Masterate noi la „Dunărea de Jos”

Masterate noi la „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul acesta, cinci facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos” organizează admitere la masterat şi în sesiunea din iulie. Este vorba despre facultăţile de Ştiinţa Calculatoarelor, Inginerie Electrică şi Electronică, Ştiinţe, Istorie, Filozofie şi Teologie, precum şi Inginerie Brăila. La celelalte facultăţi admiterea la masterat are loc în septembrie.

Patru masterate la Ştiinţa Calculatoarelor

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Universităţii „Dunărea de Jos”, Luiza Şerbănescu, Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor organizează admitere pentru patru masterate, dintre care două sunt nou înfiinţate.

„Sunt programe de studiu de masterat cu activitate preponderent de cercetare, ce se adresează absolvenţilor de la specializările de licenţă de la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor, în special programul Sisteme inteligente, dar la care pot accede şi licenţiaţi din alte domenii inginereşti. Programele de masterat în care sunt preponderente componentele de informatică şi de informatică aplicată, respectiv Informatica aplicată în conducerea avansată şi Tehnologii şi aplicaţii informatice, se adresează şi absolvenţilor din domeniul economic, juridic şi umanist. Dacă primul are durata de trei semestre, celelalte două rulează în patru semestre, suficient pentru a se putea specializa şi tinerii care nu au absolvit un domeniu ingineresc”, a afirmat prof. dr. ing. Adrian Filipescu, decanul Facultăţii de Ştiinţa Calculatoarelor.

Oferta este completată de Sisteme informatice de conducere avansată, program de studiu de patru semestre. Numărul de locuri pentru care se va organiza admitere este de 42 la buget şi 100 la taxă, imparţite în mod egal între cele două domenii de licenţă (Ingineria sistemelor şi Calculatoare şi tehnologia informaţiei) pentru care vor rula programele de masterat.

Noutăţi la Inginerie Electrică

Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică oferă, pentru admiterea din iulie, trei masterate noi. Electronică de putere şi sisteme avansate de conversie şi Utilizarea raţională a energiei şi resurse regenerabile sunt adresate absolvenţilor de inginerie electrică.

Astfel, primul este orientat către aspectele de calitate şi eficienţă ale conversiei, iar al doilea către tehnologiile de conversie a energiei şi către tipurile neconvenţionale de energie: eoliană, solară. Al treilea program de masterat, Metode avansate de prelucrare a semnalelor, este cu predare în limba engleză şi se adresează celor care au la bază ingineria electronică. Se pot înscrie însă şi absolvenţi din alte domenii inginereşti”, spune  prof. dr. ing. Dorel Aiordăchioaie, decanul facultăţii.

Oferta pentru aceste programe de masterat este de 58 de locuri la buget şi 50 de locuri la taxă.

Două noutăţi la Ştiinţe

Facultatea de Ştiinţe completează oferta educaţională din anii anteriori cu încă două programe de masterat, Matematică didactică şi Management şi calitate în ştiinţe, după cum ne-a mai informat purtătorul de cuvânt al „Dunării de Jos”, Luiza Şerbănescu.

„Grupul ţintă îl constituie profesorii de liceu şi gimnaziu, în special cei de matematică, de fizică şi de chimie. De asemenea, cele două masterate se adresează şi persoanelor care lucrează în cercetare. Am considerat că este important să acordăm atenţie interacţiunii dintre cele două direcţii de activităţi, care nu pot fi separate. De altfel, calitatea în cercetare este în strânsă legătură cu calitatea în educaţie. Scopul nostru a fost de a îndeplini trei deziderate: transmiterea de cunoştinţe, formarea de competenţe şi formarea de abilităţi, pentru ultimele două neexistând până acum o ofertă clara”, susţine prof. dr. ing. Lucian Georgescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe.

Cele două masterate se alătură celor trei deja cunoscute: Analize fizico-chimice în ştiinţa materialelor şi mediu, Chimia fizică a sistemelor disperse, Monitorizarea şi managementul mediului. Numărul total de locuri pentru care se organizează concurs de admitere în sesiunea iulie, la toate cele cinci programe de masterat, este de 155, dintre care 55 la buget şi 100 la taxă.

Trei masterate la Istorie, Filozofie şi Teologie

Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie organizează, tot în iulie, admitere pentru trei programe de masterat: Spaţiul românesc între orient şi occident (12 locuri la buget, 25 la taxă), Filozofie socială. Teoria şi practica soluţionării conflictelor (12 locuri la buget, 20 la taxă), Istorie şi spiritualitate filocalică (6 locuri la buget, 30 la taxă).

„Cele trei masterate sunt acreditate în urmă cu doi ani, astfel că putem considera că sunt noi. Din păcate, numărul de locuri la buget este mic, iar adresabilitatea tinerilor este din ce în ce mai mare. Pentru masteratul de la Teologie avem studenţi din diferite domenii, pentru cel de la Filozofie avem absolvenţi de istorie şi sociologie, dar şi din administraţia publică, semn că soluţionarea conflictelor este un deziderat foarte larg. Masteratul de la Istorie se adresează tuturor licenţiaţilor, indiferent de domeniu”, declară conf. dr. Ivan Ivlampie, decanul facultăţii.

Un program nou la Brăila

Facultatea de Inginerie din Brăila oferă, pe domeniul de licenţă Inginerie Mecanică, 52 de locuri bugetate şi 20 cu taxă pentru programul de masterat Analiză asistată de calculator a dinamicii maşinilor şi echipamentelor tehnologice.

„Programul se adresează tuturor absolvenţilor de licenţă. Acesta este continuatorul masteratului de succes Inginerie asistată de calculator, la care s-au adaugat discipline de specialitate care deservesc în totalitate noul titlu pe probleme de dinamica maşinilor şi echipamentelor. Se vor studia softuri cu licenţă educaţională, printre care: MECHANICAL DESKTOP, FEMAP, SOLIDWORKS, LAB VIEW, MAT LAB etc”, spune conf. dr. ing. Adrian Goanţă, decanul Facultăţii de Inginerie Brăila.

Calendarul sesiunii iulie

În această sesiune organizează concurs facultăţile de Ştiinţe, Inginerie Electrică şi Electronică, Ştiinţa Calculatoarelor şi Istorie, Filozofie şi Teologie, după următorul calendar:

·    13 - 16 iulie - înscrieri;

·    17 - 21 iulie - susţinerea probelor (unde este cazul) şi prelucrarea datelor;

·    22 iulie - afişarea rezultatelor.

Inginerie Brăila are calendar decalat

Facultatea de Inginerie din Brăila organizează concurs în luna iulie, după următorul calendar:

·    22 - 24 iulie - înscrieri;

·    25 iulie - susţinerea probelor şi prelucrarea datelor;

·    26 iulie - afişarea rezultatelor.

Citit 2472 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.