Se vede Cho Oyu!

Se vede Cho Oyu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alpinistul de 27 de ani, care ne-a promis că va urca pe Himalaya însemnele echipei de fotbal Oţelul şi ale cotidianului Viaţa Liberă, se apropie de tabăra de bază a expediţiei * Tibi şi colegul său, Adrian Faku, au Internet cu porţia, dar ne comunică informaţii de pe acoperişul planetei graţie SAT-Phone-ului cu care a fost înzestrat de Redacţia ziarului nostru

Aclimatizare, pregătire generală…

Kathmandu, iarăşi Kathmandu şi apoi graniţa cu China. Cam aşa s-a derulat ultima săptămână a bravilor alpinişti Tiberiu Pintilie şi Adrian Faku plecaţi să cucerească piscul Cho Oyu, şederea lor în capitala Nepalului fiind condiţionată de actele de trecere a frontierei.

Povestea echipei căreia îi ţinem pumnii îţi taie răsuflarea: „Drumuri desfundate, graniţă impunătoare, apoi o şosea superbă – autostrada poporului. Pe scurt, peisajele au semănat foarte mult cu ceea ce ştiţi din filmul Avatar – pereţi de stâncă, vegetaţie abundentă, cascade foarte înalte…

Acum suntem în Nyalam, la 3.600 de metri, după o cină chinezească şi o tură de o oră de aclimatizare până la 3880m. Ne simţim foarte bine deşi am urcat 2.400 de metri într-o singură zi.” Asta se întâmpla acum patru zile.

Facebook este, acum, sport extrem

Internetul este tot mai greu de accesat, iar Facebook şi Gmail, motoare de socializare virtuală, sunt adevărate sporturi extreme pe tărâm chinezesc. Mai dure decât alpinismul pe care Tibi şi Adi îl practică din toată inima.

„E mai uşor să vorbim la telefon, dar nu se poate tot timpul. Cât priveşte scrisul, ne ia foarte mult timp, mai ales că am nimerit aici un singur loc cu calculatoare, şi acela cu tastatură chinezească. Sperăm să putem trimite impresii zilnic, după alte şedinţe de aclimatizare.

Din păcate, fotografii nu putem promite. Ne omoară ăştia aici cu fumul de ţigări ieftine chinezeşti şi ne şochează cum improvizează reţelele electrice. Ne place tot mai mult viaţa de alpinist!”, spun bărbaţii care aşteaptă mesaje pe e-mailul Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., dar să fie scurte, altfel nu pot fi descărcate şi nici citite!

„Privim uluiţi către obiectivul nostru”

Ieri, expediţia lui Pintilie şi Faku, care încep să simtă rarefierea aerului, a ajuns la Tingri, un cătun aflat la 4.300 de metri altitudine. „Nu avem un vârf înalt pentru aclimatizare, doar un platou pe la 4.500-4.800 de metri pentru plimbare şi pentru a căuta semnal de satelit.

Nu mai avem Internet, iar de aici încolo vom comunica doar prin satelit şi prin mesajele de pe telefonul Thuraya. Priveliştea este spectaculoasă, de aici se văd patru din primii şase cei mai înalţi munţi din lume: Everest, Lhotse, Makalu şi Cho Oyu.

Cu alte cuvinte, acum privim uluiţi pentru prima dată către obiectivul nostru - Cho Oyu!”, deapănă cu talent, de la câţiva kilometri deasupra noastră, gălăţeanul de care suntem tot mai mândri pe zi ce trece şi camaradul său. 

Ex. Foto: Adrian Faku (stânga), Tibi Pintilie (dreapta) şi cel căruia i se spune „The Big Boss”: şerpaşul care a fost de 16 ori pe Everest, dintre care de patru ori fără oxigen!

Citit 556 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.