* După o zi întreagă petrecută pe scaunul de birou, nu vă relaxaţi în fotoliu, la televizor! * Parcurgeţi măcar o parte din drumul spre casă pe jos * Puteţi să reveniţi, treptat, în formă maximă începând cu doar câteva şedinţe de jogging uşor * Mişcarea poate preveni boli grave * Sportul vă va ajuta să fiţi mai odihniţi, mai bine dispuşi şi mai plăcuţi celor din jur *
În ciuda faptului că munceşte din ce în ce mai mult, omul modern, pasionat de carieră şi de câştig, este, fără îndoială, predispus stilului sedentar de viaţă. Atât disconfortul celui care face prea puţină mişcare, rezistenţa sa scăzută la efort fizic, senzaţia de oboseală continuă, dublată uneori de creştere în greutate şi chiar probleme respiratorii sunt doar simple indicii ale faptului că organismul începe să nu mai funcţioneze la parametrii optimi.
Din păcate, însă, orele lungi petrecute pe scaunul de birou, adesea într-un mediu stresant sau călătoriile întreprinse aproape exclusiv la volan sau cu mijloacele de transport în comun în defavoarea mersului pe jos pot favoriza apariţia unor afecţiuni grave. Puteţi avea, de asemenea, de suferit, în timp dacă vă petreceţi aproape tot timpul liber în fotoliu sau pe canapea, în faţa televizorului.
În general, sedentarismul poate facilita apariţia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancere, a diabetului, obezităţii, problemelor articulare şi a celor resimţite la nivelul coloanei vertebrale. Nu în ultimul rând, timpul îndelungat petrecut spaţii închise, fie că este vorba despre birou, cameră de apartament, baruri etc. - poate atrage după sine stări anxioase şi chiar depresive.
Nu trebuie să uitaţi nici o clipă că puteţi preveni, măcar în parte, apariţia tuturor acestor probleme serioase de sănătate dacă faceţi mişcare regulat, fără să exageraţi şi să vă dedicaţi prea mult timp sau prea multă energie activităţilor fizice.
Spre exemplu, dacă v-aţi dezobişnuit să mai faceţi efort, puteţi foarte bine să începeţi cu câteva plimbări, în pas din ce în ce mai alert. Joggingul este, de asemenea, o activitate care nu solicită excesiv organismul şi de pe urma căreia beneficiată întreg organismul.
Tot pentru început, puteţi apela la sporturi care nu vă vor extenua, atunci când sunt practicate pentru menţinerea stării de sănătate, aşa cum sunt voleiul sau tenisul de masă. Puteţi să mergeţi şi la o sală de fitness şi chiar la una de culturism, cu condiţia să vă antrenaţi urmând recomandările specialiştilor care vă stau la dispoziţie, pentru a evita supraantrenamentul sau accidentările.
Câteva „şedinţe” de mişcare pe săptămână vă pot feri de hipertensiune arterială, de stările anxioase şi depresive, de tulburările de digestie şi de disconfortul resimţit la nivelul articulaţiilor din cauza sedentarismului. Nu în ultimul rând, reţineţi că o persoană cu o bună condiţie fizică are tonus, se bucură de o stare de spirit mult mai bună, doarme şi arată mai bine şi are, deci, mult mai multe şanse să câştige aprecierea celor din jur.