Gunoiul, scumpul de el!

Gunoiul, scumpul de el!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi gropile de gunoi din judeţul Galaţi ar fi trebuit  închise la mijlocul lunii trecute, prea puţine sunt comunele care s-au conformat deciziei.  Cosmeştiul nu face excepţie de la „regula românească”; totuşi, nu se poate spune că nu s-a lucrat la acest capitol până acum.

Pe de altă parte, viitorul nu sună deloc bine pe malurile Siretului,  în curând se va închide şi ultima groapă de gunoi, iar resturile menajere ale celor circa 6.800 de locuitori din comună vor fi transportate la groapa de gunoi de la Tecuci. Pentru acest lucru, primăria va trebui să facă un contract cu o firmă de salubritate, caz în care taxele locale vor creşte. Cu ce vor plăti localnicii taxa de gunoi, în condiţiile în care nici pe cea stabilită până acum nu au achitat-o, este o întrebare deocamdată, fără răspuns.   

La faţa locului

„Din cele patru rampe de gunoi, am dezactivat trei: de la Cosmeşti Deal, de la Băltăreţ şi de la Furcenii Noi. Fiecare rampă avea în jur de jumătate de hectar. A mai rămas de dezactivat rampa de la Cosmeşti Vale, de 0,75 hectare. Nu este uşor, pentru dezactivarea unei rampe, trebuie transportat tot gunoiul de acolo, se acoperă cu pământ, se plantează gazon, se fac şanţuri de scurgere, dar, până la urmă, cel mai greu este să dezveţi oamenii să ducă gunoiul acolo”, ne spune viceprimarul comunei Cosmeşti, Ioan Ciot.

Ne arată cu mândrie rampa dezactivată de la Satul Nou: o întindere de pământ galben, cu nişte şanţuri împrejur, un „mini-dig” de pământ la intrare şi o plăcuţă pe care scrie „interzis depozitarea gunoiului, amendă 200-2.000 de lei!”.

Ne întrebăm, dezamăgiţi, unde este gazonul, unde-s spaţiile verzi de deasupra gunoiului….”Păi credeţi că va creşte aşa, peste noapte? Noi am pus seminţe… Ştiţi ce era aici? Groapa era de prin ’95, erau sute de tone de gunoi aici… Apoi, ne-am chinuit să convingem oamenii să nu mai aducă gunoi aici, de aia am şi făcut malul acesta de pământ, la intrare”.

„Pe unii care au dus gunoi aici i-am prins chiar eu. Am găsit în gunoi un bileţel, scris de nepotul lor către un vecin. Îi scria să se întâlnească să meargă la furat de prune. Şi uite-aşa am aflat al cui e gunoiul şi i-am amendat”, relatează vicele.

Banii, eterna problemă

Însă nu toată povestea gunoiului din Cosmeşti este la fel de amuzantă ca aceea a prunelor furate; viceprimarul spune că Garda de Mediu Galaţi le-a acordat o prelungire a termenului până la care să închidă şi ultima groapă de gunoi – 17 august.

„Cum de ce nu am făcut-o până acum? Cu ce bani? Pentru închiderea celorlalte trei gropi am avut circa 500 de milioane lei vechi, alocaţi de la CJ. Acum aşteptăm pentru că avem semnale că se va opera o rectificare bugetară la CJ şi poate primim o suplimentare”, spune Ioan Ciot.

În plus, spune viceprimarul, cu banii va fi o problemă şi după închiderea gropii, pentru că primăria va trebui să găsească o firmă privată care să efectueze transportul gunoiului menajer la Tecuci.

„Gândiţi-vă  că în prezent, adică, mai bine spus, până în iunie inclusiv, taxa de gunoi stabilită de primărie era de 20 de lei pe gospodărie pe an. Şi aşa erau probleme, dar dacă va veni o firmă privată, am socotit că se ajunge la 220 de lei pe gospodărie, pe an. De unde iei banii ăştia de la unul care are, săracul, pensie de CAP, de 30 de lei? Va fi foarte greu şi pentru primărie, că va trebui să subvenţionăm taxa în cazul familiilor nevoiaşe”, spune viceprimarul.

În prezent, taxa de gunoi nu se mai plăteşte, tocmai pentru că situaţia privind gestionarea gunoiului este incertă. Pentru cei 20 de lei pe an, o gospodărie din Cosmeşti beneficiază de ridicarea gunoiului menajer, cu tractorul primăriei, o dată pe săptămână.

Programul este astfel: Cosmeşti Deal - luni, Băltăreţ – marţi, Cosmeşti Vale – miercuri, Furcenii Noi – joi, Furcenii Vechi – vineri. Gunoiul de grajd nu se ridică, el fiind dus de fiecare localnic, în parte, la câmp,  unde se foloseşte ca îngrăşământ.

Explicaţie foto: Viceprimarul Ioan Ciot şi groapa de gunoi, dezafectată

Citit 978 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.