Încă două săptămâni din postul Apostolilor Petru şi Pavel

Încă două săptămâni din postul Apostolilor Petru şi Pavel
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A început, luni, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cunoscut din popor şi ca postul Sâmpetrului. În acest an, va ţine 17 zile.

Spunem că atât va ţine în acest an, nu în general, pentru că postul este unul cu durată variabilă. Totul depinde de data sa de început, care este în prima luni de după Duminica Tuturor Sfinţilor. Aceasta, la rândul ei, este prima de după Rusalii. Iar Rusaliile (sau Cincizecimea) se sărbătoresc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Cu alte cuvinte, de data Sfintelor Paşti depinde durata postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În cultul ortodox, data Sfintelor Paşti este musai în intervalul 4 aprilie – 8 mai. E suficient să facem calculele ca să vedem că postul poate avea între două-trei zile şi aproape o lună. Regula, pentru a afla cât durează acest post, atunci când nu aveţi, la îndemână, un calendar ortodox, este să număraţi câte zile sunt de la Inviere şi până pe 3 mai. Sunt ani în care, datorită faptului că Paştile s-au sărbătorit târziu, postul dinaintea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel s-a anulat. Au fost şi ani în care, prin hotărâre de Sfânt Sinod, s-au ţinut două sau trei zile de post, care să-i ajute pe creştinii ortodocşi să se pregătească de sărbătoare.

Şi pentru că că este primul după Postul Mare, cel prin care ortodocşii s-au pregătit pentru Învierea Domnului, acest post al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este unul mai uşor, marcat cu dezlegări la peşte la fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica.

Cine au fost sfinţii?

Apostolul Petru se numea, la naştere, Simon. Chifa (piatră) este numele pe care i l-a dat Mântuitorul. A fost momentul în care, după o ieşire la pescuit pe lacul Ghenizaret, Iisus l-a chemat pe Simon să devină nu pescar de peşti, ci pescar de oameni. Petru este cel căruia Hristos îi spune că se va lepăda de El de trei ori înainte de cântatul cocoşului. Iar Petru face întocmai. Chiar după această cădere, Petru va rămâne fidel credinţei sale şi, după Înălţarea lui Hristos, va contribui la alegerea lui Matia ca ucenic, în locul lui Iuda. Petru a propovăduit din Ierusalim, Iudeea, Samaria şi Asia Mica, până la Roma. Moare, pe 29 iunie, în anul 67, răstignit cu capul în jos. Petru a fost fratele Apostolului Andrei.

Apostolul Pavel a fost, iniţial, un prigonitor al creştinilor, în Tars, oraşul său de origine. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan. I se arată însă Domnul, întrebându-l “Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?”. Pavel se va converti şi va pleca în trei mari călătorii misionare. Cele 14 epistole pe care le-a scris fac parte din Sfânta Scriptură. Moare tot în anul 67, ca şi Petru, dar nu răstignit, ci decapitat, la ordinul împăratului roman Nero.

Citit 3418 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.