Rămân gratuite doar urgenţele reale

Rămân gratuite doar urgenţele reale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul Sănătăţii lucrează la proiectul care va legifera coplata * Dacă ajungi la „urgenţe” după ce medicul de familie şi-a terminat programul, plăteşti investigaţiile * Aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal * Fără reglementări clare, sunt posibile abuzuri la perceperea coplăţii *

Din toamnă, „gratuitatea” asistenţei medicale se va restrânge. Vom plăti atât pentru asistenţa medicală din spitalele publice, cât şi pentru cea oferită de medicii de familie.

Analizele medicale, spitalizările şi examinările nu vor mai fi „gratuite”, sau mai bine zis, plătite doar prin contribuţia la Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate. Din acest fond, statul va acoperi doar „urgenţele reale”, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii privind pachetul general de servicii medicale.

Sunt exceptaţi de la obligaţia coplăţii pacienţii ale căror cazuri se încadrează în categoria urgenţelor, persoanele asistate social, gravidele şi copiii. Se preconizează ca pentru fiecare consultaţie la medicul de familie să plătim 5 lei, iar la medicul specialist va costa 10 lei.

Dacă vom chema medicul de familie acasă tariful va fi de 15 lei. Spitalizarea de o zi va costa 10 lei, iar cele care vor depăşi două zile, 50 de lei.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, pacienţii care vor veni în urgenţă (Unitatea de Primiri Urgenţe) seara, deoarece nu au avut timp să meargă în cursul zilei la medicul de familie, vor beneficia de consultaţie, însă investigaţiile necesare le vor plăti. Cum se va stabili însă dacă suferinţa a survenit înainte ca medicul de familie să-şi fi terminat programul?

Sau ce vină are un pacient care a fost la serviciu concomitent cu medicul său de familie şi i s-a făcut rău la finalul programului sau s-a nimerit să-i fie rău după-amiază, când la cabinet este celălalt medic, din contratură.

Coplata, deductibilă fiscal

În schimbul banilor plătiţi pentru serviciile medicale de care au beneficiat, pacienţii vor primi o chitanţă (un tichet de sănătate), deductibil fiscal. Asta înseamnă că îl vor putea prezenta organelor fiscale pentru a solicita reducerea corespunzătoare a impozitului pe venit.

Cei care au elaborat proiectul garantează că pacienţii care vor ajunge în sistemul de sănătate public nu vor contribui pentru serviciile medicale cu mai mult de 600 de lei pe an. O sumă care este substanţială pentru un număr deloc neglijabil de români. Mai ales în perioada de criză care este de aşteptat să se agraveze.

Pe de altă parte, nu poate fi neglijat riscul comiterii de abuzuri asupra pacienţilor dacă nu se va stabili foarte clar ce servicii medicale vor fi asigurate integral din asigurările sociale de sănătate.

Rămâne să vedem proiectul de act normativ în forma sa finală care ar urma să fie supusă dezbaterii publice.

Citit 991 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.