Nu au apărut SCHIMBĂRILE PROMISE de autorităţile gălăţene, privind PROBLEMELE cu care se confruntă Galaţiul, dar nici oamenii NU mişcă vreun deget

Nu au apărut SCHIMBĂRILE PROMISE de autorităţile gălăţene, privind PROBLEMELE cu care se confruntă Galaţiul, dar nici oamenii NU mişcă vreun deget
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O retrospectivă a anului în curs în cartierele gălăţene Micro 38, Micro 39 şi Micro 40 relevă faptul că nu s-a schimbat mai nimic, cu excepţia unor parcuri răsărite pe ici, pe colo, şi a unor parcări mai acătării. În fiecare dintre aceste cartiere, reporterii "Vieţii libere" au fost de câte două ori în anul ce se încheie. Chiar dacă oamenii cu care am stat de vorbă au fost diferiţi, problemele au fost şi sunt aceleaşi: lipsa căldurii şi a apei calde, străzile pline de gropi, garajele care nu lasă loc maşinilor din cartier, câinii de pe străzi şi aşa mai departe. Gălăţenii din aceste cartiere se plâng, de ani buni, că autorităţile nu îi bagă în seamă, că toate promisiunile rămân doar pe hârtie, dar o bună parte dintre ei uită să spună că aruncă gunoiul unde văd cu ochii, că parchează pe trotuare, că hrănesc câinii maidanezi şi că nu au respect pentru nimic din ceea ce îi înconjoară.

Micro 40 - mizerie şi nepăsare

Cum intri în Micro 40, te întâmpină o serie de blocuri jerpelite, vechi, sărace. De cablurile de înaltă tensiune stau agăţaţi, aproape în tot cartierul, adidaşi folosiţi, probabil, pe post de clopoţei de vânt. Cartierul Micro 40 este, prin excelenţă, cartierul blocurilor gri, al golanilor şi al bătăilor de stradă, în care apa nu mai ajunge decât cu cisterna, iar oamenii riscă să fie daţi afară din apartamente din cauza datoriilor. Un cartier sărac, în care, însă, de la orele 9,00 - 10,00 dimineaţa, în piaţă răsună manele. O mahala, până la urmă, unde poliţia nici nu mai are loc. În rest, aceeaşi poveste, câini, mizerie la orice colţ de bloc sau în orice grădină şi asfalt spart sau lipsă.

Domnul Ştefan Pavel locuieşte în cartier din 1978, adică de aproape 40 de ani, şi ne-a spus, pe 27 ianuarie 2015, că, deşi a vizitat foarte multe ţări, nu a văzut nicăieri mizeria de la noi. ”Am fost în Israel, în Statele Unite ale Americii... mi-e greu să mi le aduc aminte pe toate, dar un lucru pot să vă spun sigur. Peste tot era mult mai curat ca aici. Şi era curat pentru că şi oamenii voiau asta", spune omul. "Eu ies în fiecare zi cu câinele la plimbare de cel puţin două ori şi ceea ce văd mă îngrozeşte. Romi care caută în gunoaie şi răstoarnă containerele, ca să nu se chinuie. Apoi, lasă gunoiul acolo, aşa, împrăştiat, şi vin câinii din cartier şi îl duc care încotro", susţine domnul Pavel.

Nemulţumiri are şi dânsul foarte multe, iar una dintre ţintele sale este chiar Poliţia Locală. "De ce mai există acest serviciu, poliţia comunitară sau locală? Dacă îi sunăm să intervină când e vreo bătaie între găşti sau când primim ameninţări de la golanii din cartier, nu vine nimeni. Îmi e frică, uneori, să trec pe lângă grupuri mai mari de tineri prin zonă. Copii de 15-16 ani care beau şi se droghează în scările blocului şi care sar la bătaie. De asta avem parte aici, în cartier."

"Mă uit prin cartier şi rar mai văd câte un om harnic. Nu ştiu cum este în casele vecinilor, dar ceea ce lasă printre blocuri arată groaznic. Mizeria ne doboară, riscăm să ne îmbolnăvim, dacă vom continua să trăim aşa. Îi mai văd pe cei de la Ecosal cum fac curăţenie în cartier, dar vin oameni ai străzii la containerele de gunoi şi scot tot de acolo”, ne-a povestit Gelu Dumitraşc, un cetăţean de 68 de ani, în luna septembrie. Aşadar, la aproape nouă luni distanţă de prima întâlnire din acest an, situaţia nu era cu nimic schimbată.

