REPORTAJ într-o zonă centrală din Galați, ocolită de reabilitări | Un cartier, patinoar în aer liber, plin de gunoaie
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

REPORTAJ într-o zonă centrală din Galați, ocolită de reabilitări | Un cartier, patinoar în aer liber, plin de gunoaie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De ani buni, spun oamenii din cartier, nu s-a mai făcut absolut nicio îmbunătăţire în cartier


Aşezat în zona 0 a oraşului, cartierul Spicu este unul dintre cele mai vechi ale oraşului. Mediul virtual este înţesat, de nostalgici, cu fotografii care indică aspectul minunat al cartierului încă din anii '60, dar şi de realiştii actuali, care ţin să arate degradarea la care s-a ajuns în ultimii ani. 

De ani buni, spun oamenii din cartier, nu s-a mai făcut absolut nicio îmbunătăţire în cartier. Ba, mai mult, pe alocuri au început să se surpe trotuarele, mobilierul urban e din ce în ce mai murdar, iar de aleile pavate cu mozaic nu se mai poate vorbi decât de rău. Iar de mers, doar cu privirea în jos, şi cu atenţia sporită la gropi şi denivelări. 

Gunoaiele, parte din peisaj

Chiar dacă primăria a investit, pe timpul fostei administraţii, multe mii de lei în amplasarea unor noi coşuri de gunoi în cartier, gunoaiele se aruncă tot la voia întâmplării, iar oamenii spun că ar fi nevoie de o intervenţie a autorităţilor pentru ca acest fenomen să fie stopat. 

De altfel, problema aruncării gunoiului menajer la întâmplare este veche, ea fiindu-ne semnalată de fiecare dată când venim în cartier. "Dacă poliţia nu dă amenzi, normal că nu se întâmplă nimic bun în sensul ăsta. Există lege, nu? Atunci să se aplice, că aşa e normal. Sunt coji de seminţe, ambalaje, unii aruncă sacul de gunoi de la etaj. Păi vi se pare normal?", ne-a spus un cetăţean.

Între pavaj şi asfalt

Circulaţia pietonală pe pavajul de mozaic din zona Spicu este îngreunată pe timp de iarnă, iar asta o ştie orice locuitori al cartierului. "Nu ştiu de ce nu toarnă şi aici un covor asfaltic. E adevărat, arată frumos aşa, dar nici îngrijite nu mai sunt dalele astea. Cele mai multe sunt crăpate, aşa că nu văd de ce este atâta încăpăţânare", ne-a mărturisit un cetăţean. Iar după ploaia îngheţată care a lovit oraşul săptămâna trecută, trotuarul din faţa Hotelului Dunărea, dar şi din zona "Fetei pe valuri" (Nespălata) s-a transformat în patinoar în aer liber.

Câinii, în continuare stăpânii cartierului

Una dintre problemele semnalate de oamenii care locuiesc în zona Spicu este legată de numărul mare de maidanezi. "Latră toată noaptea, fac un scandal de zici că nu e adevărat. Autorităţile de ce nu intervin? Avem un cartier de zici că e padoc. Nu mai există colţ de bloc să nu fie şi vreo doi câini", ne-a spus un domn indignat. 

Există, însă, şi oameni care sunt mai nemulţumiţi de patrupedele cu stăpân şi de mizeria pe care o lasă. "Ies oamenii cu câinele la plimbare, iar acesta îşi face nevoile direct pe trotuar, pe alee. Nu strânge nimeni. Chiar nu poate fi dată o lege ca să fie amendaţi toţi cei care au asemenea practici? Mi se pare civilizat să umbli cu punguţa, nu să aştepţi să vină altul să strângă sau, mai rău, să calce în... noroc", ne-a mărturisit o femeie.

Gunoaiele, abandonate la colţ de bloc

Pe aleea dintre blocurile P1 şi P3, am dat peste câţiva saci de gunoi aruncaţi la voia întâmplării şi lăsaţi pradă câinilor şi pisicilor din cartier. "Astfel de lucruri sunt la ordinea zilei. Le e lene unora să mai meargă 20 de metri până la container şi aruncă aşa, din mers. Normal, că doar ăştia suntem. Şi ne mai pretindem civilizaţi", ne-a explicat o cetăţeană.

Toate parcările din cartier sunt pline ochi

Unul dintre cetăţenii cu care am stat de vorbă joia trecută ne-a spus că, deşi în cartier sunt parcări bine delimitate, majoritatea posesorilor de autoturism preferă trotuarele, dat fiind că în zonele marcate trebuie să şi plătească.

