Gică Popescu, acuzat de FCM Dunărea Galaţi de o escrocherie de 300.000 de euro!

Gică Popescu, acuzat de FCM Dunărea Galaţi de o escrocherie de 300.000 de euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* FCM Dunărea Galaţi se luptă de aproape 4 ani pentru un jucător pe care Şcoala de Fotbal Gică Popescu i l-a racolat în 2006 şi l-a vândut pe ascuns în Italia, la AS Roma *

Toate instanţele sportive i-au dat dreptate grupării dunărene, care solicită 300.000 de euro, conform contractului semnat cu asociaţia fostului căpitan al naţionalei, însă banii sunt încă departe de visteria clubului de Liga a II-a.

Reţeta înşelăciunii

Se ia un copil de pe stradă, se creşte 7 ani de zile, toată lumea vede că are profil de fotbalist, altcineva şi-l însuşeşte fraudulos şi-l vinde mai departe fără a avea acest drept şi fără să achite vreun sfanţ grupării care-i pusese ghetele în picioare.

Asta-i reţeta după care clubul FCM Dunărea Galaţi susţine că a fost escrocat cu 300.000 de euro, sumă importantă şi pentru un club de Liga I, darămite pentru o formaţie de eşalon secund care face Revelion când „mărită” un asemenea produs.

Oficialii grupării dunărene se luptă de 2 ani pentru a proba înşelăciunea ale cărei victime se consideră. Instanţele sportive le-au dat dreptate, dar banii nu le-au intrat încă în cont şi par să le stea tot mai departe de visterie.  

Dosarul beton al gălăţenilor

Bogdan Gavrilă este mobilul unuia dintre cele mai mari scandaluri din fotbalul românesc al ultimilor ani. Gălăţean, crescut de la şapte ani la FCM Dunărea, tânărul fotbalist a fost racolat cu câteva luni înainte de a împlini 15 ani printr-o acţiune naţională de căutare a tinerelor talente (n.r. – Gillette), ajungând în curtea Şcolii de Fotbal Gică Popescu, asociaţie sportivă patronată de - v-aţi dat seama! - însuşi fostul căpitan al naţionalei României şi al lui FC Barcelona.

„La 15 ani ar fi fost obligat să semneze un contract de jucător profesionist stagiar cu FCM Dunărea, însă a fost luat înainte de acest termen şi înregistrat ca jucător aflat la prima legitimare”, povesteşte Auraş Braşoveanu, preşedintele clubului care se simte prejudiciat, iar dosarul burduşit de acte din biroul conducătorului gălăţean dovedeşte acest lucru.   

Contractul lui fifty-fifty

Junele sportiv a ajuns la şcoala lui Popescu în 2006, iar timp de doi ani s-a derulat primul episod al litigiului dintre clubul gălăţean şi cel din inima Olteniei.

„Până în 2008 a trebuit să ne judecăm pentru a recâştiga dreptul de transfer al lui Gavrilă, moment în care domnul Gică Popescu a fost nevoit să vină la noi şi să solicite transferul”, adaugă Braşoveanu.

Nu, conflictul nu s-a încheiat aici, în ciuda mesei rotunde care îşi găsise loc între tabere: s-a semnat un contract de cedare a juniorului în curtea fostului mare fotbalist, însă fiecare club urma să deţină 50 la sută din drepturile federative ale produsului, asta însemnând că la o eventuală vânzare banii s-ar fi împărţit pe din două.

„Da, dar în contract am stipulat clar că suma pe care ar urma să o primim nu trebuie să fie mai mică de 300.000 de euro.” Popescu acceptase, valoarea „mărfii” fiind principala garanţie.     

Vândut pe 516 euro?

În acelaşi an, 2008, Gavrilă a făcut un salt uriaş - la AS Roma, unul dintre cele mai mari cluburi din Italia. „N-am luat nimic pe el, l-am trimis doar sub formă de împrumut”, a replicat Gică Popescu, atunci când vestea că mijlocaşul de lot naţional trecuse în Peninsulă ajunsese şi la urechile taberei gălăţene.

„Aş fi fost absurd să am ceva de obiectat. Până la urmă, astfel îi creştea cota jucătorului”, mărturiseşte preşedintele lui FCM Dunărea, căruia i-a dat prin cap să contacteze gruparea din capitala italiană.

Răspunsul venit din ţara pizzei i-a lăsat însă fără grai pe reprezentanţii clubului din Galaţi: „Stimabililor, Bogdan Gavrilă a fost cumpărat cu 516 euro.” Războiul începuse, iar tabăra de la Mila 80 a Dunării îşi ascuţea colţii. 

„Până în pânzele albe!”

