Şomajul creşte, noi vorbim

Şomajul creşte, noi vorbim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, înlocuitoarea directoarei Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Elena Grosu, Camelia Pălimaru, a prezentat datele statistice referitoare la şomajul din judeţul nostru.

Astfel, am aflat că la începutul acestei luni, erau înregistraţi 20.902 şomeri, din care 7.965 şomeri indemnizaţi şi 12.937 de şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului înregistrat  la data de 31 iulie 2009 era de 9,5 la sută.

În noiembrie 2008, când s-au înregistrat, la nivel local, primele efecte ale crizei, şomajul atingea 6,2 la sută.

Angajatorii nu mai angajează

S-a mai spus că în primele şapte luni ale anului 2009, la AJOFM Galaţi s-au înscris în evidenţă peste 8.000 şomeri indemnizaţi, ca urmare a disponibilizărilor colective şi curente efectuate de agenţi economici din judeţ. Asta, în condiţiile în care tot pe primele şapte luni ale acestui an, prin derularea Programului de Ocupare a Forţei de Muncă, au fost încadrate  doar 3.775 de persoane.

Una din principalele cauze ale acestor mari diferenţe dintre numărul celor care au rămas fără un loc de muncă şi cei care au reuşit să se angajeze este faptul că angajatorii şi-au redus oferta de muncă. Astfel, în evidenţa AJOFM Galaţi s-au înregistrat, în perioada ianuarie-iulie 2009, doar  4.405 locuri de muncă.

Dar şi aici este o discuţie, deşi ea nu a mai fost punctată la şedinţa de la Prefectură: dacă numărul locurilor de muncă disponibile a fost de 4.405, iar de angajat, s-au angajat doar 3.775 de persoane, înseamnă că nu toţi cei puşi pe liber au vrut să se reîncadreze...

Fonduri cheltuite aiurea... în tramvai

De altfel, prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a aflat de la reprezentata AJOFM Galaţi că “programul de angajări are un procent de eficienţă de 38 la sută”, în condiţiile în care agenţii economici nu mai declară locuri de muncă vacante.

Gheorghe Valentin, preşedintele filialei Galaţi a Blocului Naţional Sindical, a vorbit despre faptul că anumite programe de pregătire profesională sunt efectuate fără a se consulta cerinţele actuale ale pieţei muncii şi că mai degrabă statul ar aloca bani pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, decât pentru a pregăti nişte oameni în domenii din care oricum se disponibilizează foarte mult:

„Fondurile care se cheltuiesc pe formare şi reorientare  profesională sunt cam degeaba. Acum se dă afară din toate meseriile; de la începutul anului până acum au plecat din Şantierul Naval 1.500 de oameni, din diferite locuri de muncă, cu diferite specializări – contabil, electronist, tubulator, lăcătuş. Şi noi ce facem? Formăm alţii?”

„Mai bine băgăm bani în înfiinţarea locurilor de muncă. Dăm croitori afară şi noi formăm croitori? Mulţi bani se cheltuiesc pe programe-fantomă, sunt sute de milioane de euro cheltuiţi pe astfel de programe”.

Ce facem cu oamenii?

Şi Romică Gârneaţă, preşedinte al  filialei Galaţi a CNS Cartel Alfa, a punctat: „Eu am o informaţie potrivit căreia, de o săptămână, s-au stopat de la minister banii alocaţi pentru formare profesională… nu ştiu dacă din cauză că se cheltuiesc aiurea sau că nu sunt bani la buget. Dar vreau să vă reamintesc faptul că la anul vom avea o problemă foarte mare - cea a celor plecaţi din ArcelorMittal. Acum, ei primesc salarii compensatorii, dar cam într-un an şi jumătate vor termina banii şi vor veni pe responsabilitatea forurilor locale. Ce facem cu ei?”.

La semnalele trase de cei doi lideri sindicali s-a alăturat şi reprezentantul Sindicatului Şoferilor de la Transurb, George Preda: „Avem semnale clare că Primăria vrea să desfiinţeze definitiv transportul cu tramvaiele din oraş, în condiţiile în care în alte state europene se insistă pe acest stil de transport nepoluant. Deja s-au scos liniile de pe Traian şi cele de pe Basarabiei... Am semnale că se vor scoate şi din Piaţa Centrală, sau din Barieră”.

George Preda a mai spus că, de la 1 septembrie, de la Transurb vor fi disponibilizaţi 120 de muncitori. „Avem şi tramvaie din 1957; în alte ţări, se folosesc pe post de punct de atracţie turistică, iar la noi, nu mai au pe unde circula”, a completat, cu amărăciune, liderul de la Transurb.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.