Eliminaţi pe capete la Bac!

Eliminaţi pe capete la Bac!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dintre cei 45 de candidaţi scoşi din examen ieri, în toată ţara, 16 provin de la Galaţi * Candidaţii care au fost daţi afară din examen nu ştiu ce-au pierdut: subiectele au fost uşoare * VEZI SUBIECTELE AICI *

Un examen care-ţi dă senzaţia că ai fluturi în stomac nu e chiar nou sub soare. Dar să ai aproape 18 ani, vârsta căutărilor în dragoste, să dai bacalaureatul, iar la proba de română scris să trebuiască să redai un text argumentativ despre iubire, asta da întâmplare fericită! Subiect uşor pe toată linia, cu Blaga şi Camil Petrescu, au decretat majoritatea absolvenţilor care ieşeau, ieri, din examenul de la limba şi literatura română.

Record de eliminaţi la Galaţi

Nu asta au putut spune şi cei 53 de candidaţi, care nu s-au prezentat deloc la probă, şi nici cei 16 eliminaţi, prinşi cu mâţa-n sacul cu frauda. Vorbim despre un număr record de eliminaţi la Galaţi, la o singură probă a examenului, dar şi despre judeţul cu cel mai mare număr de candidaţi eliminaţi după prima probă scrisă.

De la bacalaureatul din 2007 erau daţi afară, în total, 14 candidaţi gălăţeni, iar anul trecut au fost prinşi copiind şi eliminaţi 20 de candidaţi, din întreg examenul de bac.

Vineri, în ciuda avertismentelor, absolvenţii de liceu nu s-au sfiit să intre în sălile de examen blindaţi fie cu fiţuici de mână, fie cu volume de comentarii şi manuale, fie cu sisteme hands-free. Unii candidaţi şi-au permis să le împrumute colegilor ciorna lor, motiv pentru care ultimii au fost invitaţi de supraveghetori să părăsească sala de examen.

Într-un centru, o candidată a avut neîndemânarea să apese din greşeală pe speakerul de la hands-free exact în momentul în care comisia de examen intra în sală…  Comisiile au găsit şi în acest an fiţuici la toalete, fără să depăşească şi nici măcar să atingă captura-record din 2007, care a fost de 14 kilograme.

Preşedintele Comsiei Judeţene de organizare şi desfăşurare a Bacalaureatului, insp. şcolar Mitică Dudău, nu a vrut să facă public numele centrelor de unde provin eliminaţii, dar a spus că sunt atât din municipiul Galaţi, cât şi din Tecuci. În medie, câte unul pentru fiecare centru de examinare.

«Era de aşteptat romanul interbelic»

Cei care au rămas în examen nu avut de se plânge. Eventual, de căldură, termometrul de pe Str. Brăilei arătând, la ora când se termina proba, nu mai puţin de 39 de grade.

În prima parte a subiectului, absolvenţi din 2009 au avut ca text-suport pentru mai multe cerinţe poezia «Înfrigurare», de Lucian Blaga. Apoi, au trebuit să realizeze un text argumentativ pe tema iubirii, pornind de la un scurt fragment din romanul «Mara», de Ioan Slavici.

Ultima sarcină a întrecut şi cele mai optimiste previziuni: un eseu despre tema şi viziunea despre lume, aşa cum sunt reflectate într-un roman psihologic interbelic.

«Prima parte, poezia, mi s-a părut mai grea. Dar la eseu nici nu ne-am aşteptat să fie chiar atât de simplu. Oricum, variantele le ştiam. Sper să iau măcar 8-9», ne-a spus, după examen, relaxată, Laura Druţă, absolventă de filologie a Grupului Şcolar «Sf. Maria».

«Era de aşteptat să cadă romanul interbelic, apărea aproape la fiecare variantă. Am făcut pregătire zilnic, iar din semestrul al doilea am început să învăţ comentariile», ne-a spus şi Andreea, specialistă în Design vestimentar, demonstrându-ne că elevii nu au renunţat la meditaţii şi nici la tocitul comentariilor.

«Am pregătit-o la română, matematică şi chimie, pentru că dă la Farmacie la Iaşi şi necesita pregătire», ne-a confirmat mămica unei alte candidate, Luminiţa Ionescu, absolventă la «Racoviţă».

«Se aştepta lumea la Camil Petrescu», ne-a spus şi Andrei Sava, un matematician-informatician de la Colegiul Naţional «Mihail Kogălniceanu».

Pe de altă parte, candidaţii care au dat bacalaureatul după subiectele din 2007 au avut de rezolvat un subiect care, cel puţin lor, le-a cam încurcat planurile. «La eseu am avut condiţia intelectualului, un subiect destul de greu», ne-a împărtăşit, puţin descumpănită, Maria Beliu.

Elevii medii pot lua lejer 8

Că subiectele (pe care le găsiţi integral aici, pe site-ul «Vieţii libere») au fost uşoare, confirmă şi profesorii. "Ele ar trebui să le permită elevilor medii să obţină note peste 8", ne-a declarat inspectorul şcolar de limba şi literatura română Nicoleta Crânganu.

«Atât la subiectul pe care l-au avut promoţiile anterioare (deci cel pentru 2007), cât şi la cel pentru absolvenţii din 2009, candidaţii au avut de redactat un eseu despre un text în proză. Promoţiile anterioare au avut dreptul să folosească orice fel de text în proză, vorbind despre condiţia intelectualului».

«Sper să nu-l fi ales nimeni pe Ion sau pe Ilie Moromete, chiar dacă Mihai Ungheanu îl numeşte pe ultimul “ţăranul intelectual”. E o nuanţă, nu o trăsătură fundamentală. Promoţia 2009 a avut dreptul să scrie doar despre un roman psihologic interbelic. Probabil cei mai mulţi vor scrie despre unul dintre romanele lui Camil Petrescu», a nuanţat profesoara de română.

După o pauză binemeritată, candidaţii se vor prezenta marţi, 30 iunie, la proba scrisă la o disciplină din profilul specializării lor.

Luni, 57 de absolvenţi de bilingv-franceză dau proba specială pentru obţinerea diplomei de Bacalaureat bilingv.

Comentariu foto: Candidaţii de la Gr.Şc. «Sf. Maria» şi cei de la Liceul «Emil Racoviţă» nu ştiau de vreun eliminat de la centrul lor de examen

Citit 3052 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.