PREȚURI MARI pentru gălăţenii săraci. CÂT COSTĂ să îţi iei telefon
Foto: De la dispozitivele care costă cât o maşină, la cele pe care şi le permite toată lumea (Sursa foto: Internet)

PREȚURI MARI pentru gălăţenii săraci. CÂT COSTĂ să îţi iei telefon
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O fi evoluând tehnologia din domeniul telecomunicaţiilor de la o zi la alta, dar pe gălăţeanul de rând asta îl ajută prea puţin. Telefoanele de ultimă generaţie sunt atât de scumpe, încât cu greu ni le-am putea permite. Sau poate chiar deloc. Asta nu înseamnă însă că oamenii din oraşul nostru n-ar da bani grei pe telefoane. Şi chiar dau!

Ne-am convins de asta pentru că, tot circulând cu autobuzul, am văzut o mulţime de puşti care vorbeau la Samsung Galaxy S7, telefon care nu-i mai ieftin de 700 de euro, fără conectare. Destul de mulţi sunt şi utilizatorii de iPhone 6, fie că vorbim despre varianta de bază sau despre cea Plus. Or, telefoanele de la Apple au preţuri pe alocuri chiar mai mari decât cele de la Samsung.

La polul opus, am întâlnit şi o mulţime de oameni care încă se mai chinuiesc să apese pe tastele mici, din plastic, alte telefoanelor de modă veche (Nokia din generaţiile trecute, Alcatel şi variantele ieftine de Allview), probabil singurele pe care şi le-au permis. Sau poate singurele pe care au fost dispuşi să dea banii.

Văzând atâta diversitate, n-am putut să nu ne întrebăm: cât de costă să îţi iei un telefon care să îţi folosească? Iată ce am aflat, în linii mari. Dar înainte să vorbim despre preţuri şi oferte, n-ar fi rău să ne amintim că salariul mediu net, în Galaţi, nu depăşeşte decât cu puţin pragul de 1.600 lei lunar şi că vreo jumătate dintre angajaţi din judeţ lucrează pe salariul minim pe economie. Şi că doar un gălăţean din trei munceşte. Asta, ca să avem o imagine clară asupra nivelului nostru de trai. Şi să înţelegem că nu păcălim sărăcia făcând economie ca să ne cumpărăm telefoane scumpe.

Ştii ce vrei? Preţul nehotărârii e mare

Multe depind de ceea ce vreţi să faceţi cu telefonul ce urmează să vi-l cumpăraţi. Dacă vă trebuie pentru grafice, proiecte şi tot soiul de analize de business, e una. Dacă-l vreţi ca să faceţi poze de calitate înaltă, la vară, pe plajă, alta e socoteala. Şi iarăşi, cu totul altfel ar sta lucrurile dacă nu vreţi să folosiţi noul telefon decât ca să vorbiţi cu familia şi prietenii. Gândiţi-vă bine, înainte să intraţi în magazin, ca să nu vă facă agentul de vânzări de telefoane din vorbe. Eventual, e bine să studiaţi şi ofertele de sărbători, precum cele apărute acum, de Paşte. Nu de alta, dar dacă vă duceţi în show-room cu cardul de salarii plin şi cu gândul de a vă cumpăra ceva frumos, s-ar putea să veniţi acasă cu un telefon de top, frumos şi performant, dar fără bani în cont şi, pe deasupra, cu un abonament de telefonie cât jumătate din venitul dumneavoastră lunar. Şi parcă n-ar fi chiar în regulă, nu-i aşa?

