Romano-catolicii gălăţeni se pregătesc de ÎNVIERE

Romano-catolicii gălăţeni se pregătesc de ÎNVIERE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Duminica trecută, romano-catolicii gălăţeni au sărbătorit Floriile. În mod firesc, acum, cei circa 1.200 de credincioşi din parohia “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” se pregătesc de sărbătoarea Paştelui, de duminică. Comunitatea romano-catolică gălăţeană este o prezenţă discretă, dar constantă, în Galaţi. Parte dintre credincioşi formează familii catolice, parte trăiesc în familii de confesiune mixtă. Parohia gălăţeană ţine de Episcopia romano-catolică din Iaşi.

Documentele citate de Episcopie arată faptul că biserica din Galaţi a fost ridicată înainte de 1848, pe locul unei alte biserici, care arsese într-un incendiu. Comunitatea catolică gălăţeană a început să prindă contur încă de prin secolul al XVII-lea, când negustorii italieni erau atraşi spre zona noastră de dezvoltarea portului şi de perspectivele întâlnirii lumii orientale cu cele occidentale.

S-a construit o biserică din lut, acoperită cu stuf, care a rezistat până în 1754. La 15 mai 1839, în timpul domniei lui Mihail Sturdza, se dă pentru construirea unei biserici catolice, "locul chibzuit de la Poştă piste drum". Un preot catolic se mută la Galaţi, iar biserica se ridică după planurile unui arhitect din Torino, sub coordonarea inginerului Ignat Rizer. În 1844, construcţia este finalizată şi închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

"Mai târziu, în anul 1860, biserica având nevoie de unele reparaţii, sumele necesare se strâng numai de la enoriaşi, fapt ce dovedeşte dezvoltarea comunităţii parohiale, lucru şi mai evident în anul 1893, când clădirea devine neîncăpătoare şi se execută lucrări de extindere spre strada Domnească, acţiune dusă la împlinire tot cu ajutorul credincioşilor. Modificări apar şi în interiorul bisericii, la altarul principal fiind aşezată actuala icoană, o pictură reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul, care predică mulţimii în împrejurimile Iordanului, întâmpinând pe Cel ce avea să mântuiască lumea, pe Cristos, Mielul lui Dumnezeu. Opera executată în 1877 îi aparţinea pictorului sicilian Sarullo, un franciscan conventual. Apar, de asemenea, o serie de sculpturi religioase aparţinând artistului Vincenzo Fattorini din localitate. Pe lângă biserică, se înfiinţează şi o şcoală primară, ataşată casei parohiale şi care începe să funcţioneze în anul 1869", se mai arată pe site-ul comunităţii romano-catolice gălăţene.

Citit 1543 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2016 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.