Vingegaard și Pogačar, principalii favoriți din „Marea Buclă”

Vingegaard și Pogačar, principalii favoriți din „Marea Buclă”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prima zi a lunii lui Cuptor coincide, în acest an, cu debutul într-o nouă ediție a Turului Ciclist al Franței. În 2023, "Marea Buclă" va lua startul din Țara Bascilor, prima etapă fiind programată pe o distanța de 182 de kilometri, în zona orașului Bilbao. Duminică, 2 iulie, rutierii celor 22 de echipe admise în competiție se vor întrece pe 209 kilometri, de la Vitoria-Gasteiz la San Sebastian, urmând ca abia luni, 3 iulie, cicliștii să pătrundă pe teritoriul Franței, dar tot în regiunea bască, etapa urmând a se încheia la Bayonne.

Per ansamblu, lungimea totală a traseului este de 3.404 kilometri, cu un singur contracronometru de 22 de kilometri, cel din etapa a 16-a, între Passy și Combloux, dar cu opt etape montane. Cea mai lungă dintre acestea este programată pe 9 iulie, urmând a se încheia, după 184 de kilometri, pe Puy de Dome, un "tânăr" vulcan din regiunea Masivului Central, la altitudinea de 1.465 de metri, pentru prima dată în ultimii 35 de ani. Tot în această ediție, rutierii vor ajunge evident și în Alpi, la Morzine, Saint-Gervais-Les-Bains și Courchevel, pe 15, 16 și, respectiv, 19 iulie. Cele două zile de pauză au fost stabilite pentru 10 și 17 iulie.

Potrivit specialiștilor, lupta pentru tricoul galben se va da și în acest an între campionul în exercițiu, danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) și slovenul Tadej Pogačar (Team Emirates), cei doi fiind, de altfel, protagoniștii principali ai ultimelor două ediții ale turului. Cu toate acestea, de luat în seamă pentru clasamentul general sunt și alți cicliști, printre aceștia numărându-se australienii Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) și Ben O'Connor (AG2R Citroën), spaniolii Mikel Landa (Team Bahrain) și Enric Mas (Movistar), francezul David Gaudu (Groupama-FDJ), ecuadorianul Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), dar și marele favorit al gazdelor, Romain Bardet (Team DSM-Firmenich). Din motive lesne de înțeles, foștii favoriți din Giro d'Italia, Primoz Roglic și Remco Evenepoel, nu participă și la competiția din Franța.

Penultima etapă a ediției din acest an a Turului Franței este una montană, de 133 de kilometri, între Belfort și stațiunea Le Markstein din Munții Vosgi, urmând ca, o zi mai târziu, cea de-a 110-a ediție a "Marii Bucle" să se încheie în Capitala Franței, cu tradiționala "plimbare" pe Champs-Elysees, duminică, 23 iulie.

În România, competiția poate fi urmărită, zilnic, pe Eurosport.

Citit 586 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2023 08:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.