Câţi bani face un telefon scump

Am zis să nu ne gândim musai la ultimele generaţii de telefoane scoase pe piaţă. Am ales, deci, pentru demonstraţie, nu un Samsung Galaxy S7 Edge, ci un Galaxy S6 Edge, cu 32 de GB memorie internă, cu 4 GB memorie Ram (mult, chiar şi pentru cerinţele ridicate ale unui sistem Android), cu ecran de 5,5 inchi, cu încărcare wireless şi cu finisaje de excepţie. Pe emag.ro, la liber, l-am găsit la preţul de 2.599 lei. La Telekom, fără conectare, telefonul costă 3.599 lei. Cu abonament lunar recomandat Complete XXL (de 49,95 euro, adică de 225 lei), preţul telefonului scade la 1.499 lei. Asta înseamnă că pe serviciile de telefonie, plus telefon scump, veţi plăti, în următorii doi ani, 6.899 lei. Ce altceva aţi mai putea face cu banii ăşta? Fără prea mari pretenţii, aţi putea pleca în vacanţă vreo lună, la vară. La Vodafone, acest telefon nu era pe stoc, am aflat din magazinul online. Dar preţul, pentru cei pe care nu-i deranjează să mai aştepte, era de 54 de euro la abonamentul recomandat 89 RED, a cărui valoare efectivă este de 86,13 de euro lunar (adică de aproape 385 lei, timp de 2 ani). Vorbim despre un telefon bun, nimic de zis, dar care vă va costa, pe parcursul a doi ani, cu tot cu serviciile de telefonie pe care I le cumpăraţi, aproape 9.500 lei. Şi maşină vă puteţi lua, cu banii ăştia! La Orange, pe liber, telefonul costă 2.496,72 lei. Preţul scade treptat, pe măsură ce creşte valoarea abonamentului. Astfel, Samsungul S6 Edge ajunge să coste “doar” 978,14 lei, la un abonament lunar de 42 de euro, adică de vreo 187 lei pe lună. Or, asta înseamnă că, în următorii doi ani, pe serviciile de telefonie şi pe Samsung veţi avea de plată cam 5.466 lei. Oferta de minute şi trafic de internet variază, de la furnizor la furnizor, aşa că nu staţi numai cu gândul la faptul că veţi putea ţine telefonul în mână. Ţineţi seama că banii daţi trebuie să vă şi aducă servicii cât mai multe şi de cât mai bună calitate.  La RCS&RDS nu am găsit telefonul în ofertă.

Bun, dar nu “de fiţe”

Dacă nu ţineţi musai să vă daţi mari cu telefonul pe care-l aveţi, v-aţi putea alege un aparat ceva mai ieftin, dar care să vă satisfacă nevoile de comunicare şi de activităţi multimedia. Să spunem, un Huawei P8 Lite, cu procesor octacore de 1,2 Ghz, ecran de 5 inci şi memorie de 2 GB Ram. La Telekom, l-am găsit la 899 lei, fără conectare. Abonamentul recomandat este Talk L, în valoare de 17,95 euro pe lună (adică 81 lei), cu care telefonul costă doar 99 lei. La Vodafone, la abonament Red 25 (în valoare de 24,19 euro, adică de circa 107 lei), telefonul e gratuit. La Orange, telefonul e gratuit doar pentru abonamentele lunare a căror valoare începe de la 25 de euro (circa 111 lei). În rest, costă 790,55 lei pe liber, 328,55 lei la abonament de 17 euro (circa 75,82 lei) şi 290,32 lei la abonament de 20 de euro (circa 89,2 lei).

Cu taste, că-i mai ieftin

Sigur, nu dă bine să-l pui pe masă şi nici poze prea reuşite nu face telefonul care are exact aceleaşi funcţii cu unul de acum zece ani. Dar cu siguranţă că pe astea şi le-ar putea permite cei mai mulţi dintre gălăţeni.

De regulă, fie că e vorba despre aparate create de Allview (producător roman), de Nokia (probabil rămase pe stoc de dinainte preluării producătorului finlandez de către Microsoft), Samsung sau Alcatel, aceste telefoane costă un leu sau chiar nimic, inclusiv la abonamentele mici, de câţiva euro pe lună. Oricum, abonamentul va include minute naţionale nelimitate, aşa că de vorbit veţi putea vorbi fără probleme.

Sigur că prezentarea nostră e una restrânsă. Găsiţi, la toţi furnizorii şi telefoane cu iOs, cu Windows 8 sau Windows 10, mari, mici, colorate, chinezeşti, coreene, româneşti şi aşa mai departe. Totul este să alegeţi în aşa fel încât să vă placă, dar să vă şi permiteţi să plătiţi. Şi ţineţi cont că, indiferent ce telefon vă cumpăraţi acum, va fi destul de vechi peste vreo doi ani!

Citit 2020 ori Ultima modificare Marți, 03 Mai 2016 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.