E cazul să mergeţi din nou la medic?

E cazul să mergeţi din nou la medic?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Măcar o dată pe an - la stomatolog * Verificaţi-vă periodic tensiunea arterială * Analize, ori de câte ori recomandă medicul de familie * Bine legat sau supraponderal? * Şi memoria poate fi testată de către medicul neurolog *

Chiar dacă nu este recomandat să deveniţi ipohondri şi să vă anunţaţi medicul odată cu apariţia fiecărei stări de disconfort, nu trebuie nici să vă neglijaţi sănătatea, amânând de le o lună la alta controalele medicale periodice.

Spre exemplu, faptul că nu aveţi probleme cu dantura sau cu gingiile nu înseamnă că nu trebuie să treceţi, o dată pe an, pe la cabinetul medicului stomatolog. Acesta vă va putea spune cu precizie dacă între timp au apărut semnele unei afecţiuni ale căror simptome nu le-aţi remarcat. De asemenea, veţi putea primi sfaturi utile privind igiena şi ultimele tehnicile de îngrijire a dinţilor.

Medicul de familie este cel care vă recomandă, în primă instanţă, analizele de sânge. Este important să vă supuneţi acestor investigaţii medicale, chiar dacă uneori trebuie să le plătiţi sau să aşteptaţi mai multe luni până când vă vine rândul să le faceţi gratuit. Şi asta pentru că ele îi pot oferi medicului dumneavoastră informaţii care îi permit să vă evalueze starea de sănătate şi să identifice de la uşoare destabilizări ale funcţiilor anumitor organe până la afecţiuni care necesită tratament imediat, cum ar fi hepatitele sau diabetul.

Şi medicul specialist vă poate recomanda analize de sânge, pentru a putea avea cât mai multe detalii privind starea dumneavoastră de sănătate şi pentru a vă putea recomanda cele mai potrivite scheme de tratament.

Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt, în acest moment, principala cauză de mortalitate din România,  ar fi bine să vă măsuraţi periodic tensiunea arterială şi să-i comunicaţi medicului de familie, la controalele periodice.

De asemenea, în cazul în care aţi luat în greutate în ultima perioadă, ar fi bine să consultaţi un medic nutriţionist pentru a vedea dacă nu cumva aţi trecut, fără să vreţi în rândul supraponderalilor.

Tot nutriţionistul vă va putea da sfaturi utile cu privirea la revenirea la greutatea normală şi la menţinerea acesteia. Atenţie, însă! Şi scăderea constantă în greutate este un semn care ar trebui să vă îndemne să mergeţi neîntârziat la medic.

Nu în ultimul rând, dacă observaţi că uitaţi din ce în ce mai des lucruri esenţiale, cum ar fi locul în care aţi lăsat diverse obiecte, fragmente din conversaţii cu diverse persoane sau evenimente însemnate la care aţi luat parte de curând, îi puteţi cere medicului neurolog un consult. Acesta poate opta, în anumite condiţii, să vă testeze memoria.

După vârsta de 55 de ani, testele medicale complexe ar putea releva, în cazul nefericit, faze incipiente ale unor maladii cum ar fi Alzheimer.

Citit 786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.