„Niciodată nu voi crede că un jucător de o asemenea valoare poate fi vândut pe nimica toată. Înseamnă că sunt şi bani negri la mijloc, iar domnul Popescu prejudiciază nu numai clubul nostru, ci şi bugetul statului”, a început atacul şeful FCM-ului gălăţean şi, de mai bine de un an de zile, comisiile Federaţiei Române de Fotbal întorc cazul pe toate feţele.

Cu toate că Popescu susţine că este nevinovat, Braşoveanu a reuşit, graţie actelor, să demonstreze contrariul, iar FRF a decis recent dezafilierea şcolii de fotbal care poartă numele ex-internaţionalului. Şi totuşi, cei 300.000 de euro garantaţi cu semnătura şi ştampila celui care candida în 2006 la preşedinţia Federaţiei rămân undeva, în aer.

„Mergem până în pânzele albe pentru ei”, promite Auraş Braşoveanu. „Afacerea Gavrilă” este departe de a se fi încheiat.

Reprezentantul „Generaţiei de Aur”  urmează să fie anchetat de Poliţie şi DNA

Pe 7 şi 9 februarie, conducerea Clubului FCM Dunărea a depus două plângeri penale pe numele lui Gică Popescu - una la Poliţia municipiului Bucureşti şi o alta la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Am constatat că în urma acordului încheiat cu AS Roma a încercat să înşele interesele clubului nostru, declarând că deţine drepturile exclusive ale jucătorului, lucru total neadevărat.

Aşteptăm ca legea să-şi spună cuvântul”, precizează Auraş Braşoveanu, preşedintele gălăţenilor, în opinia căruia Popescu pozează în victimă de fiecare dată când apare în mass-media.

„Niciodată nu are documente care să-i susţină cauza, iar Federaţia nu-l defavorizează pentru că trebuia deja să-l dezafilieze. Mai degrabă îi face un serviciu. Îl anunţăm pe domnul Popescu că dacă va dovedi că are dreptate, îi vom cere scuze. Altfel s-o facă dumnealui.”

Banii ar intra într-un stadion sintetic

Ce veţi face cu cei 300.000 de euro, dacă îi veţi primi vreodată?, l-am întrebat pe preşedintele grupării locale de eşalon secund, care a răspuns fără clipire: „Cu siguranţă îi vom încasa, este dreptul nostru. Este o sumă importantă pe care o vom investi în construcţia unui teren sintetic pentru copii şi juniori care va fi utilizabil 12 luni din 12.

Noi aşa ne dezvoltăm, nu luând jucătorii altora pentru a scoate repede profit. Şi banii de pe Alexandru Bourceanu (n.r. – vândut prin Oţelul Galaţi la FC Timişoara) i-am investit într-o sală de forţă, fitness şi aerobic pentru Centrul juvenil al clubului”.

Mai rămâne să şi vină aceşti bani…

Gavrilă nu se aştepta la acest scandal

Contactat de televiziunea sport.ro, fotbalistul de 18 ani, disputat de FCM Dunărea Galaţi şi Şcoala de Fotbal Gică Popescu, susţine că nu se aştepta la un asemenea scandal.

„Mă simt puţin vinovat că, din cauza mea, Şcoala de Fotbal a lui Gică Popescu nu mai poate activa în competiţii”, a declarat mijlocaşul pentru sursa citată, gălăţeanul activând în prezent la formaţia de divizie secundă US Lecce.

„Visez ca într-un an - doi să prind naţionala de seniori a lui Răzvan Lucescu”, a adăugat tânărul sportiv de calităţile căruia sunt foarte mulţumiţi conducătorii clubului italian la care a ajuns după perioada petrecută la AS Roma.

Interesant este faptul că tot la Lecce a jucat şi Popescu spre apusul carierei!

„E genial!”

Adus la Centrul de Copii şi Juniori al lui FCM Dunărea de antrenorul Ion Gheorghiţă, Bogdan Gavrilă (FOTO 3) a fost crescut de tehnicianul Sorin Balaban care are numai cuvinte de laudă la adresa lui.

„Este genial ca fotbalist, ce mai! Depinde doar de el dacă va ajunge sau nu fotbalist, însă după părerea mea are calităţi extraordinare. Joacă în spatele atacanţilor, e precum Florin Cernat, dar are capacitatea de a fi şi mai bun. Sper să fie cuminte şi să se ţină de treabă şi poate să ajungă în naţionala mare fără probleme. A trecut peste o accidentare, sper să prindă echipa la care activează acum”, este de părere Balaban.

Explicaţii foto:

1 - Auraş Braşoveanu, preşedintele lui FCM Dunărea Galaţi

2 - Gică Popescu, fostul căpitan al naţionalei şi patronul şcolii de fotbal care-i poartă numele

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.