Mai degrabă la presiunile de ordin politic şi la atenţionările şefului statului decât conform promisiunilor făcute partenerilor sociali, ministrul Ecaterina Andronescu a început marţi discuţiile cu sindicaliştii, pe tema pachetului de legi ale Educaţiei. Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ se întâlnesc şi astăzi cu ministrul Andronescu, dar fără a avea o schemă concretă de lucru.
«Am primit doar un cuprins vag, grupat pe Cartea I – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului universitar şi Cartea a II-a – Statutul personalului didactic», ne-a declarat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.
Acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că federaţia sa susţine forma pachetului de legi aşa cum a fost redactată de comisia Miclea: «Atâta timp cât există o propunere, mi se pare inutil să faci altceva. Sunt deja soluţii la nişte întrebări. Nu mă interesează de cine e făcut pachetul, atâta timp cât se bazează pe Strategia de modernizare a Educaţiei şi pe Pactul Naţional pentru Educaţiei, semnat şi de repezentanţii partidelor politice.»
Până în prezent, au fost elaborate două pachete de legi care vizau reforma învăţământului, unul realizat în timpul mandatului ministrului liberal Cristian Adomniţei, pachet respins în Parlament, şi unul conceput de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, făcut public în luna mai şi înaintat Guvernului.
Ecaterina Andronescu a declarat că, până la 1 septembrie, va face public un Cod al Educaţiei. Acesta va cuprinde toate propunerile făcute până acum sub formă de pachete legislative, dar va fi raportat la un sistem de învăţământ unitar, şi nu la unul „tratat pe bucăţi”, după cum s-a exprimat ministrul.
Foto: arhiva V.L.