Disponibilizări cu scandal la „Protecţia Copilului”

Disponibilizări cu scandal la „Protecţia Copilului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O parte dintre cei care au fost concediaţi de DGASPC Galaţi contestă criteriile, considerând că au fost îndepărtate „persoanele incomode” şi favorizate „rudele şi prietenii” * Conducerea DGASPC se apără spunând că a făcut totul corect şi la vedere şi că aceia care se plâng sunt foarte puţini *

Concedierile colective de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi nasc noi scandaluri în această instituţie. Câţiva dintre cei puşi pe lista disponibilizaţilor s-au adresat, direct sau prin e-mail, „Vieţii libere”, acuzând actuala conducere că a făcut concedierile după bunul plac, fără să respecte criteriile stabilite de lege.

În replică, şefa de la DGASPC, Manon Cristoloveanu, afirmă că totul s-a făcut „ca la carte” şi că, în afara unui grup restrâns, nimeni nu s-a plâns de felul în care au fost eliberate din funcţii aproximativ 150 de persoane.

Criterii contestate

„În iunie s-a început marea «concediere colectivă», totul făcându-se cu uşile închise, în biroul Resurse Umane. Primii concediaţi au fost consilierii juridici. Cei care nu au atacat-o pe Daniela Alexiu (şefa compartimentului, n.r.) au rămas, cei care au făcut invers au fost concediaţi, iar vreo doi redistribuiţi”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă redacţiei de una dintre persoanele concediate, care a dorit totuşi să îşi păstreze anonimatul.

„Modul în care se fac aceste concedieri, procedura aplicată şi faptul că organigrama a fost concepută de două persoane, şi anume Daniela Alexiu şi Carmen Mironov (şefa „Resurse Umane”), ridică multe suspiciuni cu privire la legalitatea şi obiectivitatea acestor concedieri. În primul rând nu s-au aplicat criteriile sociale pe care legea le impune - nerespectarea acestora conduce la anularea concedierilor -, criterii care prevăd că în ultimul rând vor fi concediate persoanele unici întreţinători de familie, persoanele care au în îngrijire copii, familii monoparentale”.

„Aceste criterii au fost ignorate şi, în consecinţă, au fost concediate mame, persoane divorţate, cărora le-au fost încredinţaţi spre creştere şi educare copii, persoane care au copii în întreţinere. Asta deşi legea arată clar situaţiile când nu se pot opera concedieri cum ar fi: cei care se află în concedii de odihnă, în concedii medicale”.

„Totuşi la DGASPC Galaţi s-au produs concedieri şi în asemenea situaţii, încălcându-se prevederile Codului Muncii, cele ale contractului de muncă. Au fost concediate persoane care au copii în întreţinere, persoane unici întreţinători de familie, mame singure cu copii în întreţinere şi au fost menţinute în posturi toate rudele celor două şefe, Alexiu şi Mironov. De exemplu, soţul lui Alexiu”.

„Cum se face că acestea au fost «ocolite» de concediere? Are instituţia aşa mare nevoie de ele? De profesionalismul lor?”, ne-a mai spus persoana citată.

În replică, directoarea Manon Cristoloveanu a explicat că organigrama şi statul de funcţii au fost aprobate în Colegiul Director. „S-a făcut încă din luna aprilie, iar din Colegiu fac parte toţi şefii de birou şi de servicii. E aberant să spui că lista concedierilor a fost făcută cu uşile închise, între doar câteva persoane”, a explicat Manon Cristoloveanu.

În ceea ce priveşte criteriile, şefa DGASPC a spus să au existat mai multe elemente care au stabilit punctajul fiecărui angajat. „Vreau exemple concrete, nu vorbe, atunci când cineva face referire la aceste criterii sociale. În privinţa gradelor de rudenie, nu cunosc cine e rudă cu cine. Nu le cunosc, sunt convinsă că sunt încuscriţi, înrudiţi, e o instituţie cu atâţia angajaţi... Noi am aplicat doar criteriile. În rest, nu mă interesează bârfele”, a replicat Manon Cristoloveanu.

