Suferinţele ficatului

Suferinţele ficatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alimentaţia necorespunzătoare, stresul, oboseala, fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt tot atâţia factori care ar putea, în timp, să stea la baza apariţiei unor boli hepatice. Acestor factori favorizanţi li se adaugă şi ameninţarea infectării cu un virus hepatic A, B sau C.

În aceste condiţii, cel mai sănătos ar fi să evitaţi excesele alimentare şi bahice, să vă odihniţi suficient şi să vă păstraţi o igienă corespunzătoare, pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitei A. Nu sunt recomandate nici contactele sexuale neprotejate - prin care se poate transmite virusurile hepatitei B şi C - sau folosirea obiectelor de uz personal ale celorlalţi.

Este recomandat, de asemenea, să vă informaţi cu privire la efectele pe care le au asupra organismului dumneavoastră alimentele, băuturile, ţigările şi toate celelalte produse pe care le consumaţi.

Nu mâncaţi orice sau fără măsură!

Ficatul dumneavoastră are de suferit dacă mâncaţi foarte sărat sau dacă v-aţi obişnuit deja să consumaţi alimentele prăjite în ulei. Nocivi, în cantităţi mari, sunt şi o parte din acizii graşi esenţiali Omega 6, care se găsesc în uleiuri de floarea soarelui, de soia, de nuci, de germeni de grâu, în diverse sortimente de margarină, unt etc.

Încercaţi să nu exageraţi nici cu consumul de produse de patiserie, cu ciocolata sau cu prăjiturile cu multă cremă sau frişcă.

Carnea grasă sau slănina pun şi ele mari probleme de procesare la nivelul ficatului şi îl pot chiar îmbolnăvi, dacă sunt consumate vreme îndelungată şi în cantităţi mari.

Fără alcool în exces!

„Am băut, dar nu m-am îmbătat” nu e o dovadă suficientă că nu aţi consumat prea mult alcool. De fapt, un consum zilnic poate cauza probleme la nivelul ficatului, deşi aceasta nu este o regulă. Ajuns în organism, alcoolul este descompus la nivelul ficatului în mici particule, pentru a putea fi mai uşor eliminat.

Dacă, însă, beţi mai mult decât poate ficatul dumneavoastră să proceseze, riscaţi nu doar ca procesul de eliminare să fie mult mai lent, ci şi să destabilizaţi celelalte funcţii esenţiale ale ficatului, fapt care ar putea duce la apariţia unor boli şi la nivelul altor organe. În plus, excesele bahice constante cresc toxicitatea la nivelul ficatului.

Semne ale îmbolnăvirii

Oboseala permanentă, dar mai accentuată după mesele consistente, poate fi un semn că ficatul dumneavoastră nu mai funcţionează aşa cum ar trebui. Paloarea tenului, nuanţa uşor gălbuie a albului ochilor, senzaţiile frecvente de ameţeală şi greaţă pot fi, de asemenea, indicii cu privire la suferinţele ficatului.

Hepatitele au o formă acută care, în cazul celor de tip B şi C poate evolua spre cea cronică, mai greu de tratat şi mult mai periculoasă pentru că poate duce chiar şi la cancer hepatic.

Citit 1471 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.