Bolile pot transforma vacanţa în coşmar

Bolile pot transforma vacanţa în coşmar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vă număraţi printre românii mai puţin afectaţi de criză şi alegeţi să vă petreceţi concediul peste hotare, în regiuni exotice, cu climă caldă şi umedă, ar trebui să aveţi mare grijă de sănătatea dumneavostră! În caz contrar aţi putea contracta o serie întreagă de boli care să vă strice distracţia, exact când vă e lumea mai dragă.

Ca să fiţi siguri că nu riscaţi prea mult, cel mai bine ar fi să cereţi sfatul medicului de familie, chiar şi cu trei luni înainte de data plecării. Acesta vă spune - în funcţie de zona în care urmează să călătoriţi - ce vaccinuri sau ce alte tratamente de imunizare trebuie să urmaţi. Unele dintre ele sunt obligatorii, altele, facultative.

Este, însă, important să apelaţi din timp la ajutorul medicului - în anumite cazuri fiind de preferat să vă rezolvaţi anumite probleme de sănătate deja existente înainte să porniţi în aventură.

Nu de puţine ori, cei care îşi petrec pentru prima dată concediul în destinaţii exotice ajung să sufere de boli diareice. Pentru a evita astfel de neplăceri, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte de fiecare masă, să nu mâncaţi fructe de mare, carne sau peşte  insuficient prelucrate termic, de provenienţă incertă sau preparate în locuri care vi se par insalubre. În plus, este de preferat să consumaţi fructele fără coajă şi să nu beţi apa de la robinet.

Vaccinurile şi imunizarea sunt cu atât mai necesare cu cât, în condiţii de igienă precară, bolile diareice nu sunt cel mai mare rău care vi s-ar putea întâmpla. În Africa, Asia şi America de Sud aţi putea contracta febra tifoidă, produsă de infecţia cu Salmonella Tiphy.

Şi febra galbenă - transmisă de tânţari - este un pericol, mai ales în Africa şi America de Sud. În zonele tropicale şi subtropicale există şi riscul infectării cu difterie, care se transmite pe calea aerului, de la om la om.

Din pricina condiţiilor de igienă precară, spre exemplu, aţi putea contracta virusul hepatitei A, răspândit în ţările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud, unde mulţi dintre localnici se confruntă cu această boală încă din copilărie.

Şi hepatita B reprezintă un pericol real,  în Africa sub-sahariană, Asia de Sud-Est şi anumite zone cu o mai puţin dezvoltate din China.

Şi chiar dacă v-aţi imunizat şi sunteţi atent la igiena personală, este absolut necesar să aveţi la dumneavoastră o trusă de prim ajutor,  care să conţină: dezinfectant, plasturi, comprese sterile, antidiareice, antiinflamatoare, antibiotice, antihistaminice, antiemetice.

E bine să nu uitaţi să adăugaţi un termometru, crema cu factor ridicat de protecţie solară şi crema sau spray-ul împotriva ţânţarilor. Până la urmă, paza bună trece primejdia rea!

Citit 601 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.