Sărbătoarea de suflet a tecucenilor

Sărbătoarea de suflet a tecucenilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sute de oameni au participat la slujba oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala "Sfântul Gheorghe" din centrul oraşului Tecuci. Trebuie menţionat faptul că tecucenii au biserici ocrotite de Sfântul Gheorghe de mai bine de trei secole şi jumătate.

La finele săptămânii trecute, a fost rândul tecucenilor să îşi sărbătorească ocrotitorul spiritual. S-a slujit cu fast în catedrala din parcul amenajat în centrul oraşului, duminică, în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, după ce, cu două zile înainte, se organizase şi un seminar în cadrul căruia fusese evocat omul de cultură Alexandru Mironescu, originar din Tecuci. În toate aceste zile de sărbătoare, sute de oameni au ieşit din case şi au venit să participe la bucuria colectivă.

Comuniune în Catedrală

Biserica s-a umplut cu oamenii veniţi să participe la Sfânta Liturghie. Au participat primarul Cătălin Hurdubae, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mulţi oameni îmbrăcaţi în straie populare. La Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oamenii au cântat şi s-au rugat. La finalul slujbei, au fost premiaţi 39 de elevi, pentru rezultatele deosebite pe care le-au obţinut la diverse concursuri şcolare şi olimpiade. Evenimentul a continuat cu acordarea titlului de cetăţean de onoare, post-mortem, omului de cultură Alexandru Mironescu. În încheiere, creştinii prezenţi la slujbă au primit ouă roşii şi cozonac.

Sfântul Gheorghe, ocrotitor de secole

Sfântul Gheorghe este, prin tradiţie, ocrotitorul spiritual al tecucenilor creştini ortodocşi. Actuala catedrală din centrul oraşului a fost construită în perioada 1938-1962 şi poartă hramul Sfântului Mare Mucenic. Cu mult înainte, însă, la circa 150 de metri de catedrală, s-a aflat o altă biserică din lemn, ocrotită tot de Sfântul Gheorghe. O atestă însemnările lui Paul de Alep, călătorul care scria, la 1653, când avusese drum prin zonă, că în Tecuci erau trei biserici, dintre care una cu hramul Sfântului Gheorghe. Ulterior, pe la începutul secolului al XIX-lea, s-a construit la Tecuci o biserică din piatră, purtând acelaşi hram. În acest din urmă locaş vor intra turcii, călare, în timpul Revoluţiei din 1821 şi vor distruge interiorul, cu toate obiectele de cult. Biserica va fi, însă, reabilitată şi va fi locul în care tecucenii l-au primit pe regele Carol I, în 1882.

Noua biserică, finalizată în 1962, a suferit ample lucrări de reabilitare şi a fost resfinţită în 2010.

Cine a fost Alexandru Mironescu

Om de cultură de talie internaţională, cercetător, eseist şi filosof, profesor universitar şi colecţionar de artă, Alexandru Mironescu s-a născut la Tecuci, în anul 1903. A absolvit, la Bucureşti, cursurile Facultăţii de Fizică şi Chimie. A devenit doctor în Filosofie, tot la Bucureşti, după care a studiat la Paris, la Sorbona.

În 1929 s-a întors de la studii, a devenit asistent universitar la Fizică şi Chimie, s-a căsătorit cu Maria Constantin, cu care va avea doi copii.

Studiul "Spiritul ştiinţific" este prima carte dintr-o serie lungă ce va urma. Spre exemplu, în 1939, va publica romanul "Destrămare", care va fi amintit şi de George Călinescu, în "Istoria literaturii române de la origini până în prezent".

Participă, în 1934, alături de Sandu Tudor, Paul Sterian şi Benedict Ghiuş, la întrunirea spirituală organizată de Mitropolitul Tit Simedrea, la Cernăuţi, considerată nucleul originar al "Rugului Aprins".

Alexandru Mironescu va fi îndepărtat de la universitate, în 1949, pe motive politice. Rămâne profesor de liceu şi participă la întâlnirile "Rugului Aprins". În 1958 este arestat şi, ulterior, condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru activitate subversivă. Va fi încarcerat şi eliberat după cinci ani, grav bolnav. Va mai scrie romane, studii şi poeme filocalice, dar nu va mai publica nimic până la moarte. S-a stins în anul 1973.

Reamintim că anul 2017 a fost declarat, prin hotărârea Înaltului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, "An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului".

Foto-arhivă EDJ

Citit 2239 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.