"Nu voiam să plec din casa mea". Mărturiile oamenilor prinşi de inundaţiile din Slobozia Conachi (FOTO)

"Nu voiam să plec din casa mea". Mărturiile oamenilor prinşi de inundaţiile din Slobozia Conachi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A trecut jumătate de an de la inundaţiile care, toamna trecută, au pus în pericol vieţile a sute de familii din Slobozia Conachi, acolo unde apa a intrat în casele oamenilor şi le-a distrus agoniseala de-o viaţă. Apele s-au retras, viaţa şi-a reluat cursul normal, dar urmele dezastrului au rămas...

Primarul Emil Dragomir, din Slobozia Conachi, a acceptat să ne primească şi să ne dea detalii despre dezastrul de acum jumătate de an, dar şi despre măsurile luate de autorităţile locale pentru evitarea unei noi tragedii de aceleaşi proporţii. De asemenea, am stat de vorbă şi cu oameni afectaţi de revărsarea apelor, iar poveştile sunt, dacă nu terifiante, măcar de trecut fiorii.

"Mi s-a dus toată agoniseala"

Safta Vlase are 77 de ani şi stă la cel mult 30 de metri de albia pârâului care s-a revărsat acum şase luni. "Am prins şi inundaţiile din 2013, dar parcă nu a fost chiar aşa de rău. Acum a venit apa de un metru, de mi-a intrat în casă. Mi-a stricat parchetul, mobila, totul. Acum nu mai pot să stau în casă. Locuiesc într-o cămăruţă aici, unde am reuşit să fac ceva curăţenie. Nu am vrut să plec din casa mea, dar m-a scos băiatul meu. Dumnezeu e sus şi e mare...", ne-a povestit bătrâna. Casa e înălţată, dar chiar şi aşa a intrat apa în camere. Acum se mai văd doar urmele pe pereţi, o dungă până unde a fost apa şi mirosul greu de suportat din casă.

Ziduri la intrarea în casă

Familia Halus locuieşte la nici zece minute de mers pe jos de casa Saftei Vlase, iar inundaţiile i-au lovit şi pe ei. "Ne-am pus ziduri înalte de jumătate de metru la fiecare intrare în casă, ca să nu dea apa peste noi. Dar nu am scăpat nici de data asta. Cred că s-a infiltrat, că deşi nu trecuse apa de zidurile exterioare, în casă aveam. Eu am prins aici şi alte vremuri, când eram copil, dar ce am văzut în 2013 şi acum, în 2016, nu am văzut niciodată. Puhoi de apă...", ne-a povestit Maria Halus, în vârstă de 55 de ani. Peste zidurile de jumătate de metru sar doamna Maria şi soţul ei zi de zi, când ies şi intră în casă.

Decolmatarea, singura soluţie rapidă

"Am ales să decolmatăm pârâul şi să îi lărgim albia. Practic, în loc de câţiva metri, vom face o lăţime de 23 de metri şi o adâncime de 9 metri, pentru ca, atunci când va mai ploua puternic, să aibă apa loc. Cei de la Apele Române ne-au dat utilajele, noi venim cu motorina. Cam 300 de litri pe zi, pe utilaj. E costisitor, mai ales că trebuie să ne mişcăm repede", ne-a explicat Emil Dragomir, edilul comunei. Culmea, până să fie primar, Emil Dragomir a fost pompier, aşa că situaţiile de urgenţă sunt, să zicem, specialitatea lui.

Pentru că guvernul nu le-a mai dat locuitorilor din Slobozia Conachi niciun ajutor financiar, primarul, împreună cu Consiliul Local, a decis să scutească de plata impozitului pe locuinţă, timp de 12 ani, cele 243 de familii afectate de inundaţii. Impactul bugetar este undeva la câteva sute de mii de lei, în toată această perioadă. "După cinci ani, trebuie refăcute hârtiile. Următorul primar, oricare va fi el, va fi de acord cu această decizie, pentru că aşa este corect, din punct de vedere moral", a conchis primarul.

Citit 1869 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2017 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.