Copilul meu, sănătos şi în clasă

Copilul meu, sănătos şi în clasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Adaptarea la orarul şcolar poate fi făcută treptat * Respectarea regulilor elementare de igienă previne, adesea, îmbolnăvirile * Părintele trebuie să fie în permanenţă atent la modificările stării de sănătate a copilului, la fel cum trebuie să fie şi medicul şcolar, asistentul de medicină şcolară şi profesorul *

În mod evident, odată cu reînceperea anului şcolar, programul zilnic al copilului de vârstă şcolară se schimbă radical. În multe cazuri, acesta este nevoit să renunţe la somnul de după-amiază, să îşi schimbe orele de masă şi să cedeze o mare parte din timpul dedicat diverselor jocuri şi activităţi distractive în favoarea orelor de curs şi lecţiilor.

Părintele are, însă, un rol foarte important în procesul de adaptare a celui mic la acest nou orar. Astfel, fără a i se impune restricţii supărătoare, copilul poate fi obişnuit treptat, chiar din săptămânile care preced prima zi de şcoală, cu o altă oră de culcare, cu un nou program de mese, cu drumul spre şcoală şi cu ideea de revenire la orarul de lecţii şi lectură. Astfel, elevul din ciclul primar, dar şi din ciclul gimnazial uneori, nu va suferi de pe urma unui disconfort accentuat, odată cu începerea anului şcolar.

Cea mai sigură metodă de a a-l feri pe cel mic de diversele boli la care ar putea fi expus la şcoală este să îl învăţăm să respecte normele obligatorii de igienă. Copilul trebuie să ştie că nu are este bine să mănânce fără să se fi spălat pe mâini, că trebuie să îşi acopere nasul şi gura atunci când strănută sau tuşeşte şi că e necesar să aibă întotdeauna în buzunar un pachet de şerveţele de unică folosinţă. De asemenea, el nu trebuie să evite să îşi anunţe profesorul dacă se simte rău.

E bine să nu uitaţi să reveniţi cu sfaturi privind schimbul hainelor după orele de sport, spre exemplu. În plus, indicat ar fi, mai ales pe durata gimnaziului, să îl lămuriţi pe cel mic cu privire la pericolele fumatului şi consumului de alcool. Chiar dacă vi se pare că este prea mic pentru aşa ceva, trebuie să ştiţi că vârsta la care debutează consumul de tutun şi alcool e în continuă scădere.

Sunt şi cazuri în care elevii preferă să nu anunţe medicul atunci când se simt rău şi continuă să vină la şcoală şi atunci când sunt răciţi sau gripaţi, pentru a nu rămâne în urmă cu materia, pentru a nu pierde teza etc. În genere, aceasta este o atitudine greşită, pentru că, fără intenţie,  respectivul elevi îi poate îmbolnăvi şi pe ceilalţi.

Şi aici intervine discernământul părintelui. Este preferabil ca cel mic să rămână acasă pentru câteva zile şi să recupereze materia decât să meargă în clasă atunci când suferă de o răceală puternică sau de gripă. Unul dintre motive, deja enunţat, este că şi-ar putea îmbolnăvi colegii. Un altul ar fi că, mai ales pe vreme rece, copilul bolnav îşi asumă riscuri şi în privinţa propriei stări de sănătate.

Campaniile de vaccinare puse în practică de medicii şcolari şi de asistenţii de medicină şcolară sunt foarte importante, iar copilul nu trebuie să le evite, decât în cazul în care medicul curant consideră că aplicarea respectivelor vaccinuri nu este oportună.

Citit 679 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.