Cum să (nu) ne luăm vitaminele?

Cum să (nu) ne luăm vitaminele?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrate în exces sau la ore nepotrivite, vitaminele ne pot face mai mult rău decât bine. De aceea, este absolut necesar să vă informaţi temeinic atunci când vreţi să alegeţi o gamă de vitamine pe care să vi le administraţi. Cel mai bine ar fi să le cereţi sfatul medicului de familie şi farmacistului dumneavoastră, oferindu-le, în în schimb, date complete privind starea dumneavoastră de sănătate - alergii, medicamente care v-au mai cauzat intoxicaţii, boli cronice de care suferiţi etc.

Vă oferim, în continuare, doar câteva exemple de reacţii negative ale organismului, cauzate de supradozajul de vitamine.

Abuzul de vitamina A

Această vitamină contribuie la dezvoltarea sistemului osos, la menţinerea sănătăţii pielii şi a mucoaselor, la păstrarea calităţii vederii, dar şi la formarea smalţului dinţilor. Se găseşte din belşug în ouă, lapte, brânză, smântână, carne - mai ales în organe, cum ar fi rinichii sau ficatul - dar şi în peşte şi uleiurile de peşte.

Doza zilnică recomandată de vitamina A variază în funcţie de vârsta celui căruia urmează să i se administreze şi poate fi măsurată în unităţi internaţionale (UI) sau micrograme. Supradozajul duce, însă, chiar şi  la intoxicaţii severe, în urma cărora pacientul se poate plânge de slăbiciune generală, de dureri de oase, dureri de cap, greaţă însoţită de vărsături, căderea părului, erupţii la nivelul pielii etc.

Ideal ar fi deci, ca medicul nutriţionsit, cel medicul de familie şi farmacistul să vă ofere detalii precise cu privire la numărul de comprimate cu vitamina A trebuie să vă  administraţi zilnic şi la cantitatea de alimente bogate în această vitamină pe care trebuie să le consumaţi - totul depinzând în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate.

Prea multă vitamina D şi K

Efectele intoxicaţiei cu vitamina D - necesară pentru că fixează calciul în organism şi contribuie la dezvoltarea sistemului osos - sunt similare cu cele ale vitaminei A. În plus, un pacient care a acumulat rezerve prea mari de vitamine D poate suferi de depresie, de urinări dese, sete exagerată, putându-se ajunge chiar până la insuficienţa renală.

Şi excesul de vitamina K - ce asigură buna coagulare a sângelui - poate produce, în special în cazul nou-născuţilor, anemii şi apariţia pigmenţilor biliari în sânge.

Trebuie remarcat şi faptul că, şi în cantităţile indicate de medic,   vitaminele nu trebuie luate înainte de culcare, pentru că pot afecta în mod negative calitatea somnului, prin acţiunea lor.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.