Micro 39 - proteste surde

Forfotă. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine ce se întâmplă de la primele ore ale dimineţii şi până seara în piaţa din Micro 39. Oameni de toate vârstele, cu căciuli pe cap, cu ghete, cu geci groase pentru a se proteja de vântul care bate printre magazinele din zonă, ies şi se uită, cumpără, cară sacoşe sau îşi duc odraslele la şcoală. „Ia buchetul, neamule, 20 de lei trandafirii, ia buchetul” sau „Cu ce te servesc, băiatu’? O floare pentru domnişoara?” sunt cele mai frecvente zgomote la startul pieţii, acolo unde sunt florarii, cu buchetele aproape îngheţate, dar frumos ornate.

La întâlnirea cu cititorii din luna octombrie nu au venit decât două persoane, spre deosebire de luna februarie, când în jur de 15 locuitori ai zonei au ajuns să se plângă de lipsa căldurii şi de gerul care le invada casele şi le strica sănătatea. Lucrurile din cartier nu sunt, însă, mai roz. Aglomeraţia, mizeria, câinii fără stăpân, tarabele care ocupă spaţiul pietonal, dar şi copacii nefasonaţi din cartier sunt, în continuare, principalele probleme puse în discuţie de oamenii care îşi duc traiul în Micro 39.

În timp ce mergeam prin inima cartierului ne-am întâlnit cu doamna Ioana Petrea, o femeie de 48 de ani, care ne-a spus că principala ei problemă este cu câinii din zonă, dar şi că marea vină o poartă oamenii. "Câinii sunt mulţi, e adevărat, dar cine i-a adus aici? Cine îi face să rămână aici? Nu tot oamenii care îi hrănesc şi care îi ascund atunci când vin cei de la ecarisaj? Eu am vecini care aruncă mâncare de la balcon, pentru că le e lene să iasă în faţa blocului. Dacă iubesc animalele, de ce nu le iau în casă? Aa, sunt murdare, rod mobila, îşi fac nevoile unde nu trebuie, nu le place. Şi eu eram iubitoare de animale din fotoliu, dar am renunţat când m-a muşcat primul maidanez", ne spunea femeia.

Problema este veche, de acest aspect plângându-se cetăţenii din zonă şi la începutul anului. "Chiar de-ar fi să îi sterilizeze pe toţi, ar dura cel puţin zece ani până se mai restrânge numerele lor. Nu vreţi să ştiţi ce e noaptea pe-aici, mai ales când umblă în haite şi când sunt în călduri. Sunt nopţi în care nu putem pune geană pe geană, din cauza hărmălaiei pe care o fac", ni s-a mai plâns Ioana Petrea.

Nici stăpânii de câini nu au scăpat din vizorul doamnei Petrea. "Eu nu am nimic cu oamenii care au câini, bravo lor. Dar, când scot patrupedul la plimbare, de ce nu strâng şi rahatul din urma lor? Nu e nimeni obligat să calce în mizerie, chiar dacă se spune că e cu noroc. Nu ştiu dacă am văzut pe cineva cu făraş şi punguţă în urma câinelui propriu", a conchis gălăţeanca.

Citit 1436 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 01:09

5 comentarii

  • postat de despre deszapezire
    Marți, 29 Decembrie 2015 09:16
    79.116.102.***
    La Galați, încă o deszăpezire costisitoare: de la 3,4 la 5 milioane de lei
    de Ticu Ciubotaru , 28 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 21:08, 28 decembrie 2015

    Printeaza Trimite Salveaza

    Deszăpezirea îi costă pe gălățeni din ce în ce mai mult, pe an ce trece



    Cum până acum nu a căzut niciun fulg de zăpadă, nu a fost nevoie ca utilajele de deszăpezire să fie scoase pe străzi și nu se știe cât de eficientă va fi noua organizare adoptată de primărie. La Galați există deja baza controverselor pe tema deszăpezirii din această iarnă. Cum era de așteptat, este vorba în primul rând de prețul deszăpezirii, pentru care a fost alocat un buget de 3,4 milioane de lei, mai mare decât cel de 3,3 milioane lei al deszăpezirii din iarna 2013/2014, pentru care Primăria Galați a intrat în atenția Curții de Conturi din cauza plății unor costuri mai mari decât cele din contractele cu firmele care s-au ocupat de deszăpezire.

