Sute de gălăţeni au fost MUŞCAŢI de CÂINI, în primele nouă luni ale anului 2015
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Sute de gălăţeni au fost MUŞCAŢI de CÂINI, în primele nouă luni ale anului 2015
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

748 de gălăţeni muşcaţi de diferite animale au venit la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Galaţi, în primele nouă luni ale anului. Câinii fără stăpân sunt răspunzători pentru cele mai multe dintre aceste muşcături, urmaţi, la mare distanţă, de pisici, şobolani şi alte animale, domestice sau sălbatice. Pentru a preveni îmbolnăvirile de rabie, medicii de la spital i-au vaccinat preventiv împotriva acestei boli incurabile pe 314 dintre aceşti pacienţi.

Din păcate, unitatea medicală din Bariera Traian a rămas de aproape o lună de zile fără vaccin antirabic în stoc. Din acest motiv, persoanele muşcate de câini nu mai pot fi vaccinate antirabic. Această situaţie periculoasă porneşte de la o neînţelegere de natură pur financiară apărută între Ministerul Sănătăţii şi producătorii de ser antirabic. Astfel, deşi au vaccinul în depozite, producătorii nu vor să-l vândă, nefiind de acord cu preţurile impuse de autorităţi.

ALARMANT! Un alt VACCIN este pe cale de DISPARIŢIE din spitalele gălăţene, după cel antirabic

„Respectivele vaccinuri există în depozite, dar nu pot fi cumpărate, pentru că producătorii nu acceptă preţurile stabilite legal de Ministerul Sănătăţii, prin Ordinul 75 cu modificările şi completările ulterioare, în care preţul oricărui medicament trebuie să fie preţul minim din 12 ţări europene. Ministerul Sănătăţii nu face altceva decât să aplice legea şi nu poate face rabat de la aplicarea acesteia. Această reglementare este valabilă din ianuarie 2015 şi a fost aplicată pentru toate produsele farmaceutice”, a explicat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, citată de Mediafax.

După criza vaccinului antirabic, un nou vaccin este pe cale de dispariţie din spitalele gălăţene. Este vorba despre serul antitetanic, care previne apariţia simptomelor unei alte boli potenţial letale, tetanosul. Şi în acest caz, preţul vaccinului a explodat în ultimele luni, după ce Institutul Cantacuzino a oprit linia de fabricaţie a acestui produs biologic. Preţul cel mai mic pentru vaccinul antirabic este în Slovacia - 218,15 lei, iar la antitetanos, în Franţa - 6,76 lei pe cutie.

Unde şi cum sesizăm dacă vedem maidanezi

Citit 3067 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.