Constructorii vând deşeurile inerte. ECOSAL nu valorifică moloz, pentru că nu are

Constructorii vând deşeurile inerte. ECOSAL nu valorifică moloz, pentru că nu are
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Chiar dacă Ecosal este serviciul public de salubrizare, deşeurile din construcţii nu ajung decât în mică măsură aici. Ecosal nu are un depozit pentru deşeurile provenite din construcţii de la marile societăţi de profil. În Galaţi, Serviciul Public de Salubrizare are două puncte verzi, realizate prin programul ISPA-deşeuri, care sunt destinate deşeurilor electrice şi electronice, mobilierului şi molozului. În schimb, acestea sunt în principal pentru deşeurile de la gălăţenii care îşi renovează casele, nu pentru deşeurile inerte provenite din construcţiile firmelor mari.

De exemplu, întregul amplasament din Micro 13 B, de pe Centură, are o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, în această suprafaţă fiind incluse toate auxiliarele, iar deşeurile sunt depozitate în containere, după cum urmează: trei containere de 18 metri cubi, cinci containere de 32 metri cubi, două containere tip presă de 18 metri cubi şi un container tip abroll (pentru DEEE).

Chiar dacă molozul ar putea fi valorificat de către Ecosal, la fel ca toate celelalte deşeuri, şi ar duce la creşterea procentului de reciclare, acesta nu prea intră în cuantumul de deşeuri valorificate, pentru că nu ajunge în depozitele serviciului public. Oricum, nici nu ar avea unde să îl depoziteze. Astfel încât marii constructori, care produc deşeuri inerte, le vând direct sau, în cel mai bun caz, le depozitează într-un punct de lângă Lacul Vânători ce aparţine societăţii Gospodărire Urbană.

Potrivit unor date prezentate pe site-ul Primăriei, în anii 2012, 2013 şi 2014, municipiul Galaţi a valorificat 10.243 de tone, 4.689 de tone, respectiv, 8.563 tone de moloz, pe care Ecosal l-a folosit ca material de umplere la groapa de gunoi Tirighina. Anul trecut, deşeurile folosite ca material de umplere a gropii de gunoi au fost în cantitate de 11.897 de tone.

"Potrivit legislaţiei, trebuie să acoperim deşeurile cumulate cu pământ, deşeuri de moloz şi compost. Astfel, deşeurile de moloz care intră la punctele verzi le folosim pentru acoperire", ne-a explicat şefa secţiei depozit şi reciclare din cadrul Ecosal, Mirela Furtună.

Citit 2785 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.