Mulţi dintre disponibilizaţi erau proaspăt angajaţi

După care ne-a pus la dispoziţie lista cu toţi cei disponibilizaţi. „Vedeţi că cei mai mulţi au fost angajaţi în ultimii doi ani. Iar pentru unii dintre aceştia exista deja proces pe rol de anulare a concursului prin intermediul căruia au fost angajaţi”, a mai spus directoarea DGASPC, care a evitat să facă vreo asociere cu fosta conducere.

Însă e clar că, în multe cazuri, este vorba despre oameni aduşi în instituţie de către fosta directoare Marinela Dobrea, acuzată în nenumărate rânduri că a făcut angajări pe bandă rulantă, servind mereu interesele cuiva. Într-adevăr, potrivit listei care ne-a fost pusă la dispoziţie, cei disponibilizaţi erau, în proporţie covârşitoare, veniţi în instituţie din 2005 încoace, cei mai mulţi în anii 2007 şi 2008.

O altă acuzaţie pe care o aduc mai mulţi dintre cei disponibilizaţi care ni s-au adresat e legată de faptul că cei care au decis listele de disponibilizări nu s-au consultat cu sindicatele, lucru infirmat din nou de şefa DGASPC, care a spus că a avut întâlniri cu toate cele trei sindicate din instituţie.

Consilierii juridici au fost „ţinta”?

„Consilierii juridici au avut de îndurat multă bătaie de joc, la modul că, deşi pe rolul instanţei de contencios administrativ există cereri de «anulare concurs» pentru şapte consilieri juridici - funcţionari publici -, totuşi aceştia au fost supuşi unui «concurs în vederea departajării», (...) iar ca urmare a acestui concurs trei consilieri juridici au fost concediaţi, rămânând astfel două posturi vacante. Deci şi cu acţiune pe rol şi concediaţi? Pentru consilierii juridici contractuali nu a existat nicio şansă”, se mai arată în e-mailul unui angajat aflat în această situaţie.

Ca răspuns, Manon Cristoloveanu a spus că nu există nicio incompatibilitate între a cere instanţei anularea unui concurs şi a pune aceeaşi persoană pe lista de disponibilizaţi.

„Nu are nicio legătură. Ei sunt daţi în judecată, însă aceasta este o altă decizie”, a punctat şefa DGASPC.

În orice caz, era de aşteptat ca, într-o instituţie care a născut atâtea discuţii în ultima vreme, să fie probleme cu disponibilizările. Important e ca acestea să se facă potrivit legii, iar pentru asta probabil că Justiţia se va pronunţa.

Colegii, între ei la tribunal

În acest moment, la DGASPC, din aproape 30 de consilieri juridici, câţi erau în instituţie în momentul preluării mandatului de către Manon Cristoloveanu, au mai rămas doar zece, dintre care unul conduce acest serviciu. Majoritatea celor disponbilizaţi au şi dat în judecată instituţia pentru concediere abuzivă, ceea ce înseamnă că se vor lupta în instanţă cu foştii lor colegi, cei care au rămas pe posturi.

În şapte luni de mandat, 200 de angajaţi mai puţin

La momentul preluării mandatului de către Manon Cristoloveanu, DGASPC avea 1.697 de angajaţi, iar în prezent, actuala organigramă cuprinde un număr de 1.494 de salariaţi. Dintre cei plecaţi, aproximativ 150 au intrat în programul disponibilizărilor colective.

„Alţi 50-60 au mai plecat de bună-voie din instituţie până acum. În ce priveşte plăţile compensatorii care se vor da, nu ştiu să vă dau o sumă exactă, acum avem programată o întâlnire cu sindicatele. Banii vor fi, cred, puţini, pentru că nu avem de unde să dăm”, a mai spus Manon Cristoloveanu.

Comentariu foto: Directoarea Manon Cristoloveanu susţine că a primit nenumărate telefoane prin care s-au încercat intervenţii pentru a nu fi daţi anumiţi oameni afară

Citit 6885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.