"Nu înţeleg cum se poate aşa ceva. La stradă, aici, pe Navelor, e parcare cu plată, şi e mai mereu goală. Sau e plină cu maşini care stau cel mult o oră. Dincolo, după blocul L, nu ai loc să arunci un ac, indiferent de oră, pentru că sunt maşini parcate pe trotuar, lângă trotuar, pe spaţiul verde, peste tot. Unii mai au un pic şi intră cu maşina în bloc. Mai sunt şi garajele alea acolo care ocupă spaţiu, dar chiar nu se poate face ceva pentru decongestionarea zonei?", ne-a explicat cetăţeanul. 

Fiecare unde are loc

Pentru că am vrut să vedem dacă ce spune respectivul domn se verifică şi în teren, am mers printre blocurile din zonă. În spatele blocului M, spre exemplu, trotuarele sunt pline de maşini. Aceeaşi situaţie se întâmplă şi în spatele blocului L, din zona "Fetei pe valuri", dar şi în preajma Şcolii Generale nr. 26 "Ion Creangă". Cetăţenii sunt extrem de nemulţumiţi şi spun că sunt momente în care se tem să meargă pe stradă, din cauza maşinilor din zonă. "Acum e gheţuş şi se circulă mai prudent. Dar vara sunt şoferi care merg cu viteză chiar şi pe străduţele astea. Ne este frică. Pe trotuar nu e loc, pe stradă ne lovesc alţii. Nu e normal. Primăria zice de parcări plătite. Unde? Că aici nu sunt locuri, dar maşini sunt foarte multe", ne-a mai spus un gălăţean. 

Maşinile abandonate, parte din peisaj

Nici zona Spicu nu face excepţie de la regulă. Dacă în spatele blocului M sunt vreo două autovehicule pline de praf, rugină şi cu roţile dezumflate, în spatele blocului L se află un autoturism fără roţi, ridicat pe cărămizi, care ocupă degeaba un loc de parcare. De la începerea acţiunilor de ridicare a maşinilor de către primărie, în 2007, au fost ridicate de pe domeniul public aproximativ 450 de autoturisme abandonate. 

Se surpă parcul

Joia trecută, în parcul de la "Fata pe valuri" se căscaseră două gropi destul de mari. Din fericire, deja se intervenea pentru remedierea lor, în zonă fiind mai mulţi angajaţi ai Ecosal care împrejmuiseră gropile şi se pregăteau să le şi astupe. Din ce ne-au spus oamenii din zonă, astfel de probleme vor apărea din ce în ce mai des, pentru că apa se infiltrează prin solul din zonă şi duce la astfel de gropi. De altfel, spun ei, pământul pe care ar trebui, în sezoanele calde, să crească flori este, din ce în ce mai des, plin de astfel de surpări, astfel că au început să se teamă să îşi mai scoată nepoţii sau copiii în acest parc. 

Blocurile din zonă, pline de grafitti

Cele mai multe blocuri din zona Spicu au, pe pereţii exteriori, diverse desene, unele viu colorate, altele simple, cu negru pe alb, cu mesaje variate. De la strigăte de galerie la declaraţii de dragoste, de la înjurături la mesaje fără noimă, toate aceste graffiti au fost făcute ilegal şi cei care vor fi prinşi făcând astfel de desene urbane nu doar că vor fi amendaţi contravenţional, dar vor fi şi obligaţi să suporte din propriul buzunar renovarea respectivului perete. Din câte spun oamenii, însă, artiştii de ocazie vin noaptea târziu şi fug imediat cum aud zgomotul unei maşini de poliţie.

Din cauza vechimii, copacii se rup

"Am făcut adrese peste adrese la Gospodărire Urbană. În cartier sunt o mulţime de copaci uscaţi, din care cad crengi. Nu se mai poate aşa ceva. Toamna trecută chiar s-a rupt un copac şi a căzut peste o maşină aici, în spate la M. Ni se tot spune că suntem pe lista de aşteptare, dar cât mai durează? Cine va plăti când un copac sau o creangă va cădea peste un om?", ne-a întrebat un cetăţean.

Pasajul subteran trebuie reabilitat

Una dintre cele mai vechi doleanţe ale oamenilor din zonă se leagă de reabilitarea pasajului subteran, care face legătura între parcul din faţa blocului L şi "Piaţa Domnească". Inaugurat acum aproape jumătate de secol, pasajul prezintă acum un pericol pentru cetăţeni, dat fiind că infiltraţiile de apă au dus la ruperea unor bucăţi din plafon. "Autorităţile ar trebui să intervină. E un monument de istorie acest pasaj, trebuie întreţinut", ne-a spus un domn.

Joi, venim în Barboşi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 16 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz de la gara din Barboşi, pentru a le sugera autorităţilor ce trebuie schimbat în cartierul dumneavoastră.

Citit 2136 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2017 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.