Ca să nu mai fim… „un popor de ajutoraţi social”

Ca să nu mai fim… „un popor de ajutoraţi social”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Protecţie prin educaţie, ocupare, incluziune *

După cum a informat directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Galaţi, ing. Mirela Onişor (foto), în urmă cu două săptămâni, la Constanţa, a avut loc Conferinţa Regiunii de Sud-Est, reuniunea având ca tematică incluziunea socială:

„Este un proiect european deosebit de vast. Se urmăreşte identificarea categoriilor de activităţi şi de persoane care ar putea fi incluse în acest proiect care urmăreşte schimbarea conceptului de ajutorare şi incluziune socială. S-a mers şi încă se mai merge pe ideea că incluziune socială = persoane sărace = ajutor material de preferat financiar”.

„Se doreşte schimbarea acestui concept şi materializarea schimbării într-o nouă strategie europeană şi implicit naţională pentru politicile sociale, strategie care va fi implementată în perioada 2010-2012. În urma seriei de zece conferinţe (între care şi cea de la Constanţa) se va realiza un ghid de bune practici în domeniul incluziunii sociale. Se merge pe ideea protecţiei sociale prin educaţie şi ocupare. De exemplu, prin cursuri de reconversie profesională o persoană poate ieşi din sistemul de protecţie socială”.

La nivelul Prefecturii, funcţionează Comisia Judeţeană pentru Incluziune Socială, coordonată de prefect, comisie care cuprinde toţi factorii instituţionali implicaţi în susţinerea grupurilor vulnerabile din punct de vedere social, respectiv primăriile, serviciile sociale, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Galaţi, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar, ONG-uri, asociaţii de pensionari care se pot implica în activitatea de incluziune.

Judeţul Galaţi are la ora actuală 61 de primării cu servicii sau departamente de asistenţă socială publică, autorizate şi acreditate de DMPS. Pentru comparaţie,  Constanţa are doar 19. Aşadar începutul, fie el chiar şi doar la stadiul de stabilire a strategiei de reincluziune socială, are premise favorabile.

Citit 2012 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.