Universitatea Dunărea de Jos. Caravana acţiunilor anticorupţie, şi la Galaţi

Universitatea Dunărea de Jos. Caravana acţiunilor anticorupţie, şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Recentul "Summit de Integritate pentru Prosperitate" de la Galaţi ne-a informat despre eforturile organizaţiei Transparency International (TI) România de a implementa modele internaţionale şi propuneri proprii de diminuare a corupţiei.

Conferinţa despre integritate a scos în evidenţă necesitatea folosirii instrumentelor anticorupţie, cu efecte asemănătoare cu acelea ale radarelor în respectarea "de bună voie" a vitezei legale, amendând abia ignorarea avertismentului. Evenimentul a fost organizat de TI-Romania, în parteneriat cu Rotary România şi Republica Moldova, Griffiths School Management şi Colegiul Pacienţilor, pe 31 octombrie, în faţa studenţilor şi a altor gălăţeni interesaţi la Universitatea "Dunărea de Jos". Sesiunea susţinută face parte dintr-o serie ce se desfăşoară de patru ani în toată ţara, în faţa a peste 4.000 de participanţi, din 24 de oraşe, cu propuneri către administraţiile naţionale, locale şi mediul de afaceri şi cu rezultate deja vizibile. "Peste 40 de politici publice şi acte normative elaborate de TI-Romania au fost adoptate de autorităţi", dintre care amintim Legea avertizorilor de integritate. Este doar una dintre iniţiativele Rotary România şi Republica Moldova, "o reţea mondială de persoane care îşi transpun pasiunile în cauze sociale relevante, pentru a schimba viaţa comunităţii".

A spart gheaţa, cu o expunere interesantă, Marian Popa, director al Deutsche Bank Global Technology România, cu tema intitulată Integritate@RO. Preşedintele a remarcat progresele făcute de România în lupta anticorupţie din ultimele două decenii. El a prezentat activităţi în domeniu ale Rotary, pe grupe de maturi, dar şi adolescenţi. Reţeta unor reuşite este "să-ţi pese", să nu "toci" ce a fost, ci să gândeşti viitorul. Cu acţiuni corecte şi benefice pentru toate părţile implicate, transformând cuvântul "impossible" în expresia "I'm possible".

Un invitat special a fost conf. univ. dr. Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, reprezentantul ţării noastre în Consiliul Economic şi Social European, experimentat în elaborarea legislaţiei, acum cu tema "Soluţii de antreprenoriat social şi mobilizare pentru integritate şi prosperitate". Ajutând sistemul de integritate la nivelul administraţiei publice locale, TI-Romania a propus şi a reuşit să vadă implementat  un set de recomandări şi proceduri interne pentru prevenirea riscului de fraudă, individualizând răspunderile.

Dragoş Vasilescu, vicepreşedinte şi membru fondator al Colegiului Pacienţilor, i-a făcut, prin expunerea sa, pe unii dintre cei prezenţi să semneze pe loc adeziuni la acest ONG. Tema sa: "Integritate în sănătate", a realizat o radiografie a labirintului legislativ "stufos", despre blocaje în sistemul de sănătate, despre "plicul", perceput la noi ca şpagă doar dacă îi este cerut pacientului.

A fost invitat la microfon şi Silviu Bacalum, director general în Primăria Galaţi, dar şi conf. univ. dr. Andreea Elena Matic, de la Universitatea "Dunărea de Jos", care a vorbit pe tema "Legislaţie şi modele de integritate în societatea contemporană".        

Citit 1800 ori Ultima modificare Duminică, 19 Noiembrie 2017 20:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.