Bobocii din nordul judeţului se pierd pe drum

Bobocii din nordul judeţului se pierd pe drum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plan de şcolarizare disproporţionat din lipsa spaţiilor de învăţământ * În jurul Tecuciului, candidaţi fără locuri * În Galaţi, locuri fără candidaţi *

Aproape 900 de locuri la clasa a IX-a, rămase neocupate, acesta este bilanţul în judeţul Galaţi, după primele două etape ale admiterii la liceu. Elevii de clasa a VIII-a care îşi vor rezolva corigenţia de pe vară sau îşi vor rezolva situaţiile şcolare neîncheiate ar mai putea ocupa în jur de 200 de locuri, la ultima etapă de repartizare computerizată, din septembrie.

Pronosticurile Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi în ceea ce priveşte locurile ce ar urma să rămână libere şi după această etapă se învârt în jurul acestei cifre: 700. De altfel, în 2008, la începutul anului şcolar erau libere aproximativ 600 de locuri în clasa a IX-a.

Cererea şi oferta, disproporţionate

Cifrele anuale din planul de şcolarizare urmăresc numărul de viitori absolvenţi de clasa a VIII-a. Locurile neocupate la clasa a IX-a reflectă numărul absolvenţilor care au îngropat ideea de continuare a studiilor la liceu. Lor li se adaugă elevii repetenţi şi cei care au abandonat studiile înainte de terminarea ultimului an de gimnaziu.

Liceele şi grupurile şcolare din Tecuci, Tg.Bujor, Bereşti, Pechea (pentru a da numai câteva exemple) şi-au completat locurile în întregime, pe când la şcolile din municipiul Galaţi lucrurile nu stau pe roze. Dacă în nordul judeţului candidaţii care au ales pe fişa de opţiuni liceul din localitatea sau din imediata apropiere au rămas fără locuri, la Galaţi situaţia e inversă: sunt locuri, dar nu sunt muşterii.

„Planul de şcolarizare stabilit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi urmăreşte cerinţele pieţei, dorinţa elevilor de clasa a VIII-a, dar ţine cont şi de spaţiile de învăţământ pe care le avem. La Tecuci suntem vulnerabili în ce priveşte spaţiul”, explică inspectorul şcolar general adjunct, Mitică Dudău, admiţând că în nordul judeţului există o cerere pe care instituţiile de învăţământ din zonă nu o pot absorbi.

Soluţii la Târgu Bujor şi Bereşti

O parte dintre absolvenţii de gimnaziu din partea de nord a judeţului mai au şanse să prindă un loc la un liceu în zonă dacă ISJ va aproba organizarea unei clase la Tg.Bujor şi a alteia la Bereşti. Situaţia urmează să fie analizată în perioada imediat următoare, când se rezolvă şi cazurile speciale apărute la cele două etape de admitere. Iar în perspectivă, ISJ ar urma să regândescă planul de şcolarizare pentru aceste zone.

Deficit greu de acoperit

Problema este însă în municipiul Tecuci, unde, practic, nu există suficiente spaţii de învăţământ. Extinderea Grupului Şcolar Industrial va fi ca o gură de aer proaspăt, dar nu se ştie dacă lucrările la aripa nouă vor fi gata la începutul anului şcolar următor sau abia peste doi-trei ani.

„O altă soluţie ar fi să dăm în folosinţă un imobil folosit de Liceul Agricol în perioada în care clădirea principală a intrat în reabilitare. O parte din cerere o acoperă de câţiva ani Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu””, declară Mitică Dudău.

„Pe de altă parte, anul acesta nu au obţinut aprobare de funcţionare ca licee tehnologice câteva foste şcoli de arte şi meserii din nordul judeţului. Este vorba despre fostele SAM-uri de la Buciumeni, Cosmeşti, Matca, Şcoala 4 Tecuci, care ar mai fi preluat din populaţia şcolară din zonă”.

O problemă socială

Tinerilor din nordul judeţului rămaşi pe dinafară nu le rămâne decât să se mute în Galaţi sau să abandoneze cu totul înscrierea la liceu. Aproape toţi cei 54 de candidaţi înscrişi la a doua etapă a admiterii computerizate provin, de altfel, din nordul judeţului.

Ei nu au mai avut altă opţiune decât liceele din municipiul Galaţi, unde au şi fost admişi, după cum arată rezultatele făcute publice la începutul săptămânii. Rămâne de văzut dacă vor veni să se înscrie la aceste licee.

„Nu putem spune că populaţia şcolară din zonă a crescut de la an la an. Într-adevăr, familiile din nord sunt mai sărace şi nu au cum să îi lase pe copii în altă localitate. Programul social „Bani de liceu” nu asigură integral cheltuielile de şcolarizare şi de întreţinere a unui tânăr. În plus, părinţii preferă să îl aibă pe copil aproape de casă”, mai spune inspectorul şcolar general adjunct.

Rezultatul? În fiecare an, între 200 şi 500 de absolvenţi gălăţeni de gimnaziu nu mai ajung deloc în clasa a IX-a, din diverse motive. 

Şi profesorii au de suferit

Dacă previziunile ISJ se adeveresc şi în toamnă vor rămâne neocupate 700 de locuri la clasa a IX-a, vor avea de suferit şi cadrele didactice. Aceste locuri însemnă 25 de clase şi asigură norma a 50 de profesori. Profesori care, cel mai probabil, se pregătesc deja să intre în restrângere de activitate.

Comentariu foto: Anual, câteva sute de absolvenţi ai şcolilor generale nu mai ajung să urmeze clasa a IX-a

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.