"S-ar justifica o creştere" a taxei de habitat, conform şefului Ecosal

"S-ar justifica o creştere" a taxei de habitat, conform şefului Ecosal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu toate că primarul Marius Stan şi Consiliul Local au hotărât ca taxa de habitat să rămână la aceeaşi valoare, respectiv, 56 de lei de persoană pe an, potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, s-ar justifica o creştere a acesteia. Acesta motivează necesitatea creşterii taxei prin faptul că proiectul ISPA a adus după sine o creştere a numărului de utilaje şi a numărului de activităţi, deci implicit o majorare a costurilor.

"Până în 2012, colectarea deşeurilor se făcea cu şase maşini. Din 2012, de când a devenit operaţional programul ISPA, se face colectarea cu 16 maşini, uneori chiar 19, în funcţie de nevoile aferente zilei respective. Astfel, costurile şi standardele au crescut. Utilajele care sunt la groapa de gunoi şi modul în care se face compactarea sunt altele decât cele de până acum. Există staţia de sortare, staţia de compostare, care generează şi ele costuri, la rândul lor", a explicat directorul Serviciului Public Ecosal.

Iniţial, taxa de habitat pentru anul 2016 trebuia să crească de la 56 la 86 de lei. Primarul Marius Stan le-a spus, însă, consilierilor locali că renunţă, deocamdată, la majorare, pentru că gradul de colectare a acestei taxe este foarte scăzut. În schimb, a fost aprobat un regulament de colectare a taxei, care prevede executarea silită a cetăţenilor care nu şi-au plătit taxa de habitat.

Până la începutul lunii octombrie, potrivit unei informări a Primăriei, taxa de habitat a fost plătită integral de 67.490 de contribuabili şi parţial de 8.932 de contribuabili.

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, taxa de habitat de la Galaţi, de 56 de lei, este una din cele mai mici din regiune. "Următoarea cea mai scăzută este, cred, la Focşani, unde este de 73 de lei", a încheiat şeful Ecosal.

Citit 1612 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.