Boli transmise de animale

Boli transmise de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Animalele de companie ne pot aduce zâmbetul pe buze chiar şi în cele mai grele momente, dar pot, deopotrivă, să ne îmbolnăvească, mai ales dacă nu le îngrijim aşa cum trebuie. Şi animalele domestice din gospodării îşi pot îmbolnăvi stăpânii, dacă aceştia nu îşi iau la timp măsuri de precauţie şi nu le duc la veterinar atunci când e necesar.

Suferinţe cauzate de paraziţi

Dacă deparazitarea nu se face la timp, atât câinii cât şi pisicile ajung să sufere de pe urma unei boli infecţioase care poartă numele de toxocaroză.

Oamenii expuşi la infectarea cu boala provocată de toxocare (viermi cu localizare intestinală la animale, ale căror ouă sunt eliminate şi ajung pe sol) sunt atât copiii şi cei care nu respectă regulile elementare de igienă: nu îşi spală mâinile cu apă şi săpun înainte de masă. În urma infectării, pacientul poate acuza suferinţe pulmonare şi hepatice, pentru că larvele de toxocare ajunse la nivelul respectivelor ţesuturi pot cauza inflamaţii.

Totuşi, este posibil ca infecţia să fie şi asimptomatică. În aceste condiţii, chiar dacă în anumite cazuri boala se vindecă de la sine pentru că organismul produce anticorpi, este indicată vizita la medic şi administrarea tratamentului recomandat de acesta pentru grăbirea vindecării şi evitarea disconfortului.

O altă boală care se transmite, de această dată de la pisică la om, este toxoplasmoza. Infecţia de acest tip este produsă de un parazit şi poate fi deosebit de periculoasă în cazul femeilor însărcinate.

Dacă nu a mai avut niciodată o astfel de infecţie - fapt ce se stabileşte cu ajutorul unui test - este indicat ca viitoarea mamă să spele cu atenţie fructele şi legumele înainte de a le mânca, să consume doar carne bine preparată termic şi să evite contactul cu pisicile, pe durata întregii sarcini.

În cazul în care infectarea se produce şi nu este depistată la timp, există riscul ca fătul să sufere de probleme neurologice sau chiar să se ajungă la avort.

Animalele domestice şi micozele

În special în mediul rural, cei care îngrijesc animalele din gospodărie pot avea de suferit de pe urma unor micoze, dintre care cea mai răspândită este Kerion Celsi, transmisibilă de la animal la om. De regulă, animalele des afectate de această micoză sunt viţeii şi mânjii.

La om, boala se manifestă prin apariţia unei formaţiuni furunculoide, cu excrescenţe roşii, care prezintă scurgeri purulente. Cei mai expuşi sunt copiii, dar boala este deosebit de contagioasă, aşa că se poate transmite şi la ceilalţi membri ai familiei care folosesc obiectele de uz personal ale bolnavului.

În cazul infectării cu Kerion Celsi, pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru consultaţie şi tratament, iar animalul bolnav trebuie dus neapărat la veterinar, pentru a nu mai constitui o sursă de îmbolnăviri.

Citit 1444 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.