Sunteţi dependent de picăturile nazale?

Sunteţi dependent de picăturile nazale?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Soluţia salină sau spray-urile cu apă de mare v-ar putea ajuta să vă rezolvaţi problemă * Nu ezitaţi să cereţi sfatul medicului sau farmacistului şi veţi respira uşuraţi, la propriu *

Dependenţa de picături nazale este una relativ comună, mai ales că mulţi dintre gălăţenii care se confruntă cu o astfel de problemă nu cer ajutorul medicului sau farmacistului decât atunci când disconfortul cauzat de administrarea pe o perioadă îndelungată a substanţelor respective - în special a clorhidratului de nafazolină, spun specialiştii - devine de-a dreptul chinuitor.

E bine să ştiţi că „perioadă îndelungată” nici măcar nu înseamnă luni sau ani. Se pare că şi după circa o săptămână, maxim două, de administrare zilnică, în mai multe prize, clorhidratul de nafazolină (un vasoconstrictor) pe care îl conţin anumite mărci de picături nazale poate da dependenţă.

Simptomele dependenţei sunt evidente şi, nu de puţine ori, stânjenitoare. Astfel, dependentul ajunge să îşi administreze picăturile nazale şi de 4-5 ori pe zi, indiferent de locul în care se află şi de activităţile în care este angrenat.

Gândiţi-vă cât de neplăcut ar fi să vă retrageţi la toaletă, în timpul unei şedinţe importante, ca să vă puneţi picături în nas din cauză că nu mai puteţi inspira aerul pe nări, nu mai puteţi vorbi clar şi nu vă mai puteţi concentra pe problemele puse în discuţie.

Şi mai dizgraţios, dar necesar uneori dacă sunteţi dependenţi, este să vă administraţi produsul în faţa tuturor. Arareori veţi reuşi să evitaţi întrebările de tipul „Ce îţi tot pui în nas?” Veţi avea şi probleme cu somnul, iar unii dependenţi ajung chiar să devină uşor agitaţi atunci când ştiu că li s-au terminat picăturile nazale şi trebuie să-şi procure un alt flacon.

Ce puteţi face?

Există specialişti care spun că picăturile nazale care conţin această substanţă activă ar trebui alternate cu altele care nu o conţin pentru a nu evita instalarea dependenţei. Evitaţi să vă administraţi un alt produs timp îndelungat, pentru că şi acela poate da dependenţă, de regulă.

Soluţia salină este şi ea o alternativă, la fel cum sunt şi spray-urile cu apă de mare, la care de regulă mucoasa nazală reacţionează bine şi care vă vor ajuta să respiraţi normal.

În anumite cazuri, în care  dependenţa durează de 5-10 ani, se poate apela şi la o soluţie semichirurgicală, despre care medicul otorinolaringolog vă poate da mai multe detalii.

Citit 709 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.