUBIECT , DACA TOT TE DAI ASA CITIT , CAUTA SI VEZI CUM SA RECONSTRUIT GERMANIA SI CU CE SACRIFICII SI POATE ATUNCI AI SA INTELEGI SI TU ANUMITE CHESTII . PANA ATUNCI LASA OAMENII SA AIBA OPINII DIFERITE DE ALE TALE , PENTRU CA ASTA INSEAMNA DEMOCRATIE . NU MAI VREM MENTALITATE CA A TA IN ROMANIA !!!!!!
  12
  28
  Raportează
 • postat de Zaz
  Vineri, 11 Septembrie 2015 10:16
  213.233.84.***
  Către "Popa" și "independentul": ați câștigat și azi 50 de bani de la Mariusică pentru postările voastre. Acum vă puteți liniști. Din cauza ăstora ca voi este România, implicit Galațiul,unde este astăzi. Voi sunteți ăia care aplică logica "las-o bre că merge și așa că doar le facem ceva moacă la proştii aştia". Ei bine, nu e chiar așa. Peste tot în lumea civilizată se modernizează în mod organizat, gândit și fără a crea disconfort locuitorilor. Nu merge așa "bine că e șantier că se face ceva". Asta e mentalitate de evul mediu. Peste tot în civilizație se lucrează cu prelate care să rețină praful făcut, camioanele nu au noroi/pământ/praf pe roți când părăsesc șantierul, zonele adiacente lucrării nu sunt "victime colaterale". Deci nu faci strada și fărâmi parcarea de lângă, de exemplu. Sau nu faci strada și limitezi accesul la cea mai mare bibliotecă din oraș. Nu cred că înțelegeți totuși conceptul de lume civilizată pentru că vouă va place praful, gălăgia, mizeria, că "doar așa se vede că se face ceva". Toată lumea vrea modernizarea orașului, dar într-un mod civilizat și în ton cu timpurile. Un exemplu un pic mai bun este în zona unde se lucrează la sediul noii primării. Acolo au putut să delimiteze zona, să pună plasă etc. Despre asta este vorba, nu despre a nu se face nimic.
  27
  18
  Raportează
 • postat de POPA
  Vineri, 11 Septembrie 2015 09:07
  5.13.130.***
  Domnule Victor Cilincă , nu stiu cui vrei sa faci jocurile , dar ce pot sa-ti spun in urma articolului pe care l-ai scris ,este ca mai bine sa ai un santier ca in anii 50 precum ai spus , decat sa ramanem la stadiul de oras si mentalitate de anii 50 .Asa ca hai sa mai lasam rautatile si sa ne bucuram ca se lucreaza putin prin orasul asta .
  14
  29
  Raportează
 • postat de independentul
  Vineri, 11 Septembrie 2015 08:59
  5.13.176.***
  Nici nu stiu cum sa ma pronunt cu voi ,astia care sunteti vesnic nemultumiti ? Daca nu se face nimic , va plangeti ca nu se face , iar cand se face va plangeti de praf si mizerie . Pai sa-mi aratati si mie un santier in lucru care sa nu fie praf si mizerie . Ar trebui sa va bucurati sa vedeti cat mai multe astfel de santiere prin Galati ,pentru ca asta inseamna ca se lucreaza la ceva .Insa cu stupoare vad ,ca cei 20 de ani in care nu prea ati vazut asa ceva va afectat serios creierul si ati ramas socati.
  15
  34
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Vineri, 11 Septembrie 2015 06:59
  5.13.210.***
  Faimoasa firma TANCRAD si faimosii ei prieteni din PRIMARIE care ii atribuie lucrari pe banda rulanta, fara a verifica daca are capacitatea sa execute la termen toate aceste lucrari.
  In Piata Centrala trebuiau finalizate lucrarile in decembrie 2014. In primavara a aparut purtatoarea de cuvant a Primariei si s-a laudat ca ,,domn' primare" le-a impus constructorilor sa finalizeze lucrarile, sub amenintarea unor amenzi drastice, pana la 1 august (apoi pana la 30 august). Nu mai stiu daca a precizat si anul ... Asfaltarea nu e gata, firele de contact nu sunt intinse, muncitori si utilaje nu prea mai sunt (cica au fost relocati la o lucrare mai urgenta pe Brailei), ba s-au apucat sa sparga si trotuarele de acces, lasand jelanie in urma lor, acum ca sunt asteptate ploi ...
  Ziaristii care dau niste stiri de senzatie, gen ,,va fi finalizata modernizarea strazii Traian", de ce urmaresc si acele termene inaintate pentru executie?
  24
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.