„Scutul” disciplinei cazone, la Spitalul Militar

„Scutul” disciplinei cazone, la Spitalul Militar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicii militari, de un profesionalism notoriu, sunt tot mai puţini * Un spital şi pentru civili * Din păcate, există doar o singură linie de gardă *

Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Serfiotti” din Galaţi este finanţat de Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării Ordinii Publice şi Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ). Cei care nu ştiu că bugetul acestei case paralele provine tot din Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate ar putea crede că efectele crizei ocolesc sau sunt mai blânde cu unităţile din reţeaua medicală militarizată.

Da, este adevărat că aceste efecte sunt mai puţin accentuate comparativ cu cele cu care se confruntă sistemul sanitar (civil), dar asta dintr-un alt (şi unic) motiv: disciplina care guvernează întreaga activitate a unui spital militar. Inclusiv disciplina financiară, esenţială în aceste vremuri.

Prin urmare, chiar dacă nu a scăpat de efectele recesiunii (colectarea la Fondul unic al asigurărilor de sănătate fiind într-o scădere care se face tot mai simţită), spitalul militar rezistă… milităreşte. Şi nu doar că rezistă, dar întreg personalul acestuia continuă să facă o treabă exemplară, dovadă numeroasele scrisori de mulţumire pe care foşti pacienţi ai spitalului ne roagă să le publicăm.

Dl colonel dr. Virgil Drăgănescu (foto 1) ne spune: „La momentul actual, structura unităţii cuprinde o unitate UPU şi două secţii mari, Medicală şi Chirurgicală. Compartimentele secţiei Medicală acoperă domeniile: Endocrinologie, Dermatologie, Psihiatrie, Cardiologie, Pneumologie şi Boli Interne. Secţia Chirurgie cuprinde: Ginecologie, Ortopedie, ORL, Oftalmologie şi, bineînţeles, Chirurgie generală. Fiecare compartiment este deservit de câte un medic specialist cu excepţia Ortopediei şi Neurologiei. Şi noi ne confruntăm cu un deficit de medici, inevitabil dacă avem în vedere faptul că numărul de locuri alocate învăţământului medical militar este într-o nefirească scădere. Prin urmare, numărul de medici specialişti militari este tot mai mic”.

Ceea ce, fie-ne îngăduit să concluzionăm, este chiar inacceptabil, căci medicii militari au, dacă vreţi, un rol chiar strategic. Implicit, pentru Spitalul Militar de Urgenţă, care dispune de un total de 200 de paturi, este aprobată (de către Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Apărării Naţionale) funcţionarea unei singure linii de gardă. Ceea ce pentru un spital de urgenţă nu poate fi suficient.

De menţionat, pentru gălăţenii care nu ştiu încă, la acest spital se pot adresa şi bolnavii civili, sau mai bine zis şi asiguraţii CJAS şi nu doar cei ai OPSNAJ .

După cum ne-a spus dl colonel dr. Drăgănescu, în general adresabilitatea este de 25 la sută civili şi restul militari, dar au fost şi luni în care ponderea pacienţilor internaţi au deţinut-o civilii.

Se mai cuvine precizat ca spitalul dispune de aparatură de investigaţii modernă cum ar fi de exemplu un computer tomograf, endoscop pentru investigaţia tubului digestiv, ecograf 3 D Dopller ş.a.

Citit 4075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.