    Cam aceleași firme. În acest an, la cele 3,4 milioane ce reprezintă valoarea contractelor de deszăpezire se mai adaugă 1,5 milioane lei pentru închirierea unor utilaje care să fie scoase pe străzi dacă situația o impune. Așadar, s-ar putea ajunge ca deszăpezirea străzilor Galațiului să coste 5 milioane de lei, de trei ori mai mult decât costă deszăpezirea celor 800 de kilometri de drumuri județene.

    Noua filozofie: deszăpezirea pe zone

    Pentru deszăpezirea din acest an, Primăria Galați a venit cu o nouă formulă organizatorică: Galațiul a fost împărțit în 6 zone. Potrivit lui Ionuț Pucheanu, directorul Serviciului Ecosal din cadrul primăriei, au fost preluate metode care au funcționat în alte mari orașe. În zona 6, care cuprinde cartierele Traian Nord, Arcașilor și Ștefan cel Mare, de deszăpezire se va ocupa Ecosal, pentru celelalte cinci zone fiind scoase la licitație contractele de deszăpezire. Pentru deszăpezirea din zona 1, care cuprinde cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21, Barboşi, Cătuşa, Dimitrie Cantemir, Ecosal a încheiat contractul nr. 15.254/24.11.2015, în valoare de 406.653 lei, cu SC Veneta Coperture SRL Galați. Contractul de deszăpezire în valoare de 508.000 lei pentru Zona 2 - cartierele Micro 18, Micro 17, Micro 16, Siderurgiştilor Vest, Zona Cătuşa 2 şi Ţiglina 2 - a fost atribuit Gendav SRL. Tancrad SRL Galați se va ocupa de deszăpezirea zonelor 3-4 și 5. Pentru zona 3, cartierele Aurel Vlaicu 1, Aurel Vlaicu 2, Micro 40, Micro 38, Micro 39 A, B şi C, Micro 13, Micro 14, Fileşti a fost semnat contractul 14.963/16.11.2015, în valoare de 855.315 lei. Pentru zona 4 – Ţiglina 1, Mazepa 1 şi 2, Faleza Inferioară, Piaţa Centrală şi străzile delimitate de bulevardul Coşbuc, str Al. Măcelaru şi str. Traian, Ecosal a încheiat cu Tancrad contractul 14.964/16.11.2015, în valoare de 789.555 lei. Pentru zona 5 – Centru, Valea Oraşului, Port, şi zona delimitată de străzile Traian, Tunelului, Macului, Calea Prutului Marinei, Moruzzi, Portului şi Bulevardul Marii Uniri, valoarea contractului 14966/16.11.2015 încheiat între Ecosal și Tancrad este de 855.315 lei. Conform valorilor contractelor încheiate, deszăpezirea costă 3.414.000 lei.

    Cu „vârfuri de sarcină”, ­deszăpezirea costă mai mult

    Dar Ecosal a mai convenit cu Tancrad și Citadina 98, din ­grupul de firme Vega, închirierea mai multor „utilaje pregătite pentru suplimentarea activi­tății de deszăpezire în caz de nevoie”. „Avem aceste utilaje pentru vârfuri de sarcină”, a explicat Pucheanu. Ecosal a încheiat cu Tancrad trei contracte: contractul nr. 15.595/03.12.2015, în valoa­re de 598.934 lei, pentru închirierea a șap­te utilaje de tip autocamion cu lamă și sărăriță, contractul nr. 15.593/03.12.2015, în valoare de 342.000 lei, pentru închirierea a trei sărărițe și contractul nr. 15.589/03.12.2015, în valoare de 356.000 lei, pentru închirierea a 20 de autobasculante. Cu Citadina 98 au fost încheiate două contracte: contractul nr. 1.5597/03.12.2015, în valoare de 154.810 lei pentru închirierea a 10 buldoexcavatoare și contractul nr 15.591/03.12.2015, în valoare de 89.100 lei, pentru închirierea a trei bobcat-uri. Valoarea totală a celor cinci contracte de închiriere „la nevoie” este de 1.560.844 lei.

