De câţi BANI a construit Arhiepiscopia Dunării de Jos. Principalii finanţatori: primăriile, UE şi enoriaşii

De câţi BANI a construit Arhiepiscopia Dunării de Jos. Principalii finanţatori: primăriile, UE şi enoriaşii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Din banii daţi bisericilor, în 2015, de credincioşii gălăţeni şi brăileni, peste 2,4 milioane lei au fost folosiţi pentru construcţii * Mai bine de o treime din bani pentru clădit şi consolidat au venit de la primării, iar altă treime de la Uniunea Europeană * În total, s-au cheltuit pe şantiere peste 15 milioane lei, mai puţin cu aproape 5,4 milioane lei decât în 2014


În acest început de an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos (judeţele Galaţi şi Brăila) se lucrează pe 314 şantiere bisericeşti, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Se construiesc, în judeţul nostru şi în cel vecin, biserici, clopotniţe sau capele, dar şi ale clădiri necesare desfăşurării cultului ortodox.

Iată, pe scurt, o situaţie a şantierelor pe care Arhiepiscopia a făcut-o publică recent: Din totalul de 314 şantiere, pe mai bine de jumătate (164) se munceşte şi se investesc bani pentru realizarea de clădiri noi. E vorba, printre altele, despre 48 de noi biserici, 35 de clopotniţe, 32 de case parohiale, 36 de case de prăznuire. Sunt însă deschise şi 81 de şantiere de reparaţii şi consolidări, precum şi 61 de şantiere de pictură. Şi opt dintre mănăstiri construiesc în prezent.

Cine a dat cei mai mulţi bani


„Valoarea totală a lucrărilor executate în cursul anului 2015 pe toate şantierele se ridică la suma de 15.220.896 de lei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Cei mai mulţi bani (34,93 la sută din suma totală) au venit de la consiliile locale. Uniunea Europeană a dat şi ea, pe bază de proiecte, 31,36 la sută din banii de construcţii.

Enoriaşii au donat şi ei 16,84 la sută din cei peste 15 milioane de lei folosiţi la construcţii. Şi dacă tot vorbim despre banul dat direct de credincioşi, putem remarca faptul că nu-i vorba deloc despre o sumă mică! Dacă facem calculele, ar fi vorba de circa 2,4 milioane lei,  la care se mai adaugă şi alţi aproape 1,1 milioane lei (7,3 la sută din suma totală), bani veniţi de la sponsori. Alţi 8,74 la sută din bani au venit de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, în vreme ce Consiliile Judeţene Galaţi şi Brăila au alocat mai puţin de 1 la sută din cei peste 15 milioane de lei folosiţi de Arhiepiscopia Dunării de Jos pe şantierele sale.

Analizând evoluţia activităţii de construcţie în Arhiepiscopia Dunării de Jos doar pe baza datelor pe care instituţia le face publice, anual, în această perioadă, putem aprecia că suma totală cheltuită, în 2015, pe şantiere, este cu aproape un sfert mai mică decât cea investită în 2014. Mai exact, Arhiepiscopia Dunării de Jos informa acum un an că, în 2014, se construise de 20.653.174 de lei, deci cu aproape 5,4 milioane de lei mai mult decât în 2015. Mai vedem şi că în 2014 erau deschise mai puţine şantiere pentru construcţii noi, iar cei mai mulţi bani veneau atunci de la stat şi consilii judeţene. Dar în acea perioadă se lucra încă la reabilitarea clădirii Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Citit 1772 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 00:30

3 comentarii

 • postat de Proto Popu
  Vineri, 26 Februarie 2016 13:10
  109.102.89.***
  Ati vazut vreun popa sa dea? Ei au mana doar pentru luat !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de learn
  Joi, 25 Februarie 2016 22:52
  66.189.44.***
  Intrebasem de ce a fost nevoie de un Muzeu al Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine in care s-au investit sume uriase iar Muzeul de Arta a fost mutat si inghesuit la parter de blocuri, acum greu de gasit si vizitat. Educatia si instructia de baza se face in scoala, teatre, muzee de arta. Educatia religioasa se face in biserici si in scoli, prin orele de religie, este de-ajuns. Vrem o generatie de oameni demni nu umili, vezi ce spune marele parinte Nicolae Stainhardt: ,,Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti".
  0
  7
  Raportează
 • postat de Aurelian
  Joi, 25 Februarie 2016 09:28
  5.13.137.***
  Aloooo,i-a dirijati 50% din banii stransi de la credinciosi ,Consilii Judetene,UE pentru dotarea spitalelor cu aparatura medicala,pentru construirea de centre pentru copii cu/fara probleme de sanatate,de azile de batrani,(sunt,dar nu suficiente),fiindca ,daca doriti o analiza realista,numarul celor cu nevoi speciale,este mai mare ca a celor care frecventeaza biserica.Aveti MILA!
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.