Ars cu medicamente veterinare!

Ars cu medicamente veterinare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi-a aplicat pe pielea iritată un praf pentru sterilizarea plăgilor porcului şi este acum internat în secţia de Arşi a Spitalului Judeţean *

Un bărbat de 45 de ani din satul Măcişeni, comuna Corni, a făcut greşeala vieţii lui atunci când s-a hotărât să se trateze singur, în loc să meargă la medic, pentru ajutor sau măcar pentru a cere un sfat.

Omul, îngrijitor de animale – mai demult oi, acum vite -  suferise iritaţii la nivelul pielii, în zona inghinală şi pe porţiunile de piele din jurul organelor genitale, cel mai probabil din cauza căldurii. S-a gândit că şi-ar mai calma disconfortul dacă presără pe zona iritată niscai pudră de uz veterinar, care se foloseşte în timpul operaţiei de sterilizare a porcilor. Internat acum în spital, în secţia de Arşi, nu mai ştie nici el cum să-şi explice ideea.

„Am luat nişte pudră de aia, nici măcar n-am pus multă. Şi după aceea am început să mă simt rău. Am fost întâi la Târgu Bujorul după care am ajuns aici” povesteşte bărbatul.

Mai spune că are două clase şi o familie –  un băiat de 14, plus trei fete ale soţiei, dintr-un mariaj precedent. Va mai rămâne în spital, până când rănile i se vor fi vindecat suficient ca să poată fi externat în siguranţă.

„În viaţă trebuie să fii foarte atent ce bagi între picioare. A venit un domn, cu două clase primare, îngrijitor de animale, căruia din cauza căldurii i-a apărut o iritaţie la nivelul articulaţiilor – între picioare. Şi cum omul, în ciuda celor două clase, avea o mare încredere în ştiinţă şi-n chimie, a luat un praf, probabil antibiotic, care se folosea pentru a asigura asepsia în timpul sterilizării porcilor şi l-a presărat”.

„În principiu, omul şi animalul nu diferă, iar omul şi porcul cu atât mai puţin - chiar seamănă uneori extraordinar de mult. Oricum, a apărut o iritaţie până la plagă şi a ajuns la spital. O zonă preţioasă merită menajată cu multe precauţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Medicul specialist veterinar dr. Cornel Gingăraşu ne-a oferit detalii suplimentare privind cazurile de acest gen:

„În momentul în care oamenii îşi fac autotratament, îşi pun singuri diagnosticul şi mai folosesc şi medicamente care nu le sunt destinate, apar aceste accidente terapeutice. Acea pulbere era destinată special plăgilor care apar la porci şi nu leziunilor de piele, la om. Nu numai că tratamentul nu a fost eficient, ba mai mult a stricat, distrugând echilibrul fragil al pielii deja iritate”.

„Sub acea coajă formată de praful pe care l-a turnat pe leziune s-a format o infecţie puternică care a început să sape, pentru că aerul n-a mai pătruns, ca să ajute să se aerisească plaga. Deşi este o adevărată modă în aceste zile, trebuie să ne ferim să folosim medicamente de uz veterinar”.

„Nu este adevărat că tratamentele de uz veterinar sunt mai eficiente la om. Ele sunt pentru animale, eficiente sau nu. Trebuie folosite corect, după recomandare medicală”, a precizat dr. Cornel Gingăraşu.

Ar fi de dorit ca bărbatul din Corni să îşi fi învăţat lecţia, pe care, de altfel, a plătit-o cu preţul sănătăţii sale şi probabil, al unor dureri destul de greu de îndurat.

Citit 1139 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.