    Așadar, dacă va fi o ninsoare abundentă și se va ajunge în situația de a fi necesară scoaterea pe străzi a utilajelor suplimentare, valoarea totală a deszăpezirii străzilor Gala­țiului în iarna 2015/2016 ar ajunge la aproximativ 5 milioane de lei.

    PAGUBE

    În iarna 2013/2014, ­prejudicii de 800.000 lei

    Există șanse ca Primăria Galați să ajungă din nou în atenția Curții de Conturi, după ce inspectorii descoperiseră prejudicii de 800.000 de lei și la deszăpezirea din iarna 2013/2014, care a costat peste 3,3 milioane de lei. Potrivit raportului Curții de Conturi, valoarea estimativă a abaterilor cumulate a fost de 806.389 lei, din care suma de 766.040 lei reprezinta plăţi nejustificate pentru achiziţii de servicii la un tarif mai mare decât cel contractat, iar suma de 40.349 lei reprezintă beneficii legale nerealizate. Inspectorii au dat exemplul din noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2014, când în intervalul orar 20.00-8.00 au fost utilizate și plătite autobasculante cu tarif orar de 154 de lei, cu toate că erau contractate şi autobasculante cu tarif orar de 76, 130, 138, respectiv 140 lei/oră și autoîncărcătoare cu tarif orar de 238 de lei, cu toate că erau contractate autoîncărcătoare cu tarif orar de 100, 200 sau 228 de lei/ora. Atunci, Primăria Galaţi a cheltuit pentru 7.000 de tone de sare industrială pentru deszăpezire aproape 3 milioane de lei, de două ori mai mult decât dacă ar fi cumpărat sarea de la oricare din salinele din România.
    0
    0
    Raportează
  • postat de JR
    Luni, 28 Decembrie 2015 16:37
    5.13.248.***
    Unde se face mizerie / dezordine sistematic, trebuie facuta curatenie/ ordine sistematic...Degeaba faci curat o data sau de doua ori pe an, cand mizerie se face zilnic... Cum ar fi daca s-ar face curat zilnic pe aleile dintre blocuri, pe spatiile verzi, in parcari, etc ? E foarte simplu, forta de munca este destula in Galati, poate fi platita si rezolvam problema.. In toate tarile din vestul Europei se face curatenie sistematic, zilnic - si acolo se fface mizerie, tot zilnic. Exemplul de civilizatie cel mai apropiat sunt hypermarketurile - continuu se face curatenie prin interior si exterior - deci se poate, daca se vrea!
    0
    3
    Raportează
  • postat de Flo
    Luni, 28 Decembrie 2015 16:07
    82.137.10.***
    Lipsa caldurii si a apei calde dar cand e vorba de platit, ia-i de unde nu-s ca toti vor de-a moaca.
    Galatiul este orasul cu cei mai plangaciosi oameni care nu misca un pai sa faca ceva bun pentru orasul lor.
    Cand e zapada, nu iese nimeni sa deszapezeasca, asteapta de la Primarie.
    Cand are de aruncat gunoiul, o face langa tomberon sau isi arunca pampersii si tampoanele intre tronsoane.
    Cand...
    Cand...
    Cand...
    Lista poate continua la nesfarsit si toti ca o constanta asteapta totul de la un singur om ca si cum ala ar fi vreo entitate divina si poate sa le rezolve pe toate.
    0
    4
    Raportează
  • postat de ella
    Luni, 28 Decembrie 2015 14:39
    89.136.185.***
    In fata blocului C2 din prelungirea traian,s/a facut o lucrare de schimbare a unui transformator de catre electrica.Toata mizeria ce a fost facuta a ramas in fata blocului.Cei ce ai lucrat au spus ca or veni cei de la Ecosal sa faca curatenie caci firma lor a platit.Tin sa va aduc la cunostinta ca au trecut aproape 3 saptamini si mizeria e tot acolo.E voba de copaci ce au fost taiati pentru ca sa intre macaraua sa scoata transformatorul si de un sarcofag de asfalt ce a fost spart//cu toate ca era turnat de abia 2 saptamini//.Dar cum la noi Dorel e de actualitate,ce va pot spune e ca probabil va astupa zapada mizeria,caci Ecosal nu are de gind sa/si faca treaba.
    0
    6
    Raportează
  • postat de Marin
    Luni, 28 Decembrie 2015 14:30
    89.136.0.***
    Doar 3 cuvinte pentru locuitorii aecstui oras: Omul sfinteste locul
    0
    16
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.