Cum ne apărăm de caniculă

Cum ne apărăm de caniculă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evoluţia moderat crescătoare a temperaturilor din această vară ne-a permis acomodarea cu câte 2-3 grade Celsius peste pragul de 30 astfel că primul val de caniculă „marcat” cu cod galben, instalat la sfârşitul săptămânii trecute, ne-a găsit cumva antrenaţi să-i facem faţă.

Asta însă nu înseamnă că depăşirea indicelui de confort termic (raportul temperatură - umezeală) a fost cu mult mai uşor de suportat de către persoanele sănătoase şi cu atât mai puţin de bolnavi, mai cu seamă de cei cu afecţiuni cardiovasculare. Şi ce altă dovadă mai edificatoare decât cele 5 decese provocate de caniculă în weekendul abia trecut poate exista?

Meteorologii anunţă deja viitoarele valuri de caniculă care vor urma după două zile mai blânde aşa încât este important să vă prezentăm recomandările Serviciului de Medicină Preventivă din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, pentru a putea face faţă cu bine căldurii excesive:

-    Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00.

-    Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Nu mai mult!

-    Ventilatoarele nu trebuie utilizate peste 32 grade Celsius.

-    Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, este bine să petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

-    Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

-    Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe după care nu vă ştergeţi de apă.

-    Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

-    Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

-    Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

-    Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

-    O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

-    Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

-    Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

-    Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Citit 794 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.