Gălăţenii, aspri la mânie

Gălăţenii, aspri la mânie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oraşul nostru nu a înregistrat, anul trecut, cel mai mare număr de omucideri şi sinucideri din ţară, dar nici cel mai mic * Peste 2.700 de români şi-au pus capăt zilelor, într-un singur an *

Rapoartele medicilor legişti din întreaga ţară demonstrează, dacă mai era nevoie, că lumea în care trăim este departe de a fi una liniştită şi sigură pentru cetăţean. Dacă în urma discuţiei cu dr. Iuliu Fulga, din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Galaţi, am reuşit să vă oferim câteva detalii privind autopsia şi alte expertize medico-legale, astăzi vă prezentăm câteva date centralizate nivelul Reţelei Naţionale de Medicină Legală.

Astfel, în cursul anului 2008, în urma expertizelor medico-legale, s-a constatat că la Galaţi s-au produs 3,8 omucideri la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media pe ţară este de 2,8 omucideri la suta de mii de locuitori.

Cu alte cuvinte, din peste 600 de omucideri petrecute într-un an, circa 20 au avut loc la Galaţi. Mult mai rău au stat lucrurile la Iaşi, unde s-au înregistrat 6,6 omucideri la suta de mii de locuitori - adică peste 50 într-un an.

Situaţia a stat şi mai bine. În 2007 înregistram 2,24 omucideri la suta de mii de locuitori, adică aproape 14 omucideri şi ne aflam sub media naţională.

Anul 2006, însă, în care cazurile de omucideri de la Galaţi depăşeau media naţională, a fost cel în care au existat patru judeţe în ţară - Arad, Buzău, Covasna şi Satu Mare - în care medicii legişti nu au înregistrat nici o crimă.

În 2008, doar Satu Mare a mai egalat performanţa. Acest fapt nu face, însă, din el locul ideal de trăit în România. Deşi fără crime, Satu Mare a înregistrat în 2008 o rată foarte ridicată a sinuciderilor - 19,3, în condiţiile în care media naţională era de doar 12,9.

Cel mai mare număr de sinucideri s-a înregistrat, însă, în Harghita (28,8 la suta de mii de locuitori) şi Covasna (24,9 la suta de mii de locuitori). La polul opus, nici un locuitor din Argeş nu s-a sinucis în cursul anului trecut.

Se pare că, în cursul anului trecut, 75,9 la sută dintre cei peste 2.700 de  sinucigaşi au ales spânzurarea ca metodă de a-şi pune capăt zilelor, în timp ce 9 la sută s-au intoxicat, 1 la sută au murit din cauza arsurilor pe care şi le-au provocat.

Alţi 2,5 la sută şi-au produs plăgi tăiate atât de severe încât medicii nu au mai putut face nimic pentru a le salva viaţa, iar 4 la sută dintre ei s-au înecat.

0,7 la sută, adică peste 20 de români, s-au împuşcat mortal în cursul anului trecut.

Citit 925 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.