Ulcerul bucal - cauze şi tratament

Ulcerul bucal - cauze şi tratament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O afecţiune relativ des întâlnită, ulcerul bucal vă poate provoca un disconfort accentuat. Principalele simptome sunt: inflamaţii ale ţesuturilor la nivelul cavităţii bucale, mucoasă tumefiată în jurul porţiunii lezate, durere la atingere şi iritaţie la contactul cu alimente condimentate sau alcool.

Cauzele care duc la apariţia ulcerelor bucale sunt multiple: ar putea fi vorba, în primul rând, despre răni pe care vi le-aţi provocat prin muşcarea involuntară a obrazului sau printr-un periaj dur şi repetat al dinţilor şi gingiilor. Lipsa igienei bucale este o altă cauză.

Leziunile pot fi însă şi urmările unor infecţii cauzate de ciuperci care se dezvoltă la nivelul gurii. Suferă de ulcer bucal, în anumite situaţii, bolnavii de SIDA, de tuberculoză, diabet zaharat sau de afecţiuni care provoacă inflamaţii la nivel intestinal.

Şi tratamentele de tipul celor cu citostatice pot să provoace ulceraţii la nivelul ţesuturilor din cavitatea bucală.

Nu de puţine ori, ulcere de culoare albă pot apărea la nivelul gurii şi în perioadele în care sunteţi foarte stresaţi sau, în cazul femeilor, pe durata menstruaţiei. Nu trebuie ignorate nici situaţiile în care apariţia ulcerului bucal poate indica prezenţa unei boli mult mai grave, cum ar fi cancerul buzei.

De cele mai multe ori, însă, afecţiunea nu reprezintă un pericol major pentru sănătate şi dispare de la sine, în câteva zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, totuşi, iar durerea şi inflamaţia locală nu cedează, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie sau la cel stomatolog.

Acesta va stabili cu precizie cauza suferinţei dumneavoastră şi va decide dacă este necesar să vă prescrie un tratament medicamentos care să vă ferească de apariţia eventualelor complicaţii: infecţii bacteriene, inflamaţii locale şi abcese dentare. Medicul v-ar putea recomanda, de asemenea, analize de sânge sau chiar biopsia pielii.

Sfaturi pentru atenuarea disconfortului

După apariţia ulcerului bucal, ar fi indicat să evitaţi consumul de alimente condimentate excesiv care, în contact cu zona iritată, v-ar putea cauza dureri. Evitaţi să fumaţi şi hidrataţi-vă organismul.

Dacă durerea cauzată de ulcerele bucale este intensă, puteţi apela la medicaţie uşoară pentru a o calma şi pentru a preveni inflamaţiile, de preferinţă după ce aţi cerut sfatul medicului sau farmacistului în această privinţă. Clătiţi gura cu o soluţie salină, de mai multe ori pe zi, până la vindecare.

În plus, chiar dacă apar dureri în timpul periajului dinţilor,  este important să vă menţineţi în permanenţă o bună igienă orală  pentru a reduce pe cât posibil durata disconfortului.

Citit 7299 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.