Mai mulţi PACIENȚI cu hepatită C vor BENEFICIA de tratament fără interferon

Mai mulţi PACIENȚI cu hepatită C vor BENEFICIA de tratament fără interferon
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Se estimează că aproximativ 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu virusul hepatic C, mulţi dintre ei nefiind încă diagnosticaţi


Tratamentul fără interferon al hepatitei C este disponibil în România, de la sfârşitul anului trecut. Faţă de terapiile precedente, acest tratament a adus o serie de avantaje majore pentru bolnavii de hepatită C, cum ar fi o rată de vindecare apropiată de 100 la sută şi incomparabil mai puţine efecte adverse pentru organism. 102 dosare ale unor gălăţeni cu forme grave ale acestei boli hepatice au fost trimise de la Galaţi către Bucureşti, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dintre acestea, 68 au fost admise pentru terapia fără interferon, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Mihaela Docan. În total, în ţară, 3.900 de bolnavi au beneficiat până acum de acest tratament. Cum numărul de dosare depuse a început să scadă, autorităţile au luat deja în calcul posibilitatea de a extinde noul tratament şi pentru pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii.

Când vor intra în vigoare modificările

„Eu cred că până la sfârşitul lunii octombrie, cel târziu noiembrie, se va generaliza tratamentul şi la F1, F2, deci în stadiile de fibroză incipientă”, a precizat prof. dr. Alexandru Oproiu, preşedintele Comisiei de Sănătate a CNAS, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit prof. Oproiu, primii pacienţi cu stadii mai puţin grave vor începe tratamentul cel târziu în luna august. Cu toate acestea, la CJAS Galaţi nu a ajuns, până în prezent, niciun ordin de la CNAS privind includerea în tratament a pacienţilor cu forme mai puţin grave de boală.

Motivul pentru care tratamentul fără interferon a fost rezervat până acum doar bolnavilor aflaţi în stare gravă constă în costurile ridicate ale acestei terapii, au motivat reprezentanţii CNAS. Până acum, bugetul alocat terapiei "interferon-free" a fost de 100 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă cheltuită integral, mai arată reprezentanţii CNAS.

Problema care se ridică în momentul de faţă este că nimeni nu ştie cu exactitate numărul bolnavilor de hepatită C. Există doar estimări, făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Fundeni. Cele două surse estimează că 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C. Aplicând proporţia la populaţia judeţului Galaţi reiese faptul că cel puţin 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu acest virus, majoritatea rămânând încă nediagnosticaţi.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată acum un traseu destul de dificil, având în vedere starea precară de sănătate în care şi aşa se află. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program. În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Ce trebuie să conţină dosarul

Pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării. De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip, prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.

Reguli, reguli, reguli

Tot pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament. "Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul, mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

Citit 2705 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2016 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.