Calendarul vaccinării copiilor

Calendarul vaccinării copiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la naştere şi până la vârsta de 14 ani, un băiat face nu mai puţin de 7 tipuri de vaccinuri, iar o fată 8 tipuri. Evident, fiecărui copil i se administrează mai multe doze din anumite tipuri de vaccin, la intervale diferite de timp.

Medicul care aplică vaccinul trebuie să aibă detalii complete privind starea de sănătate a copilului şi eventualele afecţiuni de care acesta suferă sau a suferit în trecut, pentru a putea stabili dacă poate sau nu să fie vaccinat în siguranţă la momentul respectiv.

Primele 6 luni sunt vitale

Unui nou-născut i se face încă dinainte de a părăsi maternitatea un vaccin împotriva hepatitei B şi un altul împotriva tuberculozei (BCG).

Odată ce a împlinit două luni, bebeluşului, băiat sau fată, trebuie să i se administreze, simultan, potrivit calendarului de vaccinare intrat în vigoare la 1 octombrie 2008, vaccinul diftero-tetanic (DTF), cel antipoliomielitic injectabil şi încă un vaccin împotriva hepatitei B. Aceeaşi schemă de vaccinare i se va aplica celui mic la împlinirea vârstei de şase luni.

Între timp, însă, la patru luni, se mai administrează un vaccin DTF şi unul antipoliomielitic injectabil, simultan.

Între 13 şi 15 luni, copilului trebuie să i se facă un nou vaccin DTF şi, simultan cu acesta, unul antirujeolic şi antirubeolic, dar şi unul poliomielitic oral (picături administrare pe limbă).

O altă doză de vaccin DTF i se va administra copilului abia la vârsta de 4 ani.

Vaccinuri la vârsta şcolară

Încă din clasa I, la vârsta de 7 ani, elevului i se administrează un vaccin antirubeolic şi antirujeolic.

Apoi, la vârsta de 9 ani, în clasa a III-a, urmează un nou vaccin antipoliomielitic oral.

În clasa a VIII-a, la 14 ani, se face vaccin DTF tuturor elevilor şi antirubeolic doar fetelor. Toate aceste vaccinări se realizează în cadrul campaniilor şcolare de specialitate.

În plus, unora dintre copii li s-ar putea administra şi vaccinuri antigripale, dat fiind că se apropie cu paşi repezi vremea rece, care favorizează apariţia afecţiunilor de acest tip. Nu în ultimul rând, după ce se va finaliza producţia loturilor de vaccin împotriva gripei noi, unii dintre cei mici ar putea fi imunizaţi.

În ceea ce priveşte vaccinurile obligatorii, v-am oferit informaţii, în paralel, asupra clasei în care se face vaccinul şi asupra vârstei copilului, pentru că, evident, unii s-ar putea să mai rămână în urmă cu materia şi să mai repete o clasă sau alta, o dată sau de mai multe ori. Părinţii şi medicii trebuie să aibă mare grijă, să ţină socoteala!

Citit 1414 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.