UPDATE | Legea risipei alimentare, amânată

UPDATE | Legea risipei alimentare, amânată
Legea diminuării risipei alimentare, în vigoare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE | Ministerul agriculturii a anunţat că aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare se amână până la sfârşitul anului. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare de pe 21 mai, dar normele de aplicare nu au fost publlicate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat că aceasta nu poate fi aplicată în actuala formă şi că un grup de experţi ai ministerului lucrează deja la îmbunătăţirea ei.

Aceasta prevede o serie de măsuri de reducere a risipei alimentare, printre care donarea produselor aflate aproape de expirare, ori vânzarea lor la un preţ redus. Există şi amenzi drastice, de până la 10.000 de lei pentru cei care nu se conformează.

Întrebat ce părere are despre această situaţie, dar şi despre legea în sine Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului ne-a spus că nu vor aplica sancţiuni pe această Lege până nu se vor elabora normele metodologice de punere în aplicare a actului normativ. Totodată, CJPC a ţinut să precizeze că normele ar fi trebuit aprobate înainte ca legea să intre în vigoare, tocmai pentru a evita o amânare. Cu toate astea acesta consideră că legea este oportună şi necesară, mai ales că la nivelul întregii Europe se fac demersuri pentru eliminarea risipei alimentare.


Supermarketurile, obligate să doneze produsele în prag de expirare | Începând de duminică, a intrat în vigoare legea anti-risipă, care obligă marile magazine să doneze sau să vândă mai ieftin produsele care mai au trei zile până la expirare. Comercianţii care nu reuşesc să vândă produsele înainte cu trei zile de termenul de expirare trebuie să le doneze asociaţilor umanitare sau primărilor, pentru sprijinirea familior sărace. O a doua variantă este cea a vânzării produselor către întreprinderi sociale, fără să se depăşească 3 la sută din valoarea lor.

Potrivit Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, produsele pot fi vândute "contra unei sume maxime de 3 la sută + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3 la sută + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor".

Legea mai prevede că asociaţiile şi fundaţiile pot comercializa alimentele cu maximum 25 la sută + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25 la sută + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producatori sau procesatori.

De asemenea vor exista şi amenzi drastice, de până la 10.000 de lei, pentru cei care nu se conformează. Numai anul trecut, în România au fost aruncate la gunoi aproximativ 15.000 de tone de alimente.

Citit 1410 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.