Un an de la deschiderea MUZEULUI EPARHIAL
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Un an de la deschiderea MUZEULUI EPARHIAL
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La aproximativ un an de la inaugurarea pentru public, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos este unul dintre cele mai active din oraş. În 2015, a organizat peste 40 de evenimente, „unele dintre acestea fiind onorate de nume mari ale culturii şi lumii ştiinţifice româneşti şi europene, cum ar fi artiştii Cela Neamţu, Panaite Chifu, Grigore Leşe sau inginerul Valeriu Iordăchescu”, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

De fapt, la Muzeul Eparhial, evenimentele se desfăşoară pe două planuri. Sediul fostului Palat Episcopal - construit de Partenie Clinceni pe vremea când era episcop al Dunării de Jos şi inaugurat în 1901 - găzduieşte colecţia permanentă a muzeului, care constă în obiecte arheologice şi de cult ortodox, obiecte populare valoroase, cărţi vechi, icoane şi înscrisuri, dar şi straie preoţeşti ale precedenţilor ierarhi ai Dunării de Jos.

În spatele sediului Palatului Episcopal, se află sala temporară de expoziţii, unde, aproape lunar, muzeul creat de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a găzduit câte un eveniment. De la expoziţiile de artă, până la cele de jucării, toate au avut scopul de a-i convinge pe gălăţeni că muzeul merită vizitat. De altfel, cel mai probabil, cu timpul, curtea muzeului va fi şi ea înfrumuseţată, pentru a deveni mai primitoare pentru gălăţeni.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost creat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în sediul retrocedat al fostului Palat Episcopal în care funcţionase până la acel moment Muzeul de Arte Vizuale. S-a lucrat cu bani europeni, de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei. Bugetul proiectului european a fost de peste 15 milioane lei, iar Arhiepiscopia a fost cea care a decis să construiască, din bani proprii, sala de expoziţii temporare, în care continuă să investească. De altfel, investiţia este una continuă în întreg muzeul, pe care, la finele lui 2014, de Sărbătorile Galaţiului, l-a inaugurat chiar Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.

Citit 1314 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.