În comuna Cosmeşti sunt cinci şcoli. Din cele cinci, în acest moment nu se desfăşoară la niciuna lucrări de igienizare, pentru că nu sunt fonduri pentru aşa ceva, ne-a declarat viceprimarul Ioan Ciot.
„Poate primim ceva la rectificarea bugetară, noi am solicitat alocarea a un miliard de lei vechi, acum să vedem cât primim… Nu am făcut lucrări de igienizare, pentru că sindicatele au cerut bani pentru deplasarea profesorilor. Aşa că directorii şcolilor au luat banii pentru igienizări şi i-au dat la deplasări. Primăria nu decide în astfel de cazuri, noi transferăm doar suma totală alocată fiecărei şcoli, iar împărţirea banilor ţine de managerul şcolii”, ne-a spus viceprimarul Ioan Ciot.
Cu termopane dar fără toalete
Dacă cele cinci şcoli din comună se prezintă cât de cât bine din punct de vedere al sistemului de încălzire, reţelei de apă potabilă sau termopanelor, nu acelaşi lucru se poate spune despre grupurile sociale. În general, toaletele şcolilor sunt afară, elevii fiind nevoiţi să iasă, la propriu, afară, când au vreo necesitate.
Viceprimarul a prezentat, pe scurt, starea fiecărei şcoli. Astfel, la şcoala din Furcenii Noi „s-a renovat acoperişul, grădiniţa este nou-nouţă, există apă la robinet, faianţă şi termopane”, ne spune vicele. Încălzirea însă se face cu ajutorul sobelor, cu lemne, iar toaletele sunt afară, în curte.
La Furcenii Vechi, WC-ul este tot afară, în schimb, unitatea are termopane şi apă la robinet. Se doreşte aici construcţia unei săli de sport şi renovarea sălilor de clasă.
La Băltăreţ, aceeaşi poveste: şcoala este aproape nouă, dar WC-urile sunt tot afară. În clasă, elevii se încălzesc, iarna, cu ajutorul caloriferelor electrice!
Cel mai bine stau şcolile din Cosmeşti Vale şi Cosmeşti Deal. Cea din urmă arată foarte bine – a fost reabilitată cu fonduri europene! – iar cealaltă a fost refăcută după inundaţiile din 2005.
Greu fără medici în weekend!
O mare supărare au cei din Cosmeşti: din primăvara anului trecut, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a decis desfiinţarea serviciului sanitar de permanenţă. Lucru care afectează bunul mers al vieţii din comună, spune viceprimarul Ioan Ciot.
„Înainte erau medici şi noaptea, făceau gărzi şi în weekend. Acum e tare greu, mai ales cu căldurile astea… Oamenii nu au altă variantă decât să meargă la Tecuci. Dacă le este rău, sună la 112 şi aşteaptă până vine salvarea. Înainte măcar că era cineva să le ia o tensiune, dacă se simţeau rău, de la căldură…”.
În rest, serviciile medicale sunt asigurate de un medic stomatolog, doi medici generalişti şi un pediatru. Majoritatea medicilor fac naveta, însă există „bază” în comună: doctoriţa Pânzariu, care trăieşte în Cosmeşti, într-o locuinţă de serviciu, dată de primărie.