Nu fumaţi în timpul sarcinii!

Nu fumaţi în timpul sarcinii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O primă problemă este că unei femei care fumează mult îi e cu atât  mai greu să rămână însărcinată. Mai mulţi specialişti au apreciat că, din pricina viciului, şansele de fertilizare pe care naturală scad chiar şi cu până la 40 la sută, iar cele de fertilizare în vitro cu până la 15 la sută, mai ales în cazul femeilor care fumează mai mult de o jumătate de pachet pe zi.

O fumătoare pasionată care a reuşit să rămână gravidă ar trebui să renunţe la viciu, măcar pe perioada sarcinii şi alăptatului. Mai întâi, pentru că din pricina fumatului se reduce drastic volumul de sânge care ajunge în placentă, diminuându-se astfel şi cantitatea de substanţe nutritive la care are acces fătul. În aceste condiţii, greutatea copilului la naştere va fi cu 200-300 de grame mai mică decât ar trebui.

S-a cosntatat de asemenea că mulţi dintre copiii ai căror mame au fumat până în ultimele luni de sarcină sufereau de boli cardiace relativ grave chiar de la vârste fragede. De altfel, greutatea foarte scăzută la naştere creşte şi riscul de apariţie a altor boli în primii ani de viaţă şi chiar pe cel de deces. Statistici au evidenţiat faptul că, fum cu fum, creşte riscul de deces al copilului în prima săptămână de viaţă, ca şi pe cel al apariţiei sindromului morţii subite.

Există şi studii care susţin că ar exista o legătură între fumat şi sarcina ectopică (extrauterină). Nu în ultimul rând, cu fiecare ţigară fumată în timpul sarcinii creşte riscul de apariţie a unui avort spontan sau a unei naşteri premature.

Din păcate, până şi mamele care fumează pasiv în timpul sarcinii pot naşte copii cu o greutate de până la 50 de grame mai mică decât cea normală. În acest caz, o mare parte din responsabilitate pentru sănătatea copilului îi revine tatălui fumător, celorlalţi membrii ai familiei şi chiar colegilor de serviciu ai mamei însărcinate, care ar trebui să înţeleagă că este o dovadă de civilizaţie să nu fumeze în preajma acesteia.

Nu în ultimul rând, mamele care fumează în timpul sarcinii vor avea probleme în timpul alăptatului. Mai întâi din cauză că atât volumul de lapte produs, cât şi concetraţia de grăsime a acestuia se vor diminua, astfel încât mama va fi nevoită să îi ofere fiului mai puţin lapte şi de calitate mult mai slabă.

În aceste condiţii, viitoarele mame pot aprecia singure dacă plăcerea de a fuma, care nu durează mai mult de câteva minute, cântăreşte mai mult decât sănătatea copilului lor, pe care l-ar putea îmbolnăvi de astm bronşic sau diverse maladii cardiace. Decizia ar trebui să fie evidentă!

